Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 7. 2016,
16.07

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Islamska država ISIS Irak

Nedelja, 3. 7. 2016, 16.07

7 let, 9 mesecev

V bombnem napadu IS v Bagdadu več kot sto mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Irak teroristični napad IS Islamska država | Foto Reuters

Foto: Reuters

Današnji samomorilski napad z avtomobilom bombo v nakupovalni četrti iraške prestolnice Bagdad, za katerega je odgovornost že prevzela skrajna skupina Islamska država (IS), je po podatkih policije zahteval najmanj 125 življenj. To je najbolj smrtonosen letošnji napad v Bagdadu.

V eksploziji, ki je odjeknila pred zoro, ko je veliko ljudi nakupovalo v času pričakovanja konca muslimanskega svetega postnega meseca ramazana, je bilo v četrti Karada ranjenih 130 ljudi, so povedali varnostni in zdravstveni viri.

IS je v sporočilu prevzela odgovornost za napad in zatrdila, da ga je izvedel Iračan v okviru "varnostnih operacij IS". Tarča so bili pripadniki šiitske manjšine, ki jo ima ta sunitska skupina za krivoverce in pogosto izvaja napade nanje v Bagdadu in drugod.

Prebivalci metali metali kamenje na avto iraškega premierja

Kraj eksplozije je obiskal iraški premier Haider Al Abadi, ki je obljubil kaznovanje odgovornih za napad. Prebivalci, nezadovoljni zaradi nesposobnosti vlade, da bi preprečila tovrstne napade, so, kot kaže video posnetek, ki kroži na družbenih omrežjih, metali kamenje na Abadijev konvoj.

Po močni eksploziji je več poslopij in trgovin zajel ogenj. Požganih je bilo več vozil.

Maja je bilo v napadu ubitih 93 ljudi

Zadnji večji napad IS je bil v Bagdadu 17. maja, ko je bilo v dvojnem napadu ubitih skoraj 50 ljudi, ranjenih pa več kot sto. Prej je največ žrtev letos zahteval napad 11. maja, ko so avtomobili bombe zahtevali 93 življenj, od tega 64 na tržnici v šiitski četrti Sadr City.

Eksplozija se je zgodila teden dni po tem, ko so iraške sile zavzele Faludžo, ključno oporišče IS v državi, ki leži kakih 50 kilometrov zahodno od Bagdada. Zdaj ima IS med večjimi iraškimi mesti v rokah le še Mosul.

Ne spreglejte