Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2023,
14.43

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

vročinski val Italija Avstrija nevihta vreme

Torek, 20. 6. 2023, 14.43

10 mesecev, 1 teden

V Avstrijo in Italijo prihaja prvi letošnji vročinski val

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Vročinski val | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Avstrijo je danes zajel prvi letošnji vročinski val, ki bo po napovedih vrhunec dosegel v četrtek, ko se bo na vzhodu in jugu države temperatura povzpela do 35 stopinj Celzija. Italijo bo vročinski val zajel v sredo, temperature pa bi lahko presegle 40 stopinj Celzija. V obeh državah meteorologi v prihodnjih dneh pričakujejo tudi nevihte.

V Avstriji so bila za danes, sredo in četrtek izdana opozorila pred visokimi temperaturami in nevihtami. Najvišje temperature naj bi v državi izmerili v četrtek, ko se bo na vzhodu in jugu temperatura povzpela do 35 stopinj Celzija, je danes sporočila meteorološka služba Geosphere Austria.

"35 stopinj Celzija v juniju je bilo v Avstriji od konca devetdesetih let prejšnjega stoletja izmerjenih v povprečju na eno ali dve leti. Od petdesetih let prejšnjega stoletja do sredine devetdesetih pa le vsakih pet let," je opozoril meteorolog Alexander Orlik.

V petek naj bi se temperature zaradi mogočih neviht nekoliko znižale. Na zahodu države tako meteorologi napovedujejo temperature od 18 do 25 stopinj Celzija, na vzhodu in jugu pa do 31 stopinj Celzija, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Sardiniji več kot 40 stopinj Celzija

Italijo bo medtem vročinski val zajel v sredo. V Rimu in Firencah bi se temperatura lahko povzpela do 37 stopinj Celzija, v Bolzanu je napovedanih 35 stopinj Celzija, na otoku Sardinija pa bi lahko temperatura presegla 40 stopinj Celzija. Vročinski val bo v četrtek predvidoma zajel tudi pokrajino Emilijo - Romanjo in jug Italije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah vremenskega portala ilmeteo.it so visoke poletne temperature posledica visokega zračnega pritiska, ki se pomika iz Afrike proti Italiji. Visoke poletne temperature bo spremljala tudi visoka vlažnost zraka, je poudaril italijanski meteorolog Lorenzo Tedici.

Od petka bodo obalo Jadranskega morja ter pokrajine Lacij, Kampanja in Kalabrija zajela neurja, mogoča pa je tudi toča.

Ne spreglejte