Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2023,
18.12

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

FSB Rusija vohuni Nemčija Zvezna obveščevalna služba (BND)

Petek, 8. 9. 2023, 18.12

7 mesecev, 3 tedne

Uslužbenec nemške obveščevalne službe obtožen izdaje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Ruski vohun | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Uslužbenca nemške Zvezne obveščevalne službe (BND) in njegovega domnevnega sostorilca, ki naj bi ruski varnostni službi FSB posredovala zaupne informacije, je danes nemško tožilstvo obtožilo izdaje. Šlo naj bi za izdajo državnih skrivnosti, zato jima v primeru obsodbe grozi dosmrtna zaporna kazen.

Zaposlenega v obveščevalni službi BND, ki so ga identificirali kot Carstena L., so decembra lani v Berlinu aretirali zaradi suma izdaje, saj naj bi ruskim obveščevalnim službam posredoval zaupne informacije.

V obtožnici je navedeno, da je septembra in oktobra lani v času opravljanja službene dolžnosti v Berlinu in v okolici Münchna ob različnih priložnostih fotografiral in natisnil skupno devet zaupnih dokumentov BND, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemško zvezno tožilstvo trdi, da so informacije, ki jih je delil, v skladu z nemško zakonodajo državna skrivnost, zato gre za posebno hudo kaznivo dejanje. Pojasnili so le, da gre za "dokumente, povezane s tehničnim zbiranjem informacij". Več podrobnosti niso želeli posredovati.

Njegovega sostorilca Arthurja E. pa so aretirali januarja na letališču v Münchnu, ko se je vrnil iz ZDA. Arthur E., nemški državljan, je domnevno deloval kot posrednik, ki je od Carstena L. prevzemal dokumente in jih dostavljal ruskim obveščevalcem.

Obtoženca naj bi se poznala od maja 2021, septembra istega leta pa sta se sestala z ruskim državljanom, ki je vzpostavil stik s FSB. Tožilci so navedli, da se je Arthur E. udeležil več sestankov v Moskvi, Carsten L. pa naj bi mu pomagal pri ponovnem vstopu v Nemčijo mimo carine.

Tožilstvo je sporočilo še, da je preiskava potekala v tesnem sodelovanju z BND in ob podpori ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI). Ruska obveščevalna služba FSB naj bi Carstenu L. za storitve plačala 450.000 evrov, Arthurju E. pa najmanj 400.000 evrov.

Ne spreglejte