Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
8.27

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lugansk

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 8.27

2 leti, 2 meseca

Ukrajinski regiji Doneck in Lugansk po referendumu razglasili neodvisnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predstavnik samooklicanih oblasti v vzhodnoukrajinski regiji Doneck Denis Pušilin je dan po referendumu o neodvisnosti sporočil, da so na podlagi referenduma razglasili suvereno državo.

Samooklicane proruske oblasti v regijah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine so danes sporočile, da ukrajinske predsedniške volitve 25. maja v njihovih regijah ne bodo potekale. Regiji sta že tudi razglasili neodvisnost, Doneck pa je Rusijo zaprosil za priključitev.

Predstavnik samooklicanih oblasti v regiji Doneck Denis Pušilin je dan po referendumu o neodvisnosti danes novinarjem sporočil, da so na podlagi referenduma razglasili suvereno državo.

Sporočil je tudi, da so "na podlagi izražene ljudske volje in s ciljem obnove zgodovinske pravice zaprosili Rusijo, da obravnava vprašanje priključitve Ljudske republike Doneck Rusiji," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem je dejal, da imajo o tovrstnih odločitvah sedaj mandat ljudi, potem ko je 89 odstotkov udeležencev v nedeljo na referendumu podprlo neodvisnost. Udeležba je bila po njegovih besedah 75-odstotna.

Rusijo že prosili za priključitev "Pridobili smo suverenost, pravico, da neodvisno odločamo o vstopu v katerokoli konfederacijo ali federacijo z drugo državo. Katera država bi to lahko bila, bomo odločili po posvetih s strokovnjaki," je dejal. Čez nekaj ur je nato sporočil, da so prosili Rusijo za priključitev.

Povedal je tudi, da se "v 'Ljudski republiki Doneck' ukrajinske predsedniške volitve 25. maja, ki jih Zahod vidi kot ključne za ponovno vzpostavitev reda v državi, "ne bodo zgodile".

Dodal je še, da imajo pravico, da na pomoč pozovejo "mirovne sile", če se bodo poslabšale varnostne razmere v regiji.

Neodvisnost je razglasila tudi "Luganska narodna republika" Tiskovni predstavnik separatistov v Lugansku Vasilij Nikitin je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti pred tem dejal, da se bodo s prošnjo za mednarodno priznanje obrnili na Združene narode in mednarodno skupnost. Ni pa izključil možnosti priprave referenduma o priključitvi Rusiji.

"Izredno pomembna vprašanja morajo obravnavati vsi prebivalci. Če bo sprejeta taka odločitev, bo v skladu z njo aktivirana volja naroda," je še dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Nikitin je tudi napovedal, da prebivalci "Luganske narodne republike" ne bodo sodelovali na ukrajinskih predsedniških volitvah 25. maja.

"Na ozemlju regije Lugansk bi morda lahko potekale volitve, vendar danes obstaja Luganska narodna republika, ki meni, da nima smisla ali pa da je celo neumno, da bi tu potekale volitve nekoga za predsednika," je dejal.

V regiji Lugansk se je po podatkih proruskih oblasti referenduma v nedeljo udeležilo 81 odstotkov volilnih upravičencev, neodvisnost pa je podprlo skoraj 96 odstotkov volivcev.

Rezultatov ni mogoče neodvisno potrditi, saj ni bilo nepristranskih opazovalcev, proruski separatisti pa so tujim novinarjem preprečili opazovanje štetja glasov.

Ukrajina, EU in ZDA rezultatov nezakonitega referenduma ne bodo priznale Ukrajina, EU in ZDA so že prej napovedale, da rezultatov nezakonitega referenduma ne bodo priznale. Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je referenduma danes označil za propagandno farso, katere namen je prikritje umorov, ugrabitev in drugih zločinov. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da referenduma nimata pravnih posledic za ozemeljsko celovitost države.

"Mi ne priznavamo včerajšnjih tako imenovanih referendumov. So nezakoniti, nelegitimni in neverodostojni. Z njimi se samo vzpodbujajo delitve med Ukrajinci," je v Kijevu, kjer je bil v imenu 28 članic unije prvič na pogovoru z ukrajinskimi voditelji od izbruha ukrajinske krize dejal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Iz Kremlja so sporočili, da bo Rusija spoštovala voljo prebivalcev, izraženo na referendumih, niso pa dejali, da bo Rusija izide referendumov tudi priznala.

Ne spreglejte