Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 1. 2018,
16.57

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

sneg Japonska Avstralija Švica

Ponedeljek, 22. 1. 2018, 16.57

6 let, 3 mesece

V Avstriji in Švici popolnoma zasnežena letovišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
sneg | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Avstriji in Švici je veliko smučarskih letovišč popolnoma zasneženih in nedostopnih, med njimi avstrijski Ischgl in švicarski Zermatt. Vremenoslovci v obeh državah opozarjajo tudi pred nevarnostjo snežnih plazov in ljudem svetujejo, naj se zadržujejo v notranjih prostorih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Švicarski Zermatt je nedostopen tudi danes. Že v nedeljo so poročali, da je zaradi obilnih snežnih padavin znova odrezan od sveta. Trenutno je v kraju obtičalo okoli devet tisoč turistov, ki čakajo na ponovno vzpostavitev helikopterske povezave.

Oblasti so ponekod razglasile najvišjo nevarnost snežnih plazov, zaradi zmernih temperatur pa se stopnja nevarnosti verjetno ne bo zmanjšala. | Foto: Reuters Oblasti so ponekod razglasile najvišjo nevarnost snežnih plazov, zaradi zmernih temperatur pa se stopnja nevarnosti verjetno ne bo zmanjšala. Foto: Reuters

Gibanje zaradi nevarnosti plazov odsvetujejo

Medtem turistični informacijski center gostom svetuje, da si lahko svoj prosti čas popestrijo z obiskom kina, notranje plezalne stene ali muzeja. Gibanje na prostem zaradi nevarnosti snežnih plazov namreč močno odsvetujejo. Oblasti so ponekod razglasile najvišjo nevarnost snežnih plazov, zaradi zmernih temperatur pa se stopnja nevarnosti verjetno ne bo zmanjšala.

Zasneženi so tudi v avstrijskih smučarskih letoviščih St. Anton ter Ischgl in drugih bližnjih vaseh na zahodu države, kjer je obtičalo na tisoče turistov. Samo v Iscghlu naj bi bilo od sveta odrezanih okoli 10 tisoč turistov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tudi v tem predelu Avstrije velja visoka nevarnost snežnih plazov, prvič od leta 1999 so jo na Tirolskem za nekatera območja ocenili na najvišjo, peto stopnjo.

Leta 1999 je tirolsko vas Galtür po treh tednih sneženja zasul ogromen snežni plaz, ki je zahteval 31 smrtnih žrtev in velja za enega od najhujših snežnih plazov v Avstriji.

Tudi v Tokiu opozorilo pred obilnim sneženjem

Japonska meteorološka agencija je danes prvič po štirih letih izdala opozorilo pred obilnim sneženjem za prestolnico Tokio. Ker bi vremenske razmere lahko ohromile javni potniški promet, so prebivalce pozvali, naj se iz službe čim prej odpravijo domov.

Meteorologi so opozorilo pred obilnim sneženjem v Tokiu nazadnje izdali februarja 2014, ko je v prestolnici zapadlo 27 centimetrov snega. | Foto: Reuters Meteorologi so opozorilo pred obilnim sneženjem v Tokiu nazadnje izdali februarja 2014, ko je v prestolnici zapadlo 27 centimetrov snega. Foto: Reuters

Debela snežna odeja je v severnih predelih Japonske sicer pogost pojav, v prestolnici pa je niso vajeni. Do nadaljnjega so zaradi napovedanih snežnih padavin odpovedani notranji poleti s tokijskih letališč, obstali pa so tudi nekateri regionalni vlaki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ne spreglejte