Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 10. 2018,
14.55

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

volitve Afganistan

Nedelja, 21. 10. 2018, 14.55

5 let, 6 mesecev

V Afganistanu tudi danes niso odprli vseh volišč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Volitve v Afganistanu | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Afganistanu, kjer je zaradi varnostnih razlogov in tehničnih težav na sobotnih parlamentarnih volitvah ostalo zaprtih več sto volišč in so zato glasovanje podaljšali, je danes v več kot 20 provincah po državi odprtih 253 volišč. Tudi danes glasovanje zaznamujejo številne tehnične težave, kar spodkopava upanje na kredibilne rezultate.

Parlamentarne volitve v Afganistanu, ki potekajo z več kot triletno zamudo, zaznamujejo kaos, nasilje in organizacijske težave. Po podatkih notranjega ministrstva je bilo v 192 incidentih po vsej državi v soboto ubitih najmanj 28 ljudi, med njimi 11 pripadnikov varnostnih sil, več kot sto ljudi pa je bilo ranjenih. Po oceni tiskovne agencije AFP pa naj bi bilo v soboto v napadih ubitih ali ranjenih skoraj 300 civilistov in pripadnikov varnostnih sil.

Po prvotnih podatkih naj bi se danes v Afganistanu od skupaj 4900 volišč odprlo 401 volišče, kjer so afganistanski volivci v soboto zaman čakali, da bi lahko oddali svoj glas. Vendar pa je po zadnjih podatkih odprtih le 253 volišč, preostalih 148 volišč je zaradi varnostnih razlogov tudi danes ostalo zaprtih, poroča AFP, ki se sklicuje na podatke državne volilne komisije.

Afganistan volitve
Novice Volitve v Afganistanu ob kaosu in nasilju podaljšali

Tudi današnje volitve so poleg varnostnih groženj zaznamovale številne tehnične težave. Uslužbenci na volitvah so se namreč ponovno soočali s težavami pri uporabi naprav za biometrično registracijo volivcev, zaradi česar so seznami volivcev "nepopolni ali ne obstajajo", je novinarjem povedal predstavnik oddelka volilne komisije za pritožbe Ali Reza Rohani. Poleg tega so se številna volišča odprla kasneje, kot je bilo predvideno, in niso imele zadostnega števila glasovalnih listov.

Volišča so se odprla ob 7. uri po lokalnem času (2.30 srednjeevropskem času) in so po napovedih neodvisne volilne komisije ostala odprta do 17. ure po lokalnem času (12.30 po srednjeevropskem času).

Glasovalo tri milijone volivcev

Kot je dejal vodja neodvisne volilne komisije Abdul Badi Sajad, je v soboto glasovalo več kot tri milijone afganistanskih volivcev v 32 provincah.

Za varnost volišč je vlada angažirala več kot 50 tisoč vojakov. Od skupno 7383 volišč naj bi jih bilo več kot 30 odstotkov zaprtih, predvsem zaradi varnostnih razlogov. Zaprta so bila tudi v provinci Kandahar, kjer so volitve zaradi četrtkovega uboja vplivnega šefa kandaharske policije preložili na prihodnjo soboto.

Začasne rezultate volitev naj bi zaradi logističnih izzivov ter večkratnega preštevanja in overitve glasov objavili 20 dni po volitvah, 10. novembra, končne pa do 20. decembra.

Ne spreglejte