Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 7. 2016,
7.33

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Natisni članek

Turčija državni udar Recep Tayyip Erdogan

Nedelja, 17. 7. 2016, 7.33

7 let, 9 mesecev

Ulice turških mest zavzelo na tisoče Turkov

Čistka se nadaljuje: priprli že šest tisoč ljudi, ZDA svarijo Turčijo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Turčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

15:35

Erdogan želi očistiti državo

12:42

Prijeli šest tisoč ljudi

11:04

ZDA svarijo Turčijo

08:49

Erdogan telefoniral Ciprasu

08:46

Tisoči na ulicah

  • 20:19

    V Turčiji novi izgredi med varnostnimi silami in pučisti

    V turškem letalskem oporišču v mestu Konya v osrednji Anatoliji in na istanbulskem letališču Sabiha Gokcen so izbruhnili spopadi med varnostnimi silami in pučisti, ki so se upirali aretaciji. Pučisti na letališču so se po opozorilnih strelih varnostnih sil predali.

    Turška vojska je sicer predtem sporočila, da je poskus vojaškega udara v Turčiji uradno končan. Ob tem je napovedala ostre kazni za izdajalce.

  • 17:51

    Turška vojska uradno razglasila konec vojaškega udara

    Poskus vojaškega udara v Turčiji je tudi uradno končan, je sporočila turška vojska na državnem radiu TRT. Ob tem je napovedala ostre kazni za izdajalce.

    Del vojske, ki je sodeloval v udaru, je v petek zvečer zasedel nekatere strateške točke v Istanbulu, napadali so tudi cilje v Ankari. Napade so izvajali tudi s pomočjo zaseženih helikopterjev in letal. V neuspelem vojaškem udaru je bilo v noči na soboto ubitih najmanj 265 ljudi, 1.440 je bilo ranjenih. Med ubitimi je 161 policistov in civilistov ter 104 pučisti.

    Turški premier Binali Yildirim je v soboto okoli poldneva sporočil, da so razmere v državi povsem pod nadzorom, oblasti pa so nato začele čistke v vojski in sodstvu.

  • 17:11

    Turškemu gospodarstvu že nekaj časa ne gre tako dobro kot v zadnjih nekaj letih. Zaradi stečajev podjetij se v bankah kopičijo slaba posojila. Poleg tega se zaradi zaostrenega varnostnega položaja številni turisti preusmerjajo drugam in glede na zadnje dogodke ni verjetno, da bi se razmere kaj kmalu spremenile.

    Med vlagatelji bo prihodnji teden vladala negotovost, a analitiki ne pričakujejo večjih pretresov. Borze v zalivskih državah, ki so bile danes odprte, so se na dogajanje v Turčiji odzvale neenotno: v Savdski Arabiji in Dubaju so se delnice nekoliko podražile, v Kuvajtu in Katarju pa nekoliko pocenile.

  • 16:21

    Turška centralna banka zagotovila bankam neomejeno likvidnost

    Turška centralna banka je po neuspelem poskusu vojaškega udara napovedala, da bo uporabila "vse ukrepe" za zagotovitev finančne stabilnosti države. V tem smislu je poslovnim bankam v današnjem sporočilu za javnost ponudila tudi "neomejeno likvidnost", in sicer po ničelni obrestni meri.

    Neuspeli puč, ki ga je v noči na soboto izvedel del turške vojske, je pretresel kapitalske trge, tečaj turške lire pa se je znižal.

    Današnja napoved centralne banke ni nepričakovana. Analitiki menijo, da želi s tem pomiriti kapitalske trge, ki se bodo na neuspeli vojaški udar prvič odzvali v ponedeljek.

  • 16:02

    Ministrstvo omililo opozorilo glede potovanj v Turčijo

    Razmere v Turčiji so po spodletelem vojaškem udaru še negotove in v določenih predelih nevarne, a se stanje umirja in potovalni pogoji normalizirajo. Slovensko zunanje ministrstvo zato ne odsvetuje več potovanj prek istanbulskega letališča in na širše območje Antalye, še vedno pa odsvetuje potovanja v druge dele države. Pri potovanjih prek letališča Atatürk v Istanbulu ter na t. i. Antalysko riviero ministrstvo v današnjem sporočilu za javnost svetuje previdnost in izogibanje večjim zborovanjem na javnih mestih.

    Slovenskim državljanom, ki bi se odločali za potovanje na druga območja Turčije, MZZ svetuje, naj pridobijo ažurne in celovite informacije o tamkajšnjih razmerah ter dosledno upoštevajo odločitve in usmeritve turških varnostnih organov.

    Ministrstvo med območji, ki naj se jim Slovenci izogibajo, izpostavlja območje ob meji s Sirijo. Zaradi velike nevarnosti terorističnih napadov odsvetuje tudi vsa nenujna potovanja v province na jugovzhodu Turčije. Po informacijah ministrstva turške vladne sile na tem območju izvajajo poostrene varnostne ukrepe.

  • 15:35

    Erdogan želi očistiti državo

    Turčija predsednik Erdogan | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je v Istanbulu udeležil pogreba nekaterih žrtev spodletelega udara. Ob tem je napovedal, da se bo v državnih institucijah nadaljevalo neusmiljeno čiščenje "virusov in metastaz", ki so prizadeli Turčijo.

    "Še naprej bomo odstranjevali virus iz vseh državnih institucij, saj se je tako kot rak razširil po vsej državi," je na žalni slovesnosti v spomin na ubite v udaru v mošeji Fatih v Istanbulu poudaril Erdogan.

    Odgovornost ponovno pripisal Gulenu, ki živi v ZDA

    Ob tem je odgovornost za vojaški udar pripisal privržencem verskega voditelja Fehtullaha Gulena, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Gulen, nekdanji Erdoganov tesen sodelavec, sicer vztraja, da z udarom nima nič, in ga obsoja.

    Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Bodo v Turčiji spet uvedli smrtno kazen?

    Erdogan je še omenil, da so po spodletelem udaru številni pozvali k uvedbi smrtne kazni v Turčiji. "V demokraciji ne moremo prezreti volje ljudstva," je dejal in dodal, da bodo o tem odločale pristojne oblasti. Že v soboto je Erdogan omenil, da bo o morebitni ponovni uvedbi smrtne kazni razpravljal parlament. Danes pa je poudaril: "Nismo maščevalci". Kot je dodal, se najbolj maščuje Bog.

    Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Turke pozval, naj gredo zvečer spet na ulice

    Turke je ob tem znova pozval, naj zvečer znova odidejo na ulice. V soboto se je na podoben predsednikov poziv odzvalo več tisoč ljudi v številnih mestih, med drugim v Istanbulu, Ankari in Izmirju.

    Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Pred pogrebnimi slovesnostmi se je Erdogan po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ta je Turčiji zaželel čimprejšnjo ponovno vzpostavitev stabilnosti ter pozval k zaščiti ruskih turistov v državi. Državnika sta se ob tem dogovorila, da se bosta sešla prvi teden v avgustu. 

  • 14:37

    Pučisti iz Turčije v Grčiji obtoženi nezakonitega vstopa v državo in kršenja zračnega prostora

    helikopter | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Osem turških vojakov, ki so v soboto po spodletelem državnem udaru v Turčiji s helikopterjem prišli v Grčijo, je grško tožilstvo obtožilo nezakonitega vstopa v državo in kršenja grškega zračnega prostora. Pred sodišče bodo vojaki, ki so v Grčiji zaprosili za azil, prišli v ponedeljek, je sporočila njihova odvetnica Ilia Marinaki.

    Medtem ostajajo v priporu in še vedno zanikajo sodelovanje v petkovem državnem udaru. Ob tem trdijo, da so si, potem ko so policisti začeli streljati nanje, skušali rešiti življenje. Vojaki, ki so vsi poročeni in stari okoli 40 let, s svojimi družinami še niso stopili v stik, je dodala njihova odvetnica.

    Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je v soboto sporočil, da je Ankara Atene zaprosila za izročitev osmerice, ki je v Grčiji zaprosila za politični azil.

    Grški premier Aleksis Cipras se je v soboto po telefonu pogovarjal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Dejal mu je, da naj bi azilni postopek potekal gladko, a v skladu z mednarodnim pravom in pogodbami o človekovih pravicah. Po ocenah grške vlade naj bi za postopek potrebovali dva tedna.

    Cipras je že pred tem izrazil podporo demokratično izvoljeni turški vladi, za to pa se mu je Erdogan tudi zahvalil. Helikopter, s katerim so vojaki prišli v Grčijo, so zjutraj vrnili Turčiji.

  • 12:55

    V Istanbulu se upira še nekaj skupin

    Neimenovani visoki turški predstavnik je danes povedal, da so turške oblasti znova prevzele nadzor po vsej Turčiji, da pa se v Istanbulu upira še nekaj skupin pučistov. Te skupine sicer po navedbah predstavnika ne predstavljajo več nevarnosti za državo.

    Po njegovih besedah je več pomembnih predstavnikov vojske še na prostosti, izrazil pa je prepričanje, da jih bodo oblasti kmalu prijele.

  • 12:42

    Prijeli šest tisoč ljudi

    V Turčiji so po spodletelem poskusu državnega udara prijeli okoli šest tisoč ljudi, je povedal pravosodni minister Bekir Bozdag. Kot je dodal, bo število aretiranih še višje, saj čistka še traja. Za zdaj ni znano, koliko prijetih je iz vrst turške vojske in koliko je civilistov. 

    Turški premier Binali Yildirim je že v soboto povedal, da je med aretiranimi več generalov, pa tudi številni sodniki in državni tožilci, med njimi dva sodnika ustavnega sodišča.

    Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 12:37

    V Turčiji nadaljevanje aretacij v vojski po spodletelem udaru

    V Turčiji se po petkovem neuspelem vojaškem udaru danes nadaljujejo aretacije pripadnikov vojske, ki so domnevno sodelovali v udaru. Po poročanju turških medijev so zgodaj zjutraj v provinci Denizli na zahodu države aretirali poveljnika brigade in več kot 50 vojakov.

    Po neuspelem udaru so tako v Turčiji aretirali že več kot tri tisoč vojakov in odpustili okoli 2.700 sodnikov.

    Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po neuspelem udaru že napovedal, da bi lahko parlament odločal o ponovni uvedbi smrtne kazni v državi.

  • 11:04

    ZDA svarijo Turčijo

    John Kerry | Foto: Reuters Foto: Reuters

    ZDA so posvarile Turčijo, da so namigi o vpletenosti ZDA v poskus državnega udara napačni.

    Turški predsednik Erdogan je namreč včeraj v svojem govoru pred množico ljudi od ZDA zahteval, da mu predajo verskega voditelja Fehtullaha Gulena. Tega namreč krivi, da stoji za poskusom državnega udara. "Obstaja igra z vojsko in ta je povezana z zunanjimi silami," je dejal Erdogan.  Gulen je sicer že zavrnil vsa namigovanja o povezavah s pučisti in obsodil poskus udara.

    Ameriški državni sekretar John Kerry je tako posvaril, da je javno namigovanje, da so ZDA vpletene v poskus državnega udara v Turčiji, napačno in škodi dvostranskim odnosom. 

  • 08:51

    Letalo iz Istanbula varno pristalo na Brniku

    Na letališču Jožeta Pučnika je zjutraj varno pristalo letalo turške letalske družbe Turkish Airlines s potniki iz Istanbula, potem ko sta bila oba sobotna poleta zaradi poskusa vojaškega udara v Turčiji odpovedana. V skladu z voznim redom se bo letalo v Istanbul vrnilo nekaj po deveti uri, so potrdili na Aerodromu Ljubljana.

    Potem ko je del turške vojske v petek ponoči poskušal izvesti vojaški udar, so letališče v Istanbulu začasno zaprli in odpovedali vse polete. V Ljubljano tako niso mogli prispeti potniki iz Istanbula, ki so imeli vozovnice za jutranji in večerni polet. Prav tako sta bila odpovedana oba za soboto predvidenapo leta z brniškega letališča v Istanbul.

    Brez težav pa so se v soboto v domovino vrnili potniki, ki so dopustovali v turških obmorskih letoviščih in so potovali s čarterskim letom iz Antalye. Položaj v turških obmorskih letoviščih, kot so Antalya, Izmir ali Dalaman, je bil v soboto povsem miren.

    Redne polete v in iz Turčije so v soboto odpovedale tudi številne druge letalske družbe, danes pa se letalski promet s Turčijo postopno normalizira. Iz družbe Turkish Airlines so sporočili, da je veljavnost neuporabljenih vozovnic podaljšana do 15. avgusta, mogoče pa je tudi vračilo denarja.

  • 08:49

    Erdogan telefoniral Ciprasu

    Recep Tayyip Erdogan Turčija predsednik | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Turški predsednik Erdogan se po telefonu pogovarjal z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom in se mu zahvalil, ker je Grčija obsodila udar. Govorila sta tudi o osmih pripadnikih turške vojske, ki so v soboto z vojaškim helikopterjem prebegnili v Grčijo in pristali v mestu Aleksandropolis ob grško-turški meji, kjer so zaprosili za politični azil. Cipras je dal jasno vedeti, da bo Grčija spoštovala pravo in človekove pravice.

    Osmerica bo stopila pred sodnika

    Azilni postopek za osmerico se bo začel v ponedeljek, po ocenah pravnikov pa bi lahko trajal več tednov. Turčija sicer zahteva takojšnjo izročitev domnevnih prevratnikov. Helikopter, s katerim so vojaki prispeli v Grčijo, so medtem že prepeljali nazaj v Turčijo. V soboto zvečer je ponj s helikopterjem prispela posadka, ga pregledala, nato pa so se z njim vrnili v Turčijo.

  • 08:46

    Tisoči na ulicah

    Na ulicah Istanbula in drugih turških mest se je ponoči zbralo več tisoč privržencev turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. O shodih, na katerih se je zbralo več tisoč Erdoganovih podpornikov, so poročali iz Istanbula, Ankare in Izmirja. Nosili so turške zastave in vzklikali Alah je velik. K shodom je pozval Erdogan.

    Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Turške oblasti po spodletelem petkovem vojaškem udaru danes nadaljujejo čistke v vojski in sodstvu, ki so jih začele v soboto. Do zdaj so aretirale šest tisoč domnevnih pučistov, pravosodni minister pa je že napovedal nove aretacije. Razmere v Turčiji se sicer normalizirajo, zato je slovensko zunanje ministrstvo omililo opozorila pred potovanji v državo.

Turška vojska je danes sporočila, da je poskus državnega udara, v katerem je bilo ubitih 265 ljudi, tudi uradno končan. Ob tem je napovedala ostre kazni za izdajalce. Pred tem je neimenovani visoki turški predstavnik povedal, da so turške oblasti znova prevzele nadzor po vsej Turčiji, v Istanbulu pa se upira še nekaj skupin pučistov.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na pogrebu nekaterih žrtev udara v Istanbulu napovedal, da se bo v državnih institucijah nadaljevalo neusmiljeno čiščenje "virusov in metastaz", ki so prizadeli Turčijo.

Ob tem je odgovornost za vojaški udar pripisal privržencem verskega voditelja Fehtullaha Gulena, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Gulen, nekdanji Erdoganov tesen sodelavec, sicer vztraja, da z udarom nima nič, in ga obsoja. ZDA medtem svarijo Turčijo, da je namigovanje o vpletenosti v poskus državnega udara napačno. 

Na ulicah Istanbula in drugih turških mest se je v noči na nedeljo zbralo več tisoč privržencev turškega predsednika. O shodih, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi, so poročali iz Istanbula, Ankare in Izmirja. Udeleženci so nosili turške zastave in vzklikali: "Alah je velik."

- V poskusu vojaškega udara v Turčiji je umrlo najmanj 265 ljudi, 1.500 je ranjenih. 

- V Turčiji so po spodletelem poskusu državnega udara prijeli okoli šest tisoč ljudi.

- Najvišje pravosodno telo v Turčiji HSYK je zaradi sumov sodelovanja pri pripravi udara razrešilo 2.745 sodnikov. Razrešenih je bilo tudi pet članov Visokega sveta sodnikov in tožilcev HSYK. Najmanj deset članov sveta so tudi aretirali. Kot najvišjega predstavnika sodstva so prijeli tudi ustavnega sodnika Alparslana Altana.

- Turški predsednik Erdogan od ZDA zahteva, da mu predajo verskega voditelja Fehtullaha Gulena. Tega krivi, da stoji za poskusom državnega udara. Gulen je sicer že zavrnil vsa namigovanja o povezavah s pučisti in obsodil poskus udara.

Dogajanje v Turčiji spremljamo iz minute v minuto:

Ne spreglejte