Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 3. 2018,
7.16

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

6

Natisni članek

terorizem Islamska država Francija

Sobota, 24. 3. 2018, 7.16

6 let

Umrl junak, ki se je v zameno za talce sam ponudil islamskemu teroristu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

6

Francoski policist Arnaud Beltrame, ki je ob včerajšnjem terorističnem napadu na jugu Francije pristal na to, da ga islamski terorist zajame v zameno za izpustitev drugih talcev, je zaradi hudih poškodb umrl. Število žrtev napada je tako naraslo na štiri.

Beltrame je bil v trgovini, v kateri je islamist zadrževal talce, prek mobilnega telefona na skrivaj na zvezi s policijskimi kolegi pred trgovino, da so lahko poslušali, kaj se dogaja.

V času napada je bilo v trgovini okoli 50 ljudi

Včeraj popoldan so prijeli žensko, ki je živela s teroristom maroških korenin Radouanom Lakdimom. Sumijo jo "povezave s kriminalci s ciljem izvedbe terorističnih dejanj", je sporočil francoski protiteroristični tožilec Francois Molins. Danes so prijeli tudi njegovega prijatelja. Šlo naj bi za mladoletnika, ki je bil rojen leta 2000. Kako naj bi bil mladenič povezan z Lakdimom, policija ni sporočila.

Molins je še povedal, da je Lakdim trdil, da je "vojak" džihadistične skupine Islamska država in da je pripravljen umreti za Sirijo, ko je oborožen vdrl v supermarket družbe Super U v bližnjem kraju Trebes, preden ga je ubila policija.

V času njegovega napada je bilo v trgovini okoli 50 ljudi. Lakdim je hitro začel streljati ter ubil stranko in zaposlenega. Nato se mu je ponudil 45-letni policist Arnaud Beltrame, naj ga vzame namesto preostalih talcev, kar je tudi storil. Lakdim je nato prišel iz trgovine, policista pa uporabil za živi ščit ter zahteval strelivo, preden se je vrnil v trgovino, je tožilec opisal dogajanje.

Video: Planet TV

Macron ga je označil za junaka

Ko so posebne enote slišale strele v trgovini, so vdrle vanjo in ubile napadalca ter našle huje ranjenega policista, ki je kasneje umrl. Francoski predsednik Emmanuel Macron ga je že označil za junaka. Molins je dodal, da poteka preiskava. Skušajo ugotoviti, kje in kako je napadalec dobil orožje ter ali je imel sodelavce.

Notranji minister Gerard Collomb je pred tem povedal, da je bil napadalec 25-letni Francoz, ki se je rodil v Maroku, in da je deloval sam. Policiji je bil znan kot manjši prekupčevalec z mamili, a ga niso imeli za teroristično grožnjo. Molins je pojasnil, da so Lakdima poleti 2014 dodali na seznam morebitnih skrajnežev zaradi radikalizacije in povezav s salafističnim gibanjem. Leta 2011 so ga spoznali za krivega, ker je imel prepovedano orožje, leta 2015 pa zaradi uživanja mamil.

Med žrtvami tudi portugalski državljan

Leta 2016 in 2017 so ga preiskovale obveščevalne službe, a preiskava ni pokazala, da bi lahko izvedel teroristični napad. Lakdim je pred napadom na omenjeno trgovino najprej zjutraj v Carcassonnu ukradel avtomobil, ustrelil in ranil voznika ter ubil potnika. Nato se je s tem avtomobilom odpeljal in streljal na skupino policistov, ki se je rekreirala. Takrat je ranil enega policista.

Iz portugalske vlade pa so danes sporočili, da je ena od smrtnih žrtev portugalski državljan.

 

Ne spreglejte