Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2017,
9.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,70

5

Natisni članek

fake news lažne novice Paul Horner Donald Trump

Četrtek, 28. 9. 2017, 9.33

6 let, 6 mesecev

Umrl je znani pisec lažnih novic, ki je Trumpu pomagal priti v Belo hišo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,70

5

Paul Horner fake news | Foto zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Znanega ameriškega pisca lažnih novic (fake news) Paula Hornerja so našli mrtvega. Umrl naj bi zaradi zlorabe zdravil na recept, poročajo ameriški mediji. Horner je z lažnimi novicami, za katere je trdil, da so satira, močno vplival na izid ameriške predsedniške kampanje leta 2016 in zmago Donalda Trumpa, je poročal ABC News.

Hornerjeve lažne novice o tem, da bo Barack Obama z dekretom razveljavil izide volitev leta 2016, da so se Trumpovih predvolilnih mitingov udeleževali plačani protestniki, da je Obama prepovedal igranje ameriške himne na vseh športnih prireditvah in da je iz lastnega žepa plačal za muslimanski muzej, so na družbenih omrežjih postale viralne.



Želel je, da bi bili Trumpovi podporniki videti kot idioti

Na Facebooku so imele po več sto tisoč delitev, med zadetki na iskalniku Google so se redno pojavljale pred novicami legitimnih medijev, na svojih profilih pa sta jih velikokrat delila tudi današnji ameriški predsednik Donald Trump in vodja njegove kampanje Corey Lewandowski. Povzemali sta jih tudi televizijski mreži ABC News in Fox News.

"Želel sem, da bi bili Trumpovi podporniki videti kot idioti, ker nasedajo in delijo te novice, ampak ti ljudje so jih ves čas delili. Mislim, da je Trump v Beli hiši zaradi mene," je po predsedniških volitvah v ZDA povedal v intervjuju za Washington Post: "Njegovi podporniki ničesar ne preverijo, verjamejo vsemu in delijo, karkoli napišem."

"Želel sem, da bi bili Trumpovi podporniki videti kot idioti, ker nasedajo in delijo te novice, ampak ti ljudje so jih ves čas delili. Ničesar ne preverijo, verjamejo vsemu in delijo, karkoli napišem." | Foto: Reuters "Želel sem, da bi bili Trumpovi podporniki videti kot idioti, ker nasedajo in delijo te novice, ampak ti ljudje so jih ves čas delili. Ničesar ne preverijo, verjamejo vsemu in delijo, karkoli napišem." Foto: Reuters

"Ustrašil sem se, da sem njegovi kampanji pomagal, namesto da bi ji nagajal"

Kasneje je mnenje spremenil. Za azfamily.com je pojasnil: "Obžalujem izjavo o tem, da je Trump v Beli hiši zaradi mene. Napadal sem njega in njegove podpornike, ljudi pa poskušal prepričati, naj zanj ne glasujejo. Da je bil izvoljen zaradi mene, sem rekel zato, ker sem bil presenečen, da je to zlo postalo predsednik, in se ustrašil, da sem njegovi kampanji pomagal, namesto da bi ji nagajal. Moj namen je vedno bil, da ga ljudje ne bi volili, in zdaj vem, da sem to tudi dosegel. Medtem ko bi ga skrajna desnica in krščanski fanatiki volili v vsakem primeru, sem spremenil mnenje marsikoga, ki je bil na meji."

Horner je pisal in urejal spletno stran z lažnimi novicami National Report, nato leta 2015 ustanovil portal News Examiner, svoje provokativne izmišljene zgodbe je objavljal tudi na straneh cnn.com.de, cbsnews.com.co, nbc.com.co in ABCnews.com.co. Oblikovane so bile tako, da so dajale vtis, da gre za strani pravih medijev.

Senatorka iz Arizone in mehiška vlada sta morali javno zanikati Hornerjevo "poročanje"

Zaradi Hornerjevih zgodb je morala nekdanja senatorka iz Arizone Jan Brewer javno zanikati uvedbo obveznega programa, s katerim naj bi zdravili homoseksualce, mehiška vlada pa je, potem ko je Horner napisal, da je narkošef Joaquín Guzmán - El Chapo še tretjič pobegnil iz zapora, objavila fotografijo omenjenega kriminalca za rešetkami.

"Nikoli nisem pričakoval, da bo resnično izvoljen, zdaj, ko pogledam nazaj, pa se mi zdi, da bi to lahko pričakovali. Vsi so verjeli, da je predsedniški stolček rezerviran za Hillary Clinton in da mora to le še potrditi na volitvah. Pa ni in zdaj imamo za predsednika njega," je po ameriških volitvah razlagal Horner.  | Foto: Reuters "Nikoli nisem pričakoval, da bo resnično izvoljen, zdaj, ko pogledam nazaj, pa se mi zdi, da bi to lahko pričakovali. Vsi so verjeli, da je predsedniški stolček rezerviran za Hillary Clinton in da mora to le še potrditi na volitvah. Pa ni in zdaj imamo za predsednika njega," je po ameriških volitvah razlagal Horner. Foto: Reuters

Ena njegovih najljubših potegavščin je bila novica o človeku, ki je ustavil rop okrepčevalnice s tem, da je citiral tekst iz filma Šund. To novico je na svoji spletni strani objavila produkcijska hiša Miramax. V intervjuju na televiziji CNN se je Horner branil, da so njegove novice satira, medtem ko televizije, kot sta CNN in Fox, namerno širita lažne informacije. Malo za tem je lažnega poročanja televizijsko mrežo CNN začel obtoževati tudi Trump.

Mrtvega našli v postelji, predoziral naj bi se z nevarnimi zdravili

Hornerja so 18. septembra našli mrtvega v njegovi postelji. Umrl je star 38 let, njegove težave z zlorabo zdravil na recept pa so bile dolgo znane, pišejo ameriški mediji. Ti so novico o Hornerjevi smrti sprva vzeli z zadržkom, prepričani so bili, da gre le še za eno od številnih potegavščin. Šele ko je njegovo smrt potrdil mrliški oglednik okrožja Maricopa v Arizoni, so novici verjeli.

Uradnega pojasnila o vzrokih Hornerjeve smrti še ni, mrliški oglednik okrožja Maricopa je potrdil le, da ni šlo za nasilno smrt. Sklepa, da se je najverjetneje nenamerno predoziral z nevarnimi zdravili.

Ne spreglejte