Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2017,
6.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Slovenci v tujini ZDA

Petek, 5. 5. 2017, 6.49

6 let, 7 mesecev

Umrl nekdanji kongresnik slovenskega rodu Ray Kogovšek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Ray Kogovšek | Foto Kogovsek and Associates

Foto: Kogovsek and Associates

V 75. letu starosti je v nedeljo na svojem domu v Pueblu umrl nekdanji zvezni kongresnik ZDA Ray Kogovšek, ki je bil tudi častni konzul Slovenije v Koloradu.

V ZDA sta se iz Slovenije preselila že Kogovškova stara starša, ki sta se naselila v Pueblu v Koloradu, kjer je bila že tarkat močna slovenska skupnost in se je ohranila vse do danes. Slovenci so tam zgradili cerkev Svete Marije Pomagaj (St. Mary's). Poleg Kogovška od tam prihajata tudi astronavt slovenskega rodu Ronald Šega in nacionalni predsednik Kranjsko katoliške slovenske jednote (KSKJ) Rudi Krašovec.

Od sodnega uradnika, prek senatorja do kongresnika

Ray Kogovšek je leta 1978 zmagal na volitvah v predstavniški dom zveznega kongresa in potem še dvakrat za skupni mandat šest let. | Foto: Kogovsek and Associates Ray Kogovšek je leta 1978 zmagal na volitvah v predstavniški dom zveznega kongresa in potem še dvakrat za skupni mandat šest let. Foto: Kogovsek and Associates Ray Kogovšek je končal katoliško srednjo šolo v Pueblu in leta 1959 državno fakulteto Adams, kjer je diplomiral iz ekonomije. Najprej je delal kot sodni uradnik in se začel zanimati za politiko. Leta 1968 je zmagal na volitvah v predstavniški dom kongresa države Kolorado, dve leti pozneje je bil izvoljen za državnega senatorja in leta 1973 je že postal vodja senatne večine.

Leta 1978 je zmagal na volitvah v predstavniški dom kongresa in potem še dvakrat za skupni mandat šest let. Leta 1985 se je upokojil in ustanovil lobistično podjetje.

Nekaj časa je bil tudi član odbora jugoslovanske, potem slovenske in na koncu belgijske LBS banke v New Yorku ter častni konzul Slovenije. To nalogo bo zdaj prevzel Srečko Vidmar.

Ponosen na slovenske korenine

Vse življenje je bil demokrat, saj je izhajal iz delavske družine in je bil vedno ponosen na slovenske korenine. V Pueblu so ga zelo spoštovali kot tudi v celotni državi Kolorado, kar dokazuje tudi odločitev guvernerja o spustu zastav na pol droga. 

Pogrebna maša bo danes v slovenski cerkvi St. Mary's v Pueblu, pozneje bo še sprejem v spomin na pokojnika, ki ga bodo pokopali na pokopališču Roselawn v Pueblu. Vdovi Lindi Kogovšek pa je sožalje poslal tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Ne spreglejte