Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2023,
6.53

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Natisni članek

Watergate Richard Nixon Nobelova nagrada državni sekretar ZDA Henry Kissinger

Četrtek, 30. 11. 2023, 6.53

3 mesece

Umrl je ameriški državnik Henry Kissinger

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86
Henry Kissinger ČB | Zagovorniki človekovih pravic mu zamerijo realpolitiko. | Foto Reuters

Zagovorniki človekovih pravic mu zamerijo realpolitiko.

Foto: Reuters

Na svojem domu v državi Connecticut je v starosti sto let umrl ameriški državnik Henry Kissinger, je sporočilo njegovo svetovalno podjetje Kissinger Associates. Pristaš realpolitike v zasledovanju ameriških interesov je bil v svoji karieri med drugim državni sekretar in svetovalec za nacionalno varnost. Iz sveta se vrstijo številni odzivi na njegovo smrt. 

Kissinger je dobil Nobelovo nagrado za mir zaradi dogovora o umiku ameriške vojske iz Vietnama, po drugi strani pa ga številni obravnavajo kot vojnega zločinca zaradi ameriške politike boja proti levičarskim vladam v Latinski Ameriki v 70. letih prejšnjega stoletja.

Kissingerja krivijo tudi za ameriško kampanjo bombardiranja Kambodže v času vietnamske vojne, ki je pripeljala do vzpona morilskega režima Rdečih Kmerov in za podporo državnemu udaru proti legitimni demokratični vladi Čila.

Kissinger je bil vodja tajne diplomacije, ki je pripeljala do obiska predsednika Richarda Nixona na Kitajskem leta 1972 in normalizacije odnosov, ki je komunistično državo leta 1971 uvrstila med stalne članice Varnostnega sveta ZN.

"ZDA so s smrtjo Henryja Kissingerja izgubile enega svojih najbolj zanesljivih in izrazitih glasov v zunanji politiki," je dejal George W. Bush. Dodal je, da Kissingerjev vzpon od nemškega begunca do vrha zunanjepolitičnega odločanja v ZDA pove veliko tako o njegovi veličini kot o veličini Amerike.

Pred nacisti pobegnil v ZDA

Henry Kissinger se je rodil 27. maja leta 1923 v Furthu v Nemčiji, skupaj z družino pa je pred nacističnim preganjanjem Judov leta 1938 pobegnil v ZDA. Leta 1943 je dobil državljanstvo, postal vojak med drugo svetovno vojno, kasneje pa je doktoriral na univerzi Harvard, kjer je tudi predaval.

Državni sekretar in svetovalec za nacionalno varnost

Zanimala so ga vprašanja diplomacije in nacionalne varnosti. V vladi Richarda Nixona je bil najprej svetovalec za nacionalno varnost, leta 1973 pa je postal državni sekretar.

Z Nixonom sta bila v tesnih odnosih, čeprav ga je predsednik glede na posnetke iz Bele hiše, ki so bili razkriti po aferi Watergate, žaljivo imenoval za "svojega Juda". Nixon je odstopno izjavo zaradi afere naslovil na Kissingerja, s katerim sta skupaj molila na predvečer odstopa.

"Strategija in odličnost Henryja Kissingerja na področju diplomacije sta v 20. stoletju zaznamovali svetovno politiko. Njegov vpliv in zapuščina pa bosta odmevala tudi v 21. stoletju," je na omrežju X zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kissinger je ostal na položaju državnega sekretarja tudi v vladi predsednika Geralda Forda, od položaja pa se je poslovil z nastopom vlade demokratskega predsednika Jimmyja Carterja leta 1977.

Po slovesu od aktivnega delovanja v vladi je pisal knjige, predaval in ustanovil svetovalno podjetje za mednarodne zadeve. Bil je tudi član komisij in neformalni svetovalec številnim predsednikom ZDA. | Foto: Reuters Po slovesu od aktivnega delovanja v vladi je pisal knjige, predaval in ustanovil svetovalno podjetje za mednarodne zadeve. Bil je tudi član komisij in neformalni svetovalec številnim predsednikom ZDA. Foto: Reuters

George Bush mlajši ga je leta 2002 imenoval za predsednika komisije za preiskavo terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001, vendar je s tega položaja hitro odstopil.

Kissingerjeve knjige, članki in nasveti so do danes ostali skorajda obvezno branje za ameriške in tudi tuje diplomate, obenem pa je imel tudi ves čas veliko kritikov.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je ameriškega državnika opisal kot prijaznega in briljantnega človeka, ki je "oblikoval usode nekaterih najpomembnejših dogodkov stoletja". "Bil je strateg, ki je bil pozoren na najmanjše podrobnosti," je dodal.

Bernie Sanders se je na primer leta 2016 v času boja za demokratsko predsedniško nominacijo pohvalil, da Kissinger ni bil nikoli njegov prijatelj, da je pa bil prijatelj Hillary Clinton. Ta je na položaju državne sekretarke v vladi Baracka Obame večkrat poiskala nasvet tudi pri Kissingerju.

Kissinger je zagovarjal politiko zadrževanja namesto konfrontacije in to je privedlo do kasnejših oborožitvenih sporazumov s Sovjetsko zvezo, na Bližnjem vzhodu pa je bil po Jomkipurski vojni leta 1973 znan po t. i. taksi diplomaciji med Izraelom in arabskimi državami.

Kitajski veleposlanik v ZDA Xie Feng je Kissingerja označil kot starega prijatelja Kitajske in se poklonil diplomatu, ki je bil ključen pri normalizaciji odnosov med ZDA in Kitajsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "To je velikanska izguba za obe državi, pa tudi za ves svet. Zgodovina si bo zapomnila njegov prispevek k normalizaciji kitajsko-ameriških odnosov. Vedno bo ostal živ v srcih kitajskega ljudstva kot najbolj cenjen stari prijatelj," je poudaril.

Zagovorniki človekovih pravic mu zamerijo realpolitiko, saj pravic v tujini nikoli ni postavljal v ospredje nacionalnih interesov ZDA, njegova dediščina iz vietnamske vojne pa je kljub Nobelovi nagradi za mir leta 1973 za Pariški sporazum mešana.

Kljub Nixonovi obljubi pred volitvami 1968, da ima tajni načrt za končanje vojne, se je ta vlekla vse do padca Sajgona, današnjega Hošiminha, ko so sile Severnega Vietnama zavzele Južni Vietnam.

Tudi japonski premier Fumio Kishida je pozdravil prispevek Kissingerja k miru in stabilnosti v Aziji, vključno z normalizacijo diplomatskih odnosov med ZDA in Kitajsko. "Rad bi izrazil svoje iskreno spoštovanje do njegovih velikih dosežkov," je še dodal.

Nemški kancler Olaf Scholz je pohvalil njegovo predanosti čezatlantskemu prijateljstvu. "Vedno je ostal blizu svoji nemški domovini," je še zapisal na omrežju X. Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier pa je poudaril pomen Kissingerja za zunanjo politiko ZDA in svetovno povojno politiko. "Izgubili smo impresivnega človeka z neverjetno življenjsko zgodbo. S svojim delom je postavil temelje za konec hladne vojne in za demokratične spremembe v vzhodni Evropi," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dodal nemški predsednik.

Sožalje ob smrti Kissingerja je izrekel tudi britanski zunanji minister David Cameron. "Še pred nekaj meseci smo razpravljali o vprašanjih, kot so vojna v Ukrajini in grožnja, ki jo predstavlja Iran. Tudi pri svojih 100 letih je bil bister. Bil je velik državnik in diplomat, ki ga bomo na svetovnem prizorišču zelo pogrešali," je zapisal na omrežju X.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pohvalil prispevek Kissingerja k razvoju ameriško-sovjetskih odnosov ter ga označil za modrega in vizionarskega državnika.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je Kissingerja označil za velikana ameriške diplomacije, ki je pustil trajen vpliv na mednarodno politiko.

Ne spreglejte