Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 8. 2020,
9.42

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

7

Natisni članek

protesti Belorusija

Sreda, 12. 8. 2020, 9.42

3 leta, 8 mesecev

V Belorusiji ponoči novo nasilje med policijo in protestniki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

7

Na ulicah beloruskih mest so se v torek že tretji dan zbrali protestniki, ki ne priznavajo zmage predsednika Aleksandra Lukašenka na nedeljskih predsedniških volitvah. Tudi minulo noč je beloruska policija nasilno obračunala s protestniki. Kljub temu so za drevi napovedani novi protesti.

Protesti v Belorusiji
Novice Belorusija: nočni protesti po objavi vzporednih volitev #video

Na družbenih omrežjih poročajo o hudih spopadih med policijo in protestniki, zlasti v prestolnici Minsk. Na spletnem kanalu Telegram je objavljenih več videoposnetkov, na katerih je videti policiste, kako pretepajo in brcajo civiliste. Policija je proti protestnikom znova uporabila zastraševalne bombe in gumijaste naboje, piše STA.

V policiste so metali kamenje in steklenice

Protestniki so v policiste metali kamenje in steklenice ter postavili nekaj barikad. Slišati je bilo tudi eksplozije. Koliko ljudi je bilo v protestih ranjenih, za zdaj ni znano. Oblasti v Minsku so v torek sporočile, da je bilo ranjenih 200 ljudi, ki se zdravijo v bolnišnicah. Po ocenah prič, so varnostne sile minulo noč proti protestnikom ukrepale še ostreje kot v prejšnjih dneh.

Na zadnjih protestih več kot tisoč aretiranih

Na zadnjih protestih so policisti aretirali več kot tisoč ljudi, so sporočili z notranjega ministrstva. Protesti v torek so sicer potekali v manjšem obsegu, saj je policija omejila javnih promet in gibanje v središčih mest. Protestniki v Minsku so opozorili, da je policija uporabila nesorazmerno silo ter uporabila zastraševalne bombe in gumijaste naboje, piše STA.

Belorusija | Foto: Reuters Foto: Reuters

V jugozahodnem mestu Brest ob meji s Poljsko je policija sporočila, da so uporabili strelno orožje proti skupini protestnikom s kovinskimi palicami, ki se niso zmenili za opozorilne strele. Pri tem so ranili eno oseb. "Strelno orožje je bilo uporabljeno, da se je zavarovalo življenje in zdravje zaposlenih," je sporočila tiskovna predstavnica notranjega ministrstva Olga Hemodan, še piše STA.

Pompeo v Pragi izrazil podporo zahtevam Belorusov

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes med obiskom na Češkem stopil v bran beloruskim državljanom, ki da bi morali dobiti svoboščine, ki jih zahtevajo. "Želim si, da imajo beloruski državljani svoboščine, ki jih zahtevajo, za katere mislijo, da so najboljše za njih," je povedal Pompeo v Pragi po srečanju s češkim premierjem Andrejem Babišem. Pozval je tudi k zaščiti protestnikov.

 

Babiš je označil dogajanje v Belorusiji za šokantno in dejal, da ne more verjeti, da se kaj takega dogaja v Evropi. "Pričakujem, da se EU ne bo zanašala na izjave, ampak ukrepala, ker imajo Belorusi enako pravico do svobode in demokracije kot mi," je dodal Babiš. (STA)

Iz Belorusije poročajo tudi o vse več napadih policije na novinarje in snemalce, potem ko so v minulih dneh priprli več tujih novinarjev. Tako so moški v črnih uniformah v torek napadli ekipo britanskega BBC, tepli snemalca in skušali uničiti njegovo kamero. Poleg tega je bilo v torek objavljenih več videoposnetkov, na katerih je videti, kako policisti napadajo fotografe in snemalce. Kljub nasilju Lukašenkovi nasprotniki za drevi napovedujejo nove proteste.

V Belorusiji so doslej priprli že več kot 5000 ljudi, ki na protestih izražajo nestrinjanje z izidi volitev. Na njih si je Lukašenko, ki državo s trdo roko vodi že od leta 1994, zagotovil še šesti petletni mandat. Lukašenkova protikandidatka Svetlana Tihanovska se je v ponedeljek pritožila na izide, v noči na torek pa pobegnila v Litvo, še navaja STA.

Logar za močan in enoten odziv EU na razmere v Belorusiji

Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) z zaskrbljenostjo spremlja razmere v Belorusiji po nedeljskih predsedniških volitvah in obsoja nasilje nad protestniki, ki ne priznavajo zmage predsednika Aleksandra Lukašenka. Zato se je zunanji minister Anže Logar v pismu kolegoma iz Nemčije in Portugalske zavzel za močan in enoten odziv Evropske unije.

Novice V Bejrutu po katastrofi ljudje na ulice
Ne spreglejte