Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
31. 5. 2017,
9.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

2

Natisni članek

noad Afganistan eksplozija veleposlaništvo

Sreda, 31. 5. 2017, 9.30

6 let, 7 mesecev

V eksploziji pred nemškim veleposlaništvom 90 mrtvih #video

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

2

Kabul eksplozija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V diplomatskem okrožju v Kabulu je zjutraj odjeknila močna eksplozija, v kateri je bilo po zadnjih informacijah ubitih najmanj 90 ljudi, 350 je ranjenih. Številni med njimi so v kritičnem stanju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Eksplozija je odjeknila v času, ko so se številni ljudje odpravljali na delo. Med žrtvami so večinoma civilisti, med njimi tudi ženske in otroci. Med ranjenimi pa so tudi uslužbenci nemškega in japonskega veleposlaništva. Na nemškem veleposlaništvu je bil ubit afganistanski vratar.

Samomorilski napadalec se je razstrelil v tovornjaku s cisterno pred nemškim veleposlaništvom oziroma v bližini več veleposlaništev in nedaleč od predsedniške palače. Kaj je bila tarča napada, predstavnik afganistanske policije za zdaj ni mogel povedati.

Po eksploziji se je nad diplomatskim okrožjem vil močan dim, med drugim so bile poškodovane stavbe nemškega, francoskega in indijskega veleposlaništva, poškodovana pa so bila celo poslopja nekaj sto metrov stran. Uničenih je bilo tudi več kot 50 vozil. 

Talibani: Nikoli ne bi napadli civilistov

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, za njim pa bi lahko stala Islamska država ali taliban. Vendar so talibani vpletenost v napad zanikali, kot so navedli, nikoli ne bi napadli civilistov, poroča britanski medij The Independent. 

Napad se je sicer zgodil v obdobju, ko talibani stopnjujejo svojo ofenzivo na tuje sile. V zadnjih napadih je bilo ubitih že več kot sto vojakov. ZDA imajo sicer v Afganistanu trenutno nameščenih 8.400 vojakov, Nato pa 5.000, mednarodne sile pa se pogovarjajo o morebitnem povečanju števila vojakov v tej državi.

Svet obsoja napad

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na Twitterju obsodil "grozljiv napad v Kabulu" in izrazil sožalje prizadetim.

Misija Nata v Afganistanu pa je ocenila, da napad kaže na "popolno neupoštevanje civilistov in da razkriva barbarsko naravo sovražnikov, s katerimi je soočen afganistanski narod".

Ameriški obrambni minister Jim Mattis je medtem v odzivu opozoril, da v Afganistanu tuje in afganistanske sile čaka še eno težko leto.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je poudaril, da tovrstni napadi "ne zmanjšujejo odločenosti Nemčije, da bo še naprej podpirala afganistansko vlado pri stabilizaciji države".

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila sožalje žrtvam in njihovim svojcem, poudarila pa, da je napad nov dokaz, da terorizem nima meja. "Njegova tarča smo vsi - tako v Manchestru kot Berlinu, Parizu, Istanbulu, Sankt Peterburgu ali Kabulu." Ob tem je odločno pristavila: "Borili se bomo proti terorizmu in zmagali."

Tudi Iran je obsodil napad kot "nečloveški poskus preprečiti varnost in stabilnost v Afganistanu". Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Bahram Gasemi je dodal, da napad znova dokazuje, kako pomemben in potreben je skupen in stalen boj proti terorizmu. V napadu je bilo sicer poškodovano tudi iransko veleposlaništvo v Kabulu.

Napad je obsodila tudi druga soseda Afganistana, Pakistan, ki je poudaril, da "trdno stojijo za afganistanskimi brati v tem času žalovanja in bolečine". Obsodil ga je tudi indijski premier Narendra Modi.

Odzvale so se tudi ZDA in ostro obsodile "ostuden napad". Kot so še sporočili v Washingtonu, sorodnikom in prijateljem ubitih in ranjenih izražajo globoko sožalje, dejstvo, da je bil napad storjen v svetem muslimanskem postnem mesecu ramazan, pa po besedah tiskovnega predstavnika Bele hiše kaže na nesmiseln in barbarski značaj napada.

Papež Frančišek je prav tako obsodil napad v Kabulu in ga označil za odvratnega. Afganistancem je tudi zagotovil, da bo še naprej molil za mir. (STA)

Ne spreglejte