SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Carigradu vrh Turčije, Afganistana in Pakistana

2

termometer

 | Foto:
Carigrad bo danes gostil srečanje turškega, pakistanskega in afganistanskega predsednika.

Abdullah Gül, Hamid Karzaj in Asif Ali Zardari bodo govorili predvsem o položaju v Afganistanu in o prizadevanjih za njegovo stabilizacijo ter notranjo spravo, pa tudi o mednarodni pomoči tej državi.

Srečanje kot priprava na regionalno konferenco Srečanje Güla, Karzaja in Zardarija bo služilo kot priprava na regionalno konferenco o Afganistanu, ki bo v Carigradu 2. novembra in na kateri bodo države poskušale začrtati smernice za prihodnost Afganistana po zaključku bojnih operacij v državi po koncu leta 2014.

Vloga Pakistana je ključna za stabilizacijo Afganistana V imenu Pakistana se konference sicer ne bo udeležil predsednik Zardari, ampak zunanja ministrica Hina Rabani Khar. Vloga Pakistana po mnenju mednarodne skupnosti postaja ključna za stabilizacijo Afganistana, saj na uradni Islamabad prihaja vse več zahtev, naj stori več v boju proti talibanom, ki se skrivajo na pakistanskem ozemlju. K temu je med nedavnim obiskom v Pakistanu pozvala tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton.

Sicer tudi v Islamabadu zatrjujejo, da je stabilizacija Afganistana v pakistanskem interesu. Poudarjajo, da Pakistan to dokazuje tudi z vztrajnim sodelovanjem pri vseh pobudah in dejavnostih na tem področju. Izpostavljajo tudi pomen konsenzualnega načina dogovarjanja med državami v regiji, ki pomagajo Afganistanu.

Na konferencah bodo skušali začrtati nadaljnje usmeritve Afganistana po koncu tranzicije Mednarodna konferenca v Carigradu naj bi bila uvod pred veliko mednarodno konferenco o Afganistanu v začetku decembra v Bonnu. Na obeh konferencah naj bi skušali začrtati nadaljnje usmeritve po zaključku procesa tranzicije, predaje odgovornosti za varnost v državi v roke Afganistancem, kar naj bi se zaključilo do konca 2014.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin