Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 3. 2015,
20.31

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Džohar Carnajev Boston sojenje

Sreda, 4. 3. 2015, 20.31

3 leta, 8 mesecev

V Bostonu sodijo osumljencu za teroristični napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z uvodnimi besedami se je v ZDA končno začelo sojenje 21-letnemu Džoharju Carnajevu, obtoženemu za bombni napad na bostonskem maratonu aprila 2013.

Tožilec William Weinreb je v uvodni besedi orisal podobo mladega moškega, ki so ga radikalizirali skrajni islamski ideali. Po njegovih besedah je Džohar Carnajev mislil, da si bo z napadom in pobojem Američanov priskrbel "mesto v raju" ter da bo ZDA odvrnil od preganjanja teroristov v tujini. Weinreb je še dejal, da se je Carnajev med maratonom izdajal za gledalca, a je "imel v srcu umor". "Bombo je nastavil ob vrsti otrok," je poudaril tožilec.

Odvetnica: Džohar je sledil svojemu bratu Obramba je medtem opozorila na vlogo Džoharjevega starejšega brata Tamerlana pri napadu. Odvetnica Judy Clarke je zatrdila, da je Džohar sledil svojemu bratu. "Tamerlan je postal obseden z nasiljem radikalnega islama. Tamerlan Carnajev se je radikaliziral sam, Džohar mu je sledil," je dejala. Obenem je priznala, da Džohar nosi svoj del odgovornosti za "nesmiseln, grozovit" napad. "Med sojenjem se ne bomo nikoli izogibali Džoharjevi odgovornosti v tem primeru," je Clarkova zatrdila porotnikom.

Zaslišali bodo tudi prijatelja Tožilstvo je danes sicer še napovedalo, da bo med sojenjem, ki naj bi po pričakovanjih trajalo tri ali štiri mesece, kot pričo med drugim zaslišalo Džoharjevega prijatelja Stephena Silvo. Ta je lani po dogovoru s tožilstvom priznal, da je nekoč posedoval strelno orožje, ki sta ga pozneje uporabila brata Carnajev v begu pred policijo. Silvi naj bi kazen izrekli marca.

Zaradi težavnega postopka izbire porote se je sojenje začelo šele danes Sodnik George O'Toole, ki vodi sojenje, za katerega vlada ogromno zanimanje javnosti, je uvodne besede napovedoval že za konec januarja. A proces izbire 12 porotnikov iz množice več kot 1.300 kandidatov se je zavlekel. Za dodatne zamude je poskrbelo ostro zimsko vreme s snežnimi neurji, ki je v minulih tednih držalo v primežu vzhod ZDA.

Carnajevu grozi smrtna kazen Obramba je v minulih tednih tudi znova poskušala doseči prestavitev sojenja iz Bostona, češ da Carnajev v tem mestu ne bo deležen poštene obravnave, a so bile njene zahteve kot že v preteklosti zavrnjene. Za teroristični napad, v katerem so bili ubiti trije ljudje, 264 je bilo ranjenih, najhujši v ZDA po napadih 11. septembra 2001, 21-letniku grozi smrtna kazen. Džohar sicer vztraja, da je nedolžen.

O'Toole je porotnike ob začetku sojenja danes pozval, naj se v prvem delu procesa osredotočijo na odločitev o tem, ali je Carnajev kriv očitanih zločinov, ne razmišljajo pa še o kazni, ki bi bila primerna.

Brata so na begu pred policijo ubili Mladi "bostonski bombaš" je napad izvedel skupaj s starejšim bratom Tamerlanom, tega so na begu pred policijo ubili. Na cilju maratona sta brata, ki sta prišla v ZDA iz Dagestana, nastavila dve doma izdelani bombi. Nato sta se odpravila domov in živela kot običajno, dokler ju niso po nekaj dneh izsledili.

Ne spreglejte