Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 3. 2024,
8.21

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,06

Natisni članek

Ukrajina Rusija

Nedelja, 17. 3. 2024, 8.21

1 mesec, 2 tedna

753. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajinci napadli rusko mesto – poročajo o mrtvih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,06

Ukrajinci so znova napadli mesto Belgorod, od koder poročajo o smrtnih žrtvah in ranjenih. Ruska zračna obramba je ponoči pred zadnjim dnem predsedniških volitev v Rusiji prestregla 35 ukrajinskih dronov nad osmimi regijami, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Eden od sestreljenih dronov je padel na rafinerijo v regiji Krasnodar. Najmanj dva ukrajinska drona sta bila sestreljena tudi nad moskovskim letališčem Domodedovo. Iz Ukrajine medtem poročajo o številnih ruskih napadih z droni.

Pomembnejši poudarki dneva:

15.25
Rusi potrdili tri smrtne žrtve po napadu na Belgorod
11.30 Ekipa Navalnega poroča o protestih na zadnji dan volitev v Rusiji
8.57 Ruska zračna obramba pred zadnjim dnem volitev sestrelila 35 dronov
7.01 Na zadnji dan predsedniških volitev v Rusiji napovedani protesti

15.25 Rusi potrdili tri smrtne žrtve po napadu na Belgorod

Ruska državna tiskovna agencija TASS je potrdila poročila ukrajinske strani, da so v današnjih dveh napadih na mesto Belgorod v bližini ukrajinsko-ruske meje umrli trije ljudje, še dvanajst pa je bilo ranjenih. Med mrtvimi je tudi 16-letnica, ki je umrla, potem ko je v stanovanje, kjer je bil tudi njen oče, priletel izstrelek. Agencija poroča, da je tudi on zaradi napada utrpel poškodbe.

Guverner regije Vjačeslav Gladkov je pojasnil, da so Ukrajinci med obstreljevanjem zadeli tudi parkirišče. "Tam je zaradi poškodb umrl moški, še preden je prispela ekipa reševalcev. Še enajst ljudi je bilo ranjenih, osem so jih prepeljali v bolnišnico," je zapisal na Telegramu. Guverner je dodal, da so ostali trije ranjeni prejeli ambulantno oskrbo in zavrnili hospitalizacijo.

V napadu je bilo skupaj poškodovanih 36 stanovanj v 17 večstanovanjskih objektih, poškodovanih pa je bilo tudi devet zasebnih hiš, tri poslovne nepremičnine in 12 avtomobilov.

11.30 Ekipa Navalnega poroča o protestih na zadnji dan volitev v Rusiji

Ekipa pokojnega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega je danes, na zadnji dan predsedniških volitev, poročala o protestih v več ruskih mestih proti pričakovani ponovni izvolitvi predsednika Vladimirja Putina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Vladivostoku, Novosibirsku, Omsku, Irkutsku, Jekaterinburgu in drugih ruskih mestih so se številni volivci udeležili pobude, imenovane "Opoldne proti Putinu", katere namen je pokazati odpor ljudstva do Putinove dolgoletne vladavine v Rusiji, je na platformi YouTube prikazala ekipa Navalnega.

K protestom na zadnji dan volitev je v preteklih dneh sicer pozvalo več predstavnikov ruske opozicije oziroma nasprotnikov Putina, med njimi tudi tajkun v izgnanstvu in kritik Kremlja Mihail Hodorkovski ter žena Navalnega Julija Navalna.

8.57 Ruska zračna obramba pred zadnjim dnem volitev sestrelila 35 dronov

Ukrajinske sile so v noči pred koncem tridnevnih predsedniških volitev v Rusiji znova prizadele škodo ruski energetski infrastrukturi. Padec drona na rafinerijo v bližini Azovskega morja je namreč sprožil požar. Regionalne oblasti so sporočile, da je v času napada ena oseba umrla, a so kot vzrok smrti navedle srčni zastoj.

Ukrajina je ponoči z droni ciljala tudi rusko prestolnico, danes pa je obstreljevala mesto Belgorod, kjer je bilo po navedbah guvernerja regije Vjačeslava Gladkova ubito 16-letno dekle, njen oče pa je bil ranjen. V napadu je zagorela tudi hiša, v kateri sta bivala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eksplozija na moskovskem letališču Domodedovo z drugega zornega kota:

Ukrajinske sile so z droni napadle tudi volišče v zasedenem delu ukrajinske regije Zaporožje, so sporočile separatistične oblasti in dodale, da je v objektu izbruhnil požar, ki pa so ga že pogasili. Žrtev ni bilo, poroča portal ruske tiskovne agencije Tass.

Ukrajina v zadnjih dneh stopnjuje napade na rusko ozemlje. Ruski predsednik Vladimir Putin, ki se mu obeta izvolitev za nov mandat, pa je okrepljene aktivnosti ukrajinske vojske povezal ravno z volitvami ter obljubil oster odziv.

O napadih medtem poročajo tudi iz Ukrajine, kjer je zračna obramba ponoči nad regijama Odesa in Mikolajiv sestrelila 14 od 16 ruskih dronov. O manjši škodi poročajo iz Odese, napadi pa niso terjali žrtev, navaja portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

7.01 Na zadnji dan predsedniških volitev v Rusiji napovedani protesti

V Rusiji danes poteka zadnji dan predsedniških volitev, na katerih si bo predsednik Vladimir Putin ob odsotnosti prave konkurence zagotovil peti mandat. Opozicija je volivce pozvala k opoldanskim simboličnim protestom, ki naj bi potekali v vseh regijah. Oblasti v odziv načrtujejo številne proslave in druge dogodke.

V največji državi na svetu z okoli 113 milijoni volilnih upravičencev volitve prvič potekajo tri dni. Prva volišča so se že v četrtek zvečer po srednjeevropskem času odprla na polotoku Kamčatka, kot zadnja pa se bodo danes ob 19. uri zaprla volišča v eksklavi Kaliningrad. Volitve potekajo tudi v zasedenih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson.

Putin, ki Rusiji kot predsednik ali premier vlada od leta 1999, tudi tokrat nima prave konkurence. Proti njemu se sicer merijo trije kandidati, ki pa so mu vsi zvesti in nimajo možnosti za zmago. To so Nikolaj Haritonov iz Komunistične partije, Leonid Sluckij iz Liberalnodemokratske stranke in Vladislav Davankov iz stranke Novi ljudje.

Rusija volitve
Novice Eksplozije na volitvah v Rusiji: na volišča mečejo molotovke, zažigajo kabine in glasovnice

Petek, prvi dan volitev, so zaznamovali številni incidenti na voliščih po vsej državi. Ljudje so med drugim vlivali barvo v volilne skrinjice, ponekod pa naj bi prišlo tudi do poskusov zažiga. Zaradi vandalizma je policija pridržala več ljudi.

Predstavniki opozicije, združeni okoli pokojnega oporečnika Alekseja Navalnega, so Ruse pred volitvami pozvali k protestnim akcijam. Za danes načrtujejo simbolične proteste, ki naj bi potekali opoldne po lokalnem času v vseh ruskih regijah. Namen pobude "Opoldne proti Putinu" je pokazati odpor ljudstva do Putinove dolgoletne vladavine.

Ne spreglejte