Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 2. 2016,
12.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Grčija Sirija Turčija Angela Merkel begunci vojna

Petek, 12. 2. 2016, 12.34

8 let

V begunskih taboriščih na sirsko-turški meji sto tisoč beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ob meji s Turčijo je v begunskih taborih na sirski strani okoli sto tisoč sirskih beguncev, med njimi je tudi 35 tisoč takih, ki so pobegnili pred vladno ofenzivo v severnem mestu Alepu.

Turčija je v zadnjih dneh pod hudim pritiskom mednarodne skupnosti, naj ljudem, ki bežijo pred nasiljem v državi, odpre svoje meje. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zaradi mednarodnega pritiska besen in je celo zagrozil, da bo poslal begunce v države EU.

Po navedbah namestnika turškega predsednika vlade Yalcina Akdogana so begunci trenutno nameščeni v devetih taboriščih na sirski strani meje.

Ljudje v begu zaradi vladne ofenzive "Na drugi strani meje je devet taborišč, v katerih je sto tisoč ljudi, tudi petintrideset tisoč novih prišlekov," je Akdogan povedal novinarjem. Trenutno postavljajo še deseto taborišče, za begunce pa skrbijo številne mednarodne organizacije. Od preteklega tedna, ko so vladne ofenzive ob pomoči ruskega letalstva začele napad na mesto Alep, je svoje domove po ocenah Rdečega križa zapustilo petdeset tisoč ljudi.

Merklovo pripravljena dodatno pomagati Turčiji Zaradi novega navala beguncev, ki iščejo zatočišče v Turčiji, je nemška kanclerka Angela Merkel Turčiji zagotovila pripravljenost držav EU, da sprejmejo dodatne begunce, če obljubljena evropska finančna pomoč v višini treh milijard evrov ne bo zadostovala. A najprej mora Turčija drastično zajeziti nezakonite migracije v Evropo, je Merklova povedala po srečanju s poljsko premierko Beato Szydlo.

Makedonija na svoji meji pripravljena zajeziti tok migrantov Kot tranzitna država bo Makedonija čez svojo mejo spustila le toliko migrantov, kolikor jih bodo sprejele severnejše države EU, je danes po srečanju z avstrijskim kolegom Sebastianom Kurzem dejal makedonski zunanji minister Nikola Poposki. Ob tem je pripomnil, da bodo migrante obravnavali humano, a da bodo makedonske oblasti zagotavljale tudi varnost svojih državljanov. Na meji z Grčijo pa bo za migrante odprt samo en mejni prehod, na katerem jih bodo registrirali.

Češki predsednik bi migrante deportiral Češki predsednik Miloš Zeman, ki je znan po svoji protimigrantski retoriki, je danes pozval k deportaciji ekonomskih migrantov ter sumljivih teroristov. "Evropski uniji je popolnoma spodletelo rešiti migrantsko krizo," je Zeman povedal na srečanju socialnih demokratov v Bratislavi. Dodal je, da bo njegova država pozdravila vse tiste migrante, ki so se pripravljeni vključiti, a pojasnil, da "islamskih migrantov ni mogoče vključiti in jih sprejeti v evropsko kulturo".

Avstrija razmišlja o uvedbi nadzora na meji z Italijo Avstrijska policija je danes sporočila, da se pripravlja na morebitno uvedbo nadzora na meji z Italijo, če bi se migrantski tokovi preusmerili čez Slovenijo proti Italiji. Končna odločitev o uvedbi nadzora še ni padla, a vodstvo policije v zvezni deželi Tirolska poudarja, da bi lahko celovit sistem mejnega nadzora uvedli v osmih do desetih tednih.

Mejne kontrole bi najbolj prizadele gorski prelaz Brenner, mejni prehod na eni glavnih transportnih poti z juga na sever Evrope. Trenutno lahko večina vozil mejni prehod prečka brez kontrole. Čez prelaz sicer poteka tudi železniška proga.

Bruselj sporoča Grkom: Začnite varovati svoje meje Članice EU so danes potrdile priporočila Grčiji za odpravo resnih pomanjkljivosti na zunanji meji, s čimer je začel teči trimesečni rok, v katerem mora država ustrezno ukrepati. Če tega ne bo storila, lahko Evropska unija uvede do dveletni nadzor na notranjih mejah v eni ali več članic schengenskega prostora. Grčija ima en mesec časa, da pripravi akcijski načrt za odpravo pomanjkljivosti, v treh mesecih pa mora poročati o izvajanju tega načrta. Članice so ob potrditvi priporočil med drugim izpostavile, da obstaja resna nevarnost za delovanje schengenskega območja kot celote ter da težave Grčije vplivajo na vso EU in jih je treba rešiti skupaj.

Ne spreglejte