Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2018,
14.47

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,95

8

Natisni članek

Natisni članek

Kosovo Srbija umor BiH Milorad Dodik Balkan

Torek, 16. 1. 2018, 14.47

6 let, 8 mesecev

"Umor zmernega predstavnika Srbov je korak nazaj za Kosovo" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,95

8

Umor vodje kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića, ki je pretresel sever Kosova z večinsko srbskim prebivalstvom, odmeva tudi v mednarodni javnosti. Medtem ko predstavniki EU ostro obsojajo umor ter vse strani pozivajo k mirnosti in zadržanosti, je srbski predsednik Vučić v Beogradu že sklical sejo sveta za nacionalno varnost. V domovino se bodo vrnili tudi srbski pogajalci, ki bi se morali v Bruslju danes sestati s predstavniki Prištine.

Oliver Ivanović je veljal za zmernega predstavnika kosovskih Srbov. Video: AP


Po besedah obramboslovca Iztoka Prezlja je umor vodje civilne iniciative Srbija, demokracija, pravda Oliverja Ivanovića velik korak nazaj pri umirjanju razmer ne le na severu Kosova, ampak v celotni državi.

"Vprašati se je treba, kdo je stal za napadom na zmernega predstavnika srbske skupnosti na Kosovu, in dati možnost preiskovalcem, da ti vsaj na grobo ugotovijo, iz katere smeri je prišel omenjeni napad," pojasnjuje predavatelj na fakulteti za družbene vede.

"Umor je zagotovo povezan z organiziranim kriminalom"

Po besedah Iztoka Prezlja je umor Ivanovića zagotovo povezan z organiziranim kriminalom, ki je marsikdaj povezan tudi s političnimi silami. | Foto: Bor Slana Po besedah Iztoka Prezlja je umor Ivanovića zagotovo povezan z organiziranim kriminalom, ki je marsikdaj povezan tudi s političnimi silami. Foto: Bor Slana

Kot poudarja obramboslovec in poznavalec razmer na Zahodnem Balkanu, bi za napadom na vodjo kosovskih Srbov lahko stala dva različna kroga posameznikov. "Imamo dve možnosti. Prva možnost je, da za napadom stojijo albanske strukture, druga možnost pa je, da so umor naročile srbske strukture," razlaga Prezelj.

Po njegovih besedah je umor predstavnika srbske skupnosti na Kosovu povezan s kriminalnim podzemljem.

"Zagotovo je celotna zgodba povezana z organiziranim kriminalom na tem območju, ki pa ima, vsaj bojim se, stike tudi s političnimi voditelji s strani, ki bi tak umor naročile," pojasnjuje obramboslovec.

Napad vzbuja strah med prebivalci na severu Kosova

Na vprašanje, kaj takšen dogodek pomeni za odnose med Beogradom in Prištino, odgovarja, da je to težko predvideti. "Umor sam po sebi ne bi smel predstavljati posebne težave v tem odnosu, vendar pa, če upoštevamo to, kdo je bil Ivanović, to ne pomeni nič dobrega za odnose med Srbijo in Kosovom," poudarja Prezelj. 

Po njegovih besedah je umor že sprožil strah med prebivalci na severu Kosova. "Na tem območju se bo med prebivalci znova pojavil strah v smislu nejasnosti, kdo stoji v ozadju umora, kdo želi nasilno urejati njihovo lokalno življenje in kdo želi z njimi manipulirati," je dodal obramboslovec.

"Namige o obstoju paravojaških sil v BiH bi morali obravnavati resno"

Medtem ko se razmere na severu Kosova očitno znova zaostrujejo, pa je za veliko razburjenja v Bosni in Hercegovini poskrbelo medijsko poročanje o domnevnem obstoju paravojaških enot Srbski ponos (srbsko Srpska čast) v Republiki Srbski.

Pripadniki omenjenih paravojaških sil, s katerimi naj bi bil seznanjen tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik, naj bi se urili v Srbiji in Rusiji, po poročanju bosansko-hercegovske novičarske strani Žurnal pa naj bi bila njihova naloga branjenje srbske entitete v BiH.

O obstoju paravojaških enot Srbski ponos je domnevno obveščen tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. | Foto: Reuters O obstoju paravojaških enot Srbski ponos je domnevno obveščen tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. Foto: Reuters

Za komentar glede dogajanja v Banjaluki smo se obrnili tudi na visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH, koroškega Slovenca Valentina Inzka, ki spremlja stanje v državi. "Organi pregona in pravosodne institucije v BiH bi morali vsak namig o obstoju paravojaških organizacij obravnavati hitro in zelo resno," so sporočili iz Inzkovega urada.

Ne spreglejte