Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2018,
10.43

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

3

Natisni članek

Kosovo

Torek, 16. 1. 2018, 10.43

6 let, 3 mesece

Na Kosovu ubit vodja kosovskih Srbov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

3

Na severu Kosova, v Kosovski Mitrovici, je danes zjutraj neznani napadalec ubil vodjo civilne iniciative Srbija, demokracija, pravda Oliverja Ivanovića. Vodja kosovskih Srbov je umrl zaradi strelnih ran.

Video: AP


Ivanovića je zadelo več strelov, medtem ko je bil na poti na sedež stranke. Prepeljali so ga v bolnišnico, a je bilo že prepozno, je povedal njegov odvetnik Nebojša Vlajić. Po poročanju tamkajšnjih medijev je neznanec na Ivanovića najprej streljali od daleč, nato pa ga ustrelil še iz neposredne bližine. Napadalci naj bi nato pobegnili z avtomobilom znamke opel astra.

Policija zaprla severni del Kosovske Mitrovice

Kosovska policija je sporočila, da so Ivanovića prepeljali v bolnišnico in da za zdaj nimajo več informacij o napadu, saj še preiskujejo primer. Policija je v okviru iskalne akcije zaprla severni del Kosovske Mitrovice. Julija lani so neznanci zažgali Ivanovićev avtomobil v Kosovski Mitrovici.

Na kraju zločina našli dokaze

Regionalni direktor kosovske policije Željko Bojić je za tamkajšnje medije povedal, da so našli določene dokaze, ki jih bodo uporabili med preiskavo.

Ivanović je bil rojen 1. aprila 1953 v kraju Rznić na Kosovu. Oče je bil profesor zgodovine, mati pa profesorica srbskega jezika in literature. Po materini strani je bil črnogorskega rodu. Na zagrebški vojaški akademiji se je izobraževal za pilota, a je zaradi težav z vidom akademijo po treh letih šolanja zapustil. Na Kosovu je nato končal študij strojništva. Ves čas se je aktivno ukvarjal s karatejem. S politiko se je začel ukvarjati leta 1999 v času vojaškega spopada med Srbi in kosovskimi Albanci, ko je bil imenovan za predsednika srbskega nacionalnega sveta za Kosovo in Metohijo. Bil je član srbske socialdemokratske stranke (SDP). Med letoma 2008 in 2012 je opravljal funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za Kosovo in Metohijo v srbski vladi.

Med ljudmi na severu je čutiti nelagodje in nemir

Kosovski minister Dalibor Jevtić je povedal, da je v občinah, kjer živijo večinoma Srbi, po umoru Ivanovića mirno, je pa med ljudmi zaznati nekaj negotovosti in nemira, poroča srbski medij Blic.

Srbski predsednik Aleksander Vučić je za danes sklical nujno sejo sveta za nacionalno varnost, v Beograd pa se bodo iz Bruslja vrnili srbski pogajalci, ki bi se morali danes sestati s predstavniki Prištine.

Kosovo policija | Foto: Reuters Foto: Reuters Ivanovića je leta 2016 sodni svet misije EU na Kosovu Eulex obsodil na devet let zapora zaradi vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom leta 1999. Spoznali so ga za krivega spodbujanja pobojev civilistov, ki so jih srbske paravojaške sile aprila 1999 zajele v Kosovski Mitrovici. V priporu je preživel dve leti, aprila lani pa so ga izpustili.

Nekdanji srbski državni sekretar za Kosovo Ivanović je bil sicer prvi kosovski Srb, proti kateremu je na sodišču Eulexa potekal proces zaradi suma vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom.

Po koncu vojne na Kosovu je bil Ivanović ključni sogovornik zveze Nato, Združenih narodov in EU ter veljal za zagovornika dialoga med Srbi in Albanci na Kosovu.

EU ostro obsoja umor na Kosovu in poziva k mirnosti

EU ostro obsoja umor ter vse strani poziva k mirnosti in zadržanosti, tako da bodo lahko stekli vsi postopki vladavine prava in pravosodja. Od kosovskih oblasti pričakuje, da si bodo z vsemi močmi in brez odlašanja prizadevale, da poiščejo storilce in jih privedejo pred sodišče. Visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini je po telefonu govorila s predsednikoma Srbije in Kosova Aleksandrom Vučićem in Hashimom Thacijem, so sporočili iz njene tiskovne službe.

Mogherinijeva je v telefonskih pogovorih ostro obsodila umor, izrazila sožalje Ivanovićevi družini in prijateljem ter izpostavila pričakovanje, da bodo kosovske oblasti brez odlašanja poiskale storilce in jih privedle pred sodišče, pri čemer jim bo pomagala misija Eulex.

Ne spreglejte