Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2013,
7.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alžirija islamisti

Petek, 18. 1. 2013, 7.45

7 let, 12 mesecev

V Alžiriji naj bi bilo osvobojenih 100 tujih talcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Alžirske sile so v operaciji v plinskem kompleksu na jugovzhodu države, kjer so islamistični ugrabitelji zajeli več sto talcev, osvobodile okoli 100 tujih talcev, a usoda kakih 30 še ni znana.

Kot je sporočila Velika Britanija, islamisti na območju poleg tega še vedno zadržujejo tudi nekaj talcev. Britanski premier David Cameron je pojasnil, da se je prva faza vojaške operacije resda končala, a gre za velik kompleks in vojska na območju še vedno poskuša pregnati ugrabitelje in išče talce.

Vojska je v četrtek sprožila reševalno akcijo, pri čemer ji je z zračnim in kopenskim napadom uspelo zavzeti bivalni predel kompleksa In Amenas. V napadu je po navedbah oblasti "več ljudi" izgubilo življenje, "veliko število" talcev pa naj bi rešili. Po najnovejšem poročanju alžirskih medijev, je bilo v reševalni operaciji osvobojenih skoraj 650 talcev, med njimi kakih 70 tujcev. Rešenih je bilo 573 Alžircev in več kot polovica od 132 tujih talcev.

Ugrabitelji so v četrtek sporočili, da je bilo v akciji ubitih 34 talcev, a po trditvah neimenovanega alžirskega vira naj bi šlo pri teh trditvah za "fantazijo". Kot poroča britanski BBC, so v četrtek umrli najmanj štirje tuji delavci, najmanj štirje pa so bili med akcijo osvobojeni. Vsega skupaj naj bi bila pod vprašajem še vedno usoda 60 tujih talcev, je poročala alžirska tiskovna agencija.

Pomanjkanje konkretnih podatkov glede dogajanja na plinskem polju britanske naftne družbe BP sicer povzroča sive lase v več svetovnih prestolnicah, kjer se sprašujejo o usodi svojih delavcev. Kritike je bila deležna tudi vojaška akcija, o kateri Alžirija ni predhodno obvestila vpletenih držav. Japonsko zunanje ministrstvo je v zvezi s tem danes poklicalo na zagovor alžirskega veleposlanika, premier Šinzo Abe pa je skrajšal obisk v Indoneziji.

Japonsko podjetje JGC, ki je eno izmed podjetij, ki nadzorujejo plinski kompleks in ima tam 78 delavcev, je danes sporočilo, da jih je na varnem 17 - sedem Japoncev in deset drugih, vključno z dvema Filipincema in Romunom. Od britanskih talcev naj bi bila osvobojena dva, a usode preostalih 20 še vedno ne poznajo. V Londonu se bojijo najhujšega, premier Cameron pa je zaradi krize odpovedal težko pričakovani govor o prihodnosti Velike Britanije v EU.

Norveško podjetje Statoil, ki prav tako sodeluje pri upravljanju plinskega kompleksa, ne ve, kaj se je zgodilo z osmimi norveškimi delavci, eden pa je na varnem, a ranjen. Po navedbah Francije sta dva njena državljana na varnem, o še dveh, ki naj bi bila med talci, pa nimajo poročil. Nekemu moškemu s Severne Irske pa je uspelo pobegniti.

Med talci so tudi Američani in kot je danes v Londonu dejal ameriški obrambni minister Leon Panetta, si ameriške oblasti ves čas prizadevajo, da bi se njihovi državljani vrnili "živi in zdravi". Ugrabitelje pa je posvaril, da ne bodo nikjer našli skrivališča

Ne spreglejte