Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2013,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pentagon

Sreda, 8. 5. 2013, 11.51

8 let

V ameriški vojski porast spolnega nasilja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Obamova administracija je ogorčena nad nedavnim škandalom in novim poročilom Pentagona, po katerem se je število obravnavanih spolnih zločinov v ameriški vojski povišalo za 37 odstotkov.

Letno Pentagonovo poročilo ocenjuje, da je bilo v letu 2012 v ameriški vojski kar 26.000 primerov spolnih zločinov, od spolnega nadlegovanja do posilstev, poročilo pa je izšlo dan zatem, ko so ameriške vojaške zračne sile odpustile oficirja, ki je bil osumljen spolnega nadlegovanja civilne osebe na nekem parkirišču v bližini Pentagona.

Spolni škandal je v Beli hiši izzval zgroženost, Pentagonovi uradniki, predstavniki zakonodajne oblasti in Barack Obama pa so dejali, da tovrstnih dejanj ne bodo tolerirali. Obama je v ostrem odzivu dejal, da bodo vse kršitelje sodno preganjali, jim odvzeli nazive in suspendirali, saj je takšno vedenje nesprejemljivo.

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel (na sliki) je dejal, da so na ministrstvu zgroženi nad obtožbami ter da je problematika spolnega nasilja dosegla točko, ko bo vojska težko pridobivala in zadrževala svoje kadre. "Spolno nasilje je hud zločin in eden najbolj resnih izzivov v naših vrstah," je dejal. "Predstavlja grožnjo varnosti in dobrobiti naših ljudi ter ugledu in zaupanju v to institucijo."

Pentagonovo poročilo razkriva, da je bilo lani 3.374 prijavljenih spolnih napadov, kar je 200 več kot leto prej. S pomočjo anket so ugotovili, da je bilo v ameriški obrambi lani 26.000 primerov nezaželenih spolnih stikov, kar je okoli 7.000 primerov več kot leto prej. Nezaželene spolne stike je prijavilo 13.900 moških in 12.100 žensk, vendar je bilo odstotkovno prizadetih več žensk, saj je nezaželene spolne stike prijavilo 6,1 odstotka žensk in 1,2 odstotka moških.

Ameriška vojska se zadnja leta sooča z vrsto neprijetnih spolnih škandalov, vendar pa Hagel meni, da mora s kršitelji opraviti vojska, saj bi obravnava kršitev zunaj vojaške hierarhije lahko ošibila vojsko. Hagel napoveduje številne ukrepe za preprečevanje tovrstnega nasilja, vendar pa zakonodajna veja vztraja, da bi moralo primere obravnavati civilno sodišče.

Ne spreglejte