Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 2. 2016,
10.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sirija München

Sobota, 13. 2. 2016, 10.07

8 let

V dogovoru o prekinitvi sovražnosti s Sirijo vse več razpok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Še preden naj bi sploh začel veljati dogovor o prekinitvi sovražnosti v Siriji, ki so ga v noči na petek v Münchnu dosegle svetovne sile, je ta pod velikim vprašajem.

Ruska letala nadaljujejo obstreljevanje v Siriji, tako sirski predsednik Bašar Al Asad kot uporniki so se očitno odločeni boriti naprej, Rijad pa vztraja, da mora Al Asad oditi.

"V prihodnosti Bašarja Al Asada ne bo" Savdski zunanji minister Adel Al Džubeir je dal v pogovoru za nemški dnevnik Süddeutsche Zeitung jasno vedeti, da Al Asad Siriji v prihodnosti ne bo vladal, ne glede na vojaško podporo Rusije. "V prihodnosti Bašarja Al Asada ne bo. /.../ Morda bo trajalo tri mesece, morda šest mesecev ali tri leta, a odgovornosti za Sirijo ne bo več nosil. Pika," je bil odločen minister.

Obenem je Al Džubeir kritiziral Rusijo in njeno sodelovanje v sirski vojni ter izrazil prepričanje, da bodo Sirci Al Asadov režim slej ko prej strmoglavili, ne glede na ruske letalske napade. Al Asadovi pozivi za pomoč tako Rusiji kot več regionalnim silam so po ministrovih besedah preprosto zaman.

Al Asad: Pogajanja ne pomenijo konca boja proti terorizmu Al Asad je pred tem v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP – ta je bil objavljen v petek, nastal pa je v četrtek – zatrdil, da bodo sirske vladne sile ponovno prevzele nadzor nad vso Sirijo, pa čeprav bi lahko do takrat minilo še veliko časa. Zatrdil je, da podpira mirovne pogovore, a dodal, da pogajanja ne pomenijo konca boja proti terorizmu.

Ameriški State Department se je na te izjave v petek odzval z mnenjem, da je Al Asad "v zmoti", če dejansko misli, da obstaja vojaška rešitev vojne v Siriji.

Kot je še poudaril tiskovni predstavnik State Departmenta Mark Toner, so edina pot do rešitve pogajanja. "Če bo sirski režim nadaljeval boje, nas čaka le še več prelivanja krvi, več trpljenja in, iskreno, nadaljnje zaostrovanje stališč na obeh straneh," je posvaril.

"Potrebujemo dejanja, ne le besed" Sirska opozicija je v petek sprva previdno podprla dogovor svetovnih sil o prekinitvi sovražnosti v Siriji. Glavna sirska opozicijska skupina Visoki pogajalski odbor je sporočila, da "načeloma" pozdravlja premirje, ki naj bi začelo veljati v tednu dni, a obenem opozorila, da "potrebujemo dejanja, ne le besed".

A kot danes poroča britanski BBC, so tri različne uporniške skupine v Siriji pozneje zatrdile, da nikakor ne nameravajo položiti orožja, saj ne verjamejo, da bo Rusija končala letalske napade v podporo režimskim silam v Siriji. Do dogovora iz Münchna so tako zelo skeptične in še naprej vztrajajo, da mora Al Asad oditi.

To so za BBC povedali predstavniki Sirske svobodne vojske, konservativne skupine Ahrar al Šam in skupine Fajlak al Šam, ki je del širše koalicije upornikov na severu Sirije.

Rusi: Dogovor ne zajema "teroristov" Skupina visokih predstavnikov 17 držav je v noči na petek v Münchnu dosegla dogovor o ambicioznem načrtu za končanje sovražnosti v Siriji v tednu dni in okrepitvi dostopa do humanitarne pomoči.

Končanje sovražnosti naj bi veljalo za vse z izjemo teroristov Islamske države in Fronte al Nusra. Namen prekinitve sovražnosti sta obnova mirovnega procesa in ustavitev eksodusa sirskih civilistov.

Dogovor so v petek pospremili okrepljeni pozivi Zahoda, naj sirska vlada in Rusija ustavita napade na upornike, sicer upanja za mir ni. A Rusija je dala vedeti, da tega ne namerava storiti. Kot je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, dogovor ne zajema "teroristov", zato bodo ruska letala nadaljevala napade v podporo sirskih vladnih sil.

Sirija bo med drugim ena osrednjih tem današnjih razprav na münchenski varnostni konferenci. Še posebej odmeven naj bi bil v zvezi s tem nastop ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva.

Ne spreglejte