Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2024,
20.25

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Evropska unija BiH država Ursula von der Leyen

Torek, 12. 3. 2024, 20.25

1 mesec, 2 tedna

Ursula von der Leyen: BiH kaže, da lahko izpolni pogoje za članstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Ursula von der Leyen | Poročilo o napredku BiH, ki vključuje tudi priporočilo za začetek pogajanj, bodo prihodnji torek najprej obravnavali ministri članic za evropske zadeve.  | Foto Reuters

Poročilo o napredku BiH, ki vključuje tudi priporočilo za začetek pogajanj, bodo prihodnji torek najprej obravnavali ministri članic za evropske zadeve.

Foto: Reuters

Evropska komisija je danes državam članicam priporočila začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino. Kot je že pred tem v Evropskem parlamentu povedala predsednica komisije Ursula von der Leyen, je namreč BiH pokazala, da lahko izpolni pogoje za članstvo, bo pa pred pridružitvijo morala narediti še dodaten napredek.

"Odkar smo ji podelili status kandidatke, je Bosna in Hercegovina naredila občudovanja vredne korake naprej. V nekaj več kot enem letu je naredila večji napredek kot v celem desetletju," je v Strasbourgu povedala von der Leynova.

Pri tem je izpostavila polno uskladitev BiH z evropsko zunanjo in varnostno politiko. Po njenih besedah pa Sarajevo sprejema tudi pomembne zakone, med drugim o preprečevanju nasprotja interesov, o boju proti pranju denarja in o preprečevanju financiranja terorizma. Prav tako izboljšuje upravljanje migracij, saj je BiH pripravljena na začetek pogajanj o sodelovanju z evropsko agencijo Frontex.

Von der Leynova: Država kaže, da se bo lahko pridružila Uniji 

"Seveda bo potreben dodaten napredek, da se bo lahko pridružila naši Uniji. Vendar pa ta država kaže, da lahko izpolni pogoje za članstvo in upe državljanov po pridružitvi naši družini. Zato bomo danes Svetu EU priporočili začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino," je poudarila predsednica.

To je komisija na popoldanskem kolegiju komisarjev tudi storila. Obenem je priporočila, da države članice okvir za pogajanja z BiH, ki bo podlaga za vsebinska pogajanja, potrdijo, ko bo ta sprejela še nekatere nadaljnje ukrepe.

Poročilo o napredku BiH, ki vključuje tudi priporočilo za začetek pogajanj, bodo prihodnji torek najprej obravnavali ministri članic za evropske zadeve. O začetku pogajanj pa bodo odločali voditelji držav članic na vrhu 21. in 22. marca.

"Prihodnost Bosne in Hercegovine je v naši Uniji" 

Predsednica je sicer v dopoldanski razpravi z evropskimi poslanci dejala še, da je sporočilo, ki prihaja iz BiH, jasno, zato mora biti jasno tudi sporočilo EU. "Prihodnost Bosne in Hercegovine je v naši Uniji," je povedala in požela aplavz evropskih poslancev.

BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016. Evropska komisija ji je nato leta 2019 postavila 14 pogojev, ki bi jih morala izpolniti za status kandidatke. Čeprav BiH pogojev še ni izpolnila, ji je EU decembra 2022 v luči vojne v Ukrajini vseeno podelila status kandidatke. Zdaj pa se ji torej obeta še začetek pogajanj.

Golob pozdravil priporočilo Evropske komisije za začetek pogajanj z BiH

Predsednik vlade Robert Golob je danes dejal, da se veseli priporočila Evropske komisije za začetek pristopnih pogajanj z BiH. Poudaril je, da je EU s tem prepoznala napredek, ki ga je BiH naredila na svoji evropski poti, in dodal, da BiH na prihajajočem Evropskem svetu lahko računa na glas Slovenije, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

 
Evropski parlament
Novice Priprave na evropske volitve: mogoče je vlaganje kandidatur
BIH
Novice BiH izpolnila še enega od ključnih pogojev za začetek pristopnih pogajanj z EU
BYD ladja explorer no.1
Avtomoto Preiskava EU, prvi dokazi: že letos novi davki za Kitajce?
kibernetska varnost
Novice V EU ponoči sklenili pomemben dogovor

Ne spreglejte