SiolNET. Novice Svet
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl ustanovitelj Ikee Ingvar Kamprad

1,73

termometer

ingvar kamprad
Foto: Reuters

V starosti 91 let je po kratki bolezni umrl ustanovitelj švedskega pohištvenega velikana Ikea Ingvar Kamprad, danes poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ingvar Kamprad je mirno zaspal doma v Smalandu. Rojen je bil leta 1926 in Ikeo ustanovil, ko je bil star 17 let. Pogrešali ga bomo," je družba zapisala na Twitterju.

"Njegovo dediščino bomo občudovali še mnogo let in še naprej nas bo vodila njegova vizija ustvariti boljši vsakdan za mnoge ljudi," je poudaril predsednik skupine Ikea Jesper Brodin.

Ikea danes po svetu zaposluje skoraj 190 tisoč ljudi, njen letni promet pa znaša okoli 38 milijard evrov. Ikea ima po svetu skoraj 400 prodajnih centrov.

Kamprad se je rodil v kmečki družini na jugu Švedske in je že v starosti 17 let ustanovil svoje podjetje. Za ustanovitev je porabil denar, ki mu ga je dal oče, ker je bil v šoli kljub disleksiji uspešen.

-> Kaj vozijo bogataši, ki jim je za avto le malo mar?
-> Ikea pokukala v naše domove, kako živimo Slovenci? #video
-> Ikei zelena luč za rušenje v Ljubljani

Žačeli so s prti, urami ...

Ime Ikea je sicer akronim, prvi dve črki predstavljata ime in priimek Ingavrja Kamprada, črka E ime družinske kmetije - Elmtaryd, zadnja pa ime vasi, iz katere je prihajal - Agunnaryd. Ime Ikea je sicer akronim, prvi dve črki predstavljata ime in priimek Ingavrja Kamprada, črka E ime družinske kmetije - Elmtaryd, zadnja pa ime vasi, iz katere je prihajal - Agunnaryd. Foto: Reuters Kampradovo podjetje je sprva prodajalo prte, ure, okraske, nakit in okvirje za slike, od leta 1947 pa tudi pohištvo. To je zaradi dostopnih cen in priročne embalaže sčasoma preplavilo domove v Skandinaviji in kasneje povsod po svetu. Danes ga je mogoče kupiti v več kot 40 državah.

Na zamisel o ploščati embalaži za pohištvo je prišel, ko je enega od zaposlenih videl, kako je z mize odstranil noge, da bi jo stranka domov lahko peljala v avtomobilu.

Zaradi davkov se je preselil

Že pred več kot štirimi desetletji se je zaradi previsokih davkov izselil iz Švedske, kamor se je vrnil šele marca 2014.

Iz uprave podjetja se je poslovil šele leta 2013, vodenje družbe je predal trem sinovom. Iz uprave podjetja se je poslovil šele leta 2013, vodenje družbe je predal trem sinovom. Foto: Ana Kovač Da bi plačal manj davkov, je Kamprad leta 1982 tudi sedež družbe preselil na Nizozemsko, nato pa je koncern razdelil na več podjetij, ki so registrirana v Liechtensteinu, Luksemburgu, na Švedskem in Nizozemskem.

Lani je Evropska komisija začela preiskavo proti Ikei zaradi davčnega poslovanja na Nizozemskem. V koncernu sicer trdijo, da delujejo v skladu z zakonodajo in predpisi.

Kamprad je bil kljub bogastvu znan po skromnosti, vozil je starega volva, na letalih pa je vedno potoval v ekonomskem razredu. Delal je še v pozno starost.

Na starost se je moral soočiti tudi z očitki na račun povezav z nacisti. V knjigi, objavljeni leta 1988, je priznal, da je bil tesen prijatelj švedskega fašističnega aktivista Pera Engdahla in med letoma 1942 in 1945 član njegovega gibanja. To je označil za mladostno neumnost in obenem največjo napako, ki jo je storil v življenju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin