Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2019,
11.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

rudnik Brazilija

Sreda, 30. 1. 2019, 11.02

5 let, 2 meseca

V Braziliji zaradi porušenega jeza še vedno narašča število žrtev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Število smrtnih žrtev petkovega zrušenja jeza blizu mesta Belo Horizonte na jugovzhodu Brazilije je po zadnjih podatkih naraslo na 84. Poleg tega še vedno pogrešajo 276 ljudi, je povedal predstavnik civilne zaščite v zvezni državi Minas Gerais Flavio Godinho.

Večina žrtev in pogrešanih je bila uslužbencev rudarskega podjetja Vale, ki je imelo v lasti porušeni jez. Oblasti so odredile, da se tri milijarde dolarjev sredstev Valeja zamrzne, da bo družba z njimi izplačala odškodnine in plače svojcem delavcev ter poplačala škodo. Pogrešane še vedno iščejo, brazilskim ekipam pa se je v torek pridružila ekipa izraelskih vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ustavili rudarjenje okoli desetih jezov

Jez v Braziliji | Foto: Reuters Foto: Reuters Rudarsko podjetja Vale, ki je imelo v lasti porušeni jez in ki ga oblasti zaradi tega preiskujejo, je medtem sporočilo, da bodo ustavili rudarjenje okoli desetih jezov v Braziliji in tiste, ki so podobni jezu, ki se je v petek zrušil, podrli.

Obenem je sporočilo, da bo zaradi tega njegova letna proizvodnja železove rude manjša za deset odstotkov oz. 40 milijonov ton. Vale je največji proizvajalec železove rude na svetu, zaradi petkove nesreče pa je v ponedeljek vrednost njegovih delnic doživela hud, 24-odstotni padec. Medtem se je na borzi v Sao Paolu znova dvignila za dva odstotka, kar pa je še vedno daleč od okrevanja.

Jez Brazilija
Novice V Braziliji po zrušitvi jeza najmanj 11 mrtvih #video

Aretirali pet inženirjev

Oblasti so zaradi petkovega zrušenja jeza, ki je zadrževal okoli 13 ton rudniški odpadkov v obliki rdečerjavega blata, že aretirale pet inženirjev družbe. Brazilski podpredsednik Hamilton Mourao je v ponedeljek obljubil, da bodo določeni ljudje tarča kazenskega pregona, če je šlo v primeru zrušenja jeza, ki ga je podjetje nameravalo porušiti, res za nemarnost in brezbrižnost.

Kašna je toksičnost razlitega blata, za zdaj še ni jasno, a nižje živeča domorodna skupnost je že sporočilo, da ribe, od katerih je odvisno njeno preživetje, poginjajo. Okoljevarstvena organizacija WWF je sporočila, da je zaradi katastrofe izginilo gozdnato območje v velikosti 125 nogometnih igrišč. Brazilske oblasti se medtem bojijo, da bodo rudniški odpadki do sredine februarja dosegli več hidroelektrarn.

Podobna katastrofa se je na nahajališču Valeja na istem območju zgodila že leta 2015. Tedaj je umrlo 19 ljudi, posledica pa je bila tudi ena najhujših okoljskih tragedij v zgodovini Brazilije.

Ne spreglejte