Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2013,
19.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Afganistan

Torek, 26. 2. 2013, 19.15

8 let

V Afganistanu se bojujejo ženske specialke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Afganistanu, kjer so ženske še daleč od enakopravnosti, v enotah specialcev v vojski sodelujejo tudi vojakinje.

Afganistanska družba je, kar zadeva delitev vlog med spoloma, ultrakonservativna, ženske pa so v veliko primerih popolnoma brez pravic. Toda afganistanska vojska je v vrste specialcev sprejela tudi ženske, te se za to nalogo že urijo. "Če dolžnost lahko opravi moški, zakaj je bi mogla tudi ženska," je prepričana 23-letna Lena Abdali, ena od prvih žensk, ki so prišle na usposabljanje v afganistansko vojsko.

Toda razlog za sprejem žensk v afganistansko vojsko ni odpiranje družbe za enakopravnost. Prav nasprotno. Ženske v vojski bodo sodelovale le pri nočnih aretacijah talibanov. Te so sicer v domeni tujih sil v Afganistanu, a ker jih je vse manj, je del nalog nočnih preiskav hiš prevzela afganistanska vojska. In zakaj pri tem potrebujejo ženske? Ker se je mnogo Afganistancev pritožilo, da med preiskavami moški pregledujejo ženske, kar je v popolnem nasprotju s tradicionalno kulturo. Poleg tega je v nasprotju s kulturo tudi, da nepovabljeni moški vstopijo v del hiše, kjer so ženske in otroci. Zato bodo v skupine specialcev, ki izvajajo nočne aretacije, vključili tudi ženske. Te naj bi poskrbele, da bodo med preiskavami hiš ženske in otroci ločeni od moških vojakov, hkrati pa preverile, ali nimajo ženske pod ohlapnimi oblačili skritega orožja.

Afganistanske ženske so že sodelovale v vojski, a to se je dogajalo pred talibansko revolucijo. Od takrat pa vse do leta 2011 jih niso rekrutirali. Po podatkih afganistanskega obrambnega ministrstva je trenutno v afganistanski vojski okoli tisoč vojakinj. Kar ni niti odstotek. Toda na nujnost njihovega sodelovanja v nočnih akcijah opozarjajo tudi ameriški vojaki, ki pri takih aretacijah velikokrat naletijo na ogorčenje tudi zato, ker so tujci. "Če v enoti nimamo žensk, se soočimo z veliko težavami," je omenil Jalaluddin Yaftaly, poveljnik skupnih ameriško-afganistanskih enot.

Sorodniki ne vedo za njeno službo Toda vojakinje se srečujejo z mnogo težavami in preprekami. To, da ženske skupaj z moškimi opravljajo nočne aretacije, v tradicionalni družbi še zdaleč ni sprejeto. Preden se je Abdali vpisala v vojsko, se je morala spopasti s svojo družino, ki je temu nasprotovala. Svojo službo še vedno skriva pred številnimi sorodniki. Kljub temu je nanjo ponosna. "Če ne bom jaz branila afganistanskih žensk in otrok, kdo pa jih potem bo?" se sprašuje.

Pod čelado nosi ruto, sicer pa je oblečena tako kot vsi preostali vojaki. Tudi oborožena je enako. "Ženske moramo pokazati svoj pogum in moč, da lahko dolžnosti do države opravljamo enako kot moški," je prepričana.

Njihova prisotnost v bojnih enotah pa veseli tudi soborce. "V vojaških operacijah tako kot brate potrebujemo tudi sestre," je za Time povedal njen soborec v specialni enoti Agha Sharin Noori.

Ne spreglejte