Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 12. 2016,
13.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Rusija letalska nesreča

Ponedeljek, 26. 12. 2016, 13.22

6 let, 7 mesecev

V Črnem morju se nadaljuje iskanje žrtev nesreče ruskega letala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Rusija letalska nesreča letalo | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Črnem morju se nadaljuje iskanje žrtev nedeljske letalske nesreče ruskega vojaškega letala z 92 ljudmi na krovu, med katerimi so bili tudi člani mednarodno priznanega zbora Rdeče armade. Kot so sporočile ruske oblasti, je verjetnost, da je šlo za teroristični napad, majhna. V Rusiji je danes dan žalovanja.

Preiskovalci morajo vzrok nesreče še potrditi. "Mogoči so različni vzroki - analizirajo jih specialisti, strokovnjaki in preiskovalna komisija," je povedal ruski minister za promet Maksim Sokolov. "Trenutno glavne različice ne vključujejo terorističnega dejanja," je poudaril.

Pri iskanju pomaga več kot tri tisoč ljudi

Medtem se iskanje trupel žrtev, v katerem sodeluje več kot 3.000 ljudi, vključno s potapljači, nadaljuje. Pri iskanju sodeluje 39 ladij, ki preiskujejo območje v velikosti 100 kvadratnih kilometrov, ter tudi letala, helikopterji in droni. Uporabljajo tudi podvodno opremo.

Morski tokovi bi lahko nekatera trupla odnesli do obale Abhazije

Po besedah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenkova je iskanje zaradi globine in reliefnih značilnosti tal domnevnega območja nesreče zahtevno. Doslej so našli enajst trupel in 154 delov teles, je povedal. Dodal je, da so danes deset trupel in 84 delov teles prepeljali v Moskvo, kjer bodo izvedli analizo DNK. Sokolov je ob tem opozoril, da bi lahko nekatera trupla morski tokovi že odnesli do gruzijske separatistične regije Abhazija.

V Rusiji so za danes razglasili dan žalovanja. | Foto: Reuters V Rusiji so za danes razglasili dan žalovanja. Foto: Reuters

Poveljnik ruskih zračnih sil Viktor Bondarev je medtem dejal, da bodo lokacijo letala na dnu Črnega morja verjetno našli danes. "Ko bomo našli letalo, bomo črni skrinjici dvignili na površje. Vemo, da sta v repu letala, za katerega sem prepričan, da je bil najmanj poškodovan," je še izpostavil.

V Rusiji je danes dan žalovanja

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo izrazil sožalje svojcem žrtev nesreče vojaškega letala, za danes pa razglasil dan žalovanja. Na javni televiziji so tako prikazovali črno-bele fotografije žrtev, poleg tega pa so odpovedali zabavne oddaje. Ljudje so ob improviziranih spominskih obeležjih v pristanišču in na letališču v Sočiju ter tudi pri sedežu zbora Rdeče armade v Moskvi polagali cvetje.

Letalo tipa tupoljev 154 je z radarjev izginilo kmalu po vzletu v nedeljo ob 5.40 po lokalnem času. Bilo je na poti iz mesta Adler južno od Sočija proti bazi Hmeimim v Latakiji na zahodu Sirije. Na krovu letala je bilo 92 ljudi, od tega osem članov posadke.

Med potniki so bili ruski vojaki in tudi 65 članov mednarodno priznanega vojaškega ansambla Aleksandrov, uradnega pevskega zbora ruske vojske, znanega tudi kot zbor Rdeče armade, ki naj bi v Siriji med ruskimi vojaki praznovali novo leto. Na krovu naj bi bila tudi voditeljica ruske humanitarne organizacije Pravična pomoč Elizaveta Glinka, v Rusiji znana kot Dr. Liza. Med ponesrečenimi pa je tudi devet novinarjev.
Ne spreglejte