Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 2. 2024,
9.14

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

Natisni članek

varnost okupacija vojna Rusija Ukrajina Vojna v Ukrajini

Ponedeljek, 19. 2. 2024, 9.14

2 meseca, 1 teden

726. DAN VOJNE V UKRAJINI

Enajst ugrabljenih otrok vrnili družinam v Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04
Ukrajina | Urad tožilca v delno zasedeni ukrajinski regiji Doneck je navedel, da ukrajinske ujetnike okupator namerno pokončuje z avtomatskim orožjem. | Foto Guliverimage

Urad tožilca v delno zasedeni ukrajinski regiji Doneck je navedel, da ukrajinske ujetnike okupator namerno pokončuje z avtomatskim orožjem.

Foto: Guliverimage

Enajst otrok, ki so jih Rusi premestili iz zasedenih delov Ukrajine, bo danes po posredovanju Katarja zapustilo Rusijo, v torek pa naj bi se vrnili k svojim družinam v Ukrajini. Oblasti v Kijevu so večkrat obtožile Ruse, da v Ukrajini ugrabljajo otroke, v Moskvi pa trdijo, da so otroke na rusko ozemlje prepeljali zaradi varnosti.

Pomembnejši dogodki dneva:

16.45 Ukrajinski otroci iz Rusije se po posredovanju Katarja vračajo k družinam

15.55 Rusija po navedbah ukrajinskih sil prešla v ofenzivo na južni fronti
13.27 Japonska podpisuje sporazume z Ukrajino, pomagala bo pri njeni obnovi
11.22 Borrell napovedal močno sporočilo podpore ruski opoziciji po smrti Navalnega
10.14 Estonska premierka: Rusko premoženje je treba zaseči še pred ameriškimi volitvami
10.06 Medvedjev spet grozi z jedrskim napadom na Washington, Berlin in London
9.31 Ukrajina preiskuje domnevno rusko streljanje vojnih ujetnikov

16.45 Ukrajinski otroci iz Rusije se po posredovanju Katarja vračajo k družinam

Enajst otrok, ki so jih Rusi premestili iz zasedenih delov Ukrajine, bo danes po posredovanju Katarja zapustilo Rusijo, v torek pa naj bi se vrnili k svojim družinam v Ukrajini. Oblasti v Kijevu so večkrat obtožile Ruse, da v Ukrajini ugrabljajo otroke, v Moskvi pa trdijo, da so otroke na rusko ozemlje prepeljali zaradi varnosti.

Enajst otrok, starih od 2 do 16 let, je danes s katarskega veleposlaništva v Moskvi v spremstvu katarskih uradnikov odpotovalo na dolgo pot prek Belorusije proti severozahodnemu delu Ukrajine, kjer bodo ponovno združeni s svojimi najbližjimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Katar tesno sodeluje z Rusijo in Ukrajino ter dosega napredek pri pobudi za ponovno združitev družin, išče pa tudi načine za krepitev zaupanja na drugih področjih," je ob tem povedala predstavnica katarskega zunanjega ministrstva Lolva al Kater.

Gre za shemo vračanja ukrajinskih otrok iz Rusije pod okriljem Katarja, ki se je začela oktobra lani. Ruske oblasti trdijo, da so v okviru omenjene sheme v Ukrajino do zdaj vrnili 59 otrok. "Še naprej bomo posredovali med obema stranema v upanju, da bo to sčasoma privedlo do umiritve spora," je dodala al Katerjeva.

Oblasti v Kijevu so že večkrat obtožile Rusijo, da razdvaja družine in ugrablja otroke iz delov Ukrajine, ki so pod ruskim nadzorom, ter jih nato premešča v Rusijo, da bi jim oprala možgane, navaja AFP. Oblasti v Moskvi na drugi strani trdijo, da otroke v Rusijo premeščajo zgolj zaradi njihove varnosti.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu je zaradi nezakonite deportacije več tisoč ukrajinskih otrok z okupiranih območij v Ukrajini marca lani izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegove komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove. Moskva obtožbe zanika in poudarja, da nalog nima pomena, saj Rusija ne priznava pristojnosti ICC.

15.55 Rusija po navedbah ukrajinskih sil prešla v ofenzivo na južni fronti

Ukrajinski vojaki v regiji Zaporožje na jugovzhodu države se spopadajo z intenzivnimi napadi ruskih sil, je danes sporočila ukrajinska vojska. Po zavzetju mesta Avdijivka v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine so ruske sile tudi na jugu prešle v ofenzivno fazo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem obiskal vojake na vzhodni fronti.

Eden višjih poveljnikov ukrajinskih sil Oleksandr Tarnavski je danes dejal, da ruska vojska izvaja več vzporednih napadov v okolici vasi Robotine – enega redkih krajev, ki ga je Ukrajina lani poleti uspešno zavzela med svojo pretežno neuspešno protiofenzivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ruska vojska je poskušala napredovati z majhnimi napadalnimi skupinami, ki so vključevale več enot z oklepnimi vozili. Ti ofenzivni poskusi so bili ustavljeni, sovražnike na obrobju vasi Robotine smo odstranili," je v objavi na Telegramu zapisal Tarnavski.

Ruska vojska je tako na jugu kot na vzhodu Ukrajine prešla v ofenzivno fazo, potem ko so ukrajinske vojake nedavno prisilili v umik iz mesta Avdijivka.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je sporočilo, da so ruske sile popolnoma osvobodile Avdijivko, potem ko so se ukrajinski vojaki umaknili tudi iz tovarne na severnem obrobju mesta, ki je bila njihovo zadnje oporišče. Zavzetje Avdijivke predstavlja največji uspeh ruske vojske po zavzetju Bahmuta maja lani.

"Rusi v sektorju Avdijivke prerazporejajo svoje sile, dosegli so svoje taktične cilje in verjetno bodo enote iz Avdijivke premestili v druge sektorje", je ob tem danes sporočil tiskovni predstavnik ukrajinskega vzhodnega poveljstva Dmitro Lihovij, poroča AFP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem danes obiskal eno od ukrajinskih brigad na fronti v regiji Kupjansk na severovzhodu države.

"Vesel sem, da sem danes tukaj in da vas vidim," je dejal ob podelitvi medalj ukrajinskim borcem. Velik del svojega nagovora je sicer v času, ko Ukrajini primanjkuje orožja in streliva, posvetil oskrbi enot z opremo, strelivom in drugimi nujnimi potrebščinami, so navedli v njegovem uradu.

13.27 Japonska podpisuje sporazume z Ukrajino, pomagala bo pri njeni obnovi

Japonska je podpisala več kot 50 dvostranskih sporazumov z Ukrajino, vključno s sporazumi o sodelovanju v kmetijstvu in energetiki, kot del prizadevanj Tokia, da zagotovi dodatno dolgoročno pomoč državi, ki jo razdeja vojna.

Čeprav razmere v Ukrajini niso enostavne, je "spodbujanje gospodarskega okrevanja naložba v prihodnost Ukrajine, Japonske in celotnega sveta," je v ponedeljkovem uvodnem govoru na konferenci v Tokiu dejal japonski premier Fumio Kishida, poročajo japonske TV postaje. poročali.

Japonska želi s sodelovanjem med javnim in zasebnim sektorjem podpreti gospodarsko okrevanje Ukrajine.

Kishida je napovedal, da bosta državi sklenili sporazum o odpravi dvojnega obdavčevanja, začela pa se bodo tudi pogajanja o spremembi naložbene pogodbe. To naj bi japonskim podjetjem olajšalo dostop do projektov obnove, poroča tiskovna agencija Kyodo.

Japonska vlada je prav tako uvedla ukrepe, ki japonskim podjetjem omogočajo delovanje v Ukrajini, vključno z omilitvijo omejitev potovanj, je dejala zunanja ministrica Yoko Kamikawa.

Na konferenci, ki je potekala nekaj dni pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, so sodelovali predstavniki vlad in podjetij, prisoten pa je bil tudi ukrajinski premier Denis Šmihal.

Med januarskim obiskom v Kijevu je Kamikawa Ukrajini obljubil 37 milijonov dolarjev za obrambo. Denar naj bi bil vplačan v Natov sklad za zračno obrambo. Pacifistična ustava države namreč Japonski ne dovoljuje neposredne dobave orožja Ukrajini.

11.22 Borrell napovedal močno sporočilo podpore ruski opoziciji po smrti Navalnega

Zunanji ministri EU bodo na današnjem srečanju s soprogo pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega poslali sporočilo podpore ruski opoziciji, je pred zasedanjem povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Predlagal bo tudi, da evropski okvir sankcij poimenujejo po Navalnem.

"Poslati moramo močno sporočilo podpore ruski opoziciji," je povedal Borrell, pri čemer je spomnil na proteste, ki v Rusiji potekajo po petkovi smrti Navalnega. Ob tem bo ministrom predlagal, da po preminulem ruskem borcu za človekove pravice poimenujejo režim EU, namenjen kaznovanju kršiteljev človekovih pravic po svetu.

Borrell je izrazil pričakovanje, da bodo nekateri ministri predlagali uvedbo sankcij proti odgovornim za smrt Navalnega. "Lahko gremo navzdol do institucionalne strukture zaporniškega sistema v Rusiji, vendar pa ne pozabimo, kdo je v resnici odgovoren za smrt Navalnega," je povedal in odgovornost pripisal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Da so sankcije proti odgovornim najmanj, kar lahko EU naredi, je ob prihodu na zasedanje povedal litovski minister Gabrielius Landsbergis. Za nadaljnje sankcije zaradi kršenja človekovih pravic po smrti ruskega opozicijskega voditelja se je zavzela tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.

Njun luksemburški kolega Xavier Bettel je bil medtem bolj zadržan. Poudaril je, da je prezgodaj govoriti o odzivu EU na smrt Navalnega. Najprej je treba izvesti neodvisno preiskavo, je dodal.

Današnje zasedanje zunanjih ministrov EU, v ospredju katerega sta nadaljnja podpora Ukrajini in bližnjevzhodni konflikt, poteka v senci smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je umrl v petek med prestajanjem 19-letne kazni v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti še ni znan, številni zahodni voditelji pa so odgovornost pripisali ruskemu predsedniku.

Ministrom se je danes pridružila pokojnikova vdova Julija Navalna, ki se bo v Bruslju sestala tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

10.14 Estonska premierka: Rusko premoženje je treba zaseči še pred ameriškimi volitvami

Kaja Kallas, estonska premierka, je dejala, da bi moral Zahod zaseči rusko zamrznjeno premoženje pred volitvami v ZDA, kar je še en znak evropske zaskrbljenosti glede vpliva, ki bi ga lahko imela druga Trumpova zmaga na zahodno politiko do Rusije in podporo Ukrajini.

"Volitve so vedno turbulenten čas," je Kallasova povedala za Financial Times ob robu Münchenske varnostne konference. "Pred pomembnimi volitvami je vedno bolje narediti vse, kar lahko", je dodala.

Možnost, da bo Donald Trump postal kandidat republikanske stranke za letošnje predsedniške volitve v ZDA, je prestrašila mnoge v Evropi, še posebej potem, ko je dejal, da bo Rusiji rekel, naj naredi "kar hudiča hoče", državam Nata, ki niso namenile dovolj za obrambo.

Trumpova očitna nepripravljenost sprejemanja klavzule o medsebojni obrambi Nata, je vrgla dolgo senco na letošnjo münchensko varnostno konferenco, letno srečanje politikov, generalov in vodij tajnih služb.

Letošnja konferenca je potekala ob naraščajočem pesimizmu glede možnosti Ukrajine v njeni večletni vojni z Rusijo. Ukrajina se spopada s pomanjkanjem streliva, ki je zmanjšalo njeno sposobnost, da se zoperstavi Rusiji na bojišču.

Zahodni voditelji pravijo, da se je situacija poslabšala zaradi nasprotovanja republikancev novemu paketu pomoči za Ukrajino, ki je v ameriškem kongresu zastal več mesecev.

Ukrajinski vojaški voditelji so konec tedna ukazali svojim enotam, naj se umaknejo iz mesta Avdijivka na prvi liniji.

Bela hiša je po telefonskem pogovoru med predsednikom Joejem Bidnom in njegovim ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim sporočila, da so ukrajinski vojaki "morali omejiti strelivo zaradi vse manjših zalog, kar je posledica neukrepanja kongresa".

Washington poziva svoje zaveznike, da najdejo načine za zaseg 260 milijard evrov sredstev ruske centralne banke, ki so bila zamrznjena kot odgovor na rusko invazijo na Ukrajino pred skoraj dvema letoma. Približno 191 milijard evrov premoženja Moskve hrani Euroclear, depozitar za vrednostne papirje s sedežem v Bruslju.

Estonija že dolgo zagovarja zaplembo premoženja. Toda Pariz in Berlin sta previdna zaradi pomislekov glede zakonitosti, finančne stabilnosti in morebitnih povračilnih ukrepov.

Kallasova je poudarila, da bi bila zaplemba ruskega premoženja dodatno orodje, ki bi lahko skupaj z vojaško pomočjo Ukrajini in potezami za politično osamitev Rusije pomagalo končati vojno. "To je gospodarski pritisk, ki ga lahko izvajamo na rusko gospodarstvo, da pospešimo prelomno točko te vojne."

Lani je EU v Haagu vzpostavila register škode za evidentiranje dokazov in zahtevkov za škodo, izgube ali poškodbe, ki jih je ruska invazija povzročila posameznikom, podjetjem in ukrajinski državi. Kallasova je dejala, da bi zamrznjena sredstva lahko uporabili za kritje teh izgub: "Če bo kaj ostalo, lahko to vrnemo Rusiji," je dejala.

Kallasova je za FT govorila pet dni po tem, ko je Rusija izdala nalog za njeno aretacijo, kar je bilo prvič, da je Kremelj vložil kazensko ovadbo proti zahodnemu voditelju, odkar je začel svojo invazijo na Ukrajino.

Poteza je bila očitno povezana s prizadevanji estonske vlade za odstranitev spomenikov iz sovjetskega obdobja. "Putin želi poslati sporočilo, da je Estonija dejansko rusko ozemlje in da ima jurisdikcijo nad nami," je dejala za FT. "To je imperialistični način razmišljanja."

10.06 Medvedjev spet grozi z jedrskim napadom na Washington, Berlin in London

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je Zahodu znova zagrozil z vsesplošno jedrsko vojno, če se Rusija po vojni v Ukrajini vrne na svoje meje iz leta 1991.

Aktualni namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta je v današnji objavi na Telegramu ponovil svoje dobro znano stališče, da "jedrske sile nikoli ne izgubijo vojne, dokler branijo svojo domovino."

Vrnitev Ukrajine na stare meje bi bila po mnenju Medvedjeva v nasprotju z rusko ustavo, ker so bila osvojena ozemlja v vzhodni Ukrajini in Krim že priključena kot dela Rusiji.

Meje iz leta 1991 so mednarodno priznane mejne črte med Rusijo in Ukrajino, preden je Rusija leta 2014 priključila Krim in pred rusko obsežno invazijo na Ukrajino februarja 2022.

"Ali ti idioti res verjamejo, da bi ruski ljudje sprejeli tak razpad svoje države?" je zapisal Medvedjev. Dejal je, da bo Rusija organizirala ves svoj arzenal in poleg Kijeva napadla še Washington, Berlin ali London.

Medvedjev je dodal, da so bili ti "lepi zgodovinski kraji že zdavnaj vpisani kot cilji (ruske) jedrske triade." Pri tem je mislil na konfiguracijo kopenskih ICBM, raket iz podmornic in strateških bombnikov z jedrskimi bombami.

Med predsedniškim mandatom od leta 2008 do 2012 je Medvedjev veljal za liberalnega in zmernega politika. Od začetka ruske vojne proti Ukrajini pred skoraj dvema letoma se je prelevil v skrajneža in je zdaj eden najostrejših kritikov Zahoda.

Ni pa konkretnih znakov, da rusko vodstvo dejansko namerava uporabiti jedrsko orožje.

9.31 Ukrajina preiskuje domnevno rusko streljanje vojnih ujetnikov

Novico o preiskavi, ki jo bo vodila ukrajinska varnostna služba SBU, je dan po ruski zasedbi Avdijivke s Telegramom sporočilo tožilstvo.

Na enem od kanalov na omrežju Telegram je bil v nedeljo objavljen zapis o "usmrtitvi šestih ujetnikov" v Avdijivki, kot pa je kasneje navedlo tožilstvo, so branilci huje ranjeni in čakajo na evakuacijo, piše Ukrinform.

Nadalje se je tožilstvo seznanilo tudi s posnetkom brezpilotnega letalnika iz vasi Vesele pri Bahmutu, na katerem je videti enega od pripadnikov ruskih oboroženih sil, kako iz neposredne bližine ustreli dva ukrajinska vojaka.

Urad tožilca je ob tem navedel, da ujetnike okupator namerno pokončuje z avtomatskim orožjem.

Avdijivka, ki leži na frontni črti v neposredni bližini Donecka, je bila v primežu silovitih spopadov že več mesecev in je skoraj popolnoma uničena. Padec Avdijivke predstavlja tudi največjo spremembo na več kot tisoč kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja lani zavzele Bahmut, ki se prav tako nahaja v regiji Doneck.

Avdijivka, Ukrajina, Vojna v Ukrajini
Novice Nova velika mobilizacija Ukrajincev?

 

Tanja Fajon, Varnostni svet ZN
Novice Fajonova: Smrt Navalnega ne bo šla neopaženo mimo
Aleksej Navalni
Novice Trupla Navalnega ne bo še vsaj dva tedna: "Skrivajo ga, da bi prikrili sledi umora"

 

Ne spreglejte