Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 2. 2024,
8.49

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

Natisni članek

Avdijivka Vojna v Ukrajini Rusija

Nedelja, 18. 2. 2024, 8.49

2 meseca, 2 tedna

725. DAN VOJNE V UKRAJINI

Nova velika mobilizacija Ukrajincev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23
Avdijivka, Ukrajina, Vojna v Ukrajini | Avdijivka je od začetka vojne v Ukrajini, ko je postala eno ključnih žarišč fronte, postala tako rekoč mesto duhov. V Avdijivki po nekaterih ocenah danes živi manj kot tisoč ljudi, večina v zakloniščih, pred vojno pa je imela več kot 31 tisoč prebivalcev. | Foto Guliverimage

Avdijivka je od začetka vojne v Ukrajini, ko je postala eno ključnih žarišč fronte, postala tako rekoč mesto duhov. V Avdijivki po nekaterih ocenah danes živi manj kot tisoč ljudi, večina v zakloniščih, pred vojno pa je imela več kot 31 tisoč prebivalcev.

Foto: Guliverimage

Ruske sile so prevzele popoln nadzor nad mestom Avdijivka na vzhodu Ukrajine, je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ukrajinska vojska se je v soboto umaknila iz mesta, da bi preprečila obkolitev in obvarovala življenja svojih vojakov. Kijev zato razmišlja o novi veliki mobilizaciji, pri čemer bo predsednik Volodimir Zelenski imenoval novega poveljnika, ki bo vodil vojno.

Pomembnejši poudarki dneva:

16.06 Kijev zaradi izgube Avdijivke razmišlja o novi mobilizaciji
10.34 V ruskih napadih na vzhodu Ukrajine najmanj tri smrtne žrtve
8.59 Moskva: Ruske sile prevzele nadzor nad Avdijivko

16.06 Kijev zaradi izgube Avdijivke razmišlja o novi mobilizacij

Padec Avdijivke je največji vojaški uspeh Rusije po zavzetju mesta Bahmut maja 2023 in se je zgodil skoraj dve leti po tem, ko je predsednik Vladimir Putin sprožil obsežno vojno z ukazom za invazijo na Ukrajino.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njegove čete na tem odseku napredovale 8,6 kilometra in da se ruske sile po smrtonosni bitki, v kateri je bilo mesto skoraj uničeno, premikajo naprej. Putin je padec Avdijivke označil za pomembno zmago in čestital ruskim vojakom.

Ukrajina pa je medtem sporočila, da je umaknila svoje enote, da bi jih rešila pred popolnim obkoljenjem po mesecih srditih spopadov.

Kijev zato razmišlja o veliki novi mobilizaciji, pri čemer bo predsednik Volodimir Zelenski imenoval novega poveljnika, ki bo vodil vojno.

10.34 V ruskih napadih na vzhodu Ukrajine najmanj tri smrtne žrtve

 V ruskih napadih z droni in raketami na vzhodu Ukrajine so bili ubiti najmanj trije ljudje, so danes zjutraj sporočile lokalne oblasti. Do zdaj so iz ruševin porušene stanovanjske stavbe v mestu Kramatorsk v regiji Doneck, ki jo je ponoči zadela raketa, izkopali dve trupli, je na Telegramu zapisal vojaški guverner regije Doneck Vadim Filaškin.

Dodal je, da se reševalna akcija nadaljuje, saj domnevajo, da je pod ruševinami še več žrtev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja vojaške uprave sosednje regije Harkov Oleg Sinegubov je sporočil, da je v napadu na dvonadstropno stanovanjsko stavbo v mestu Kupjansk umrla ena oseba, pet je bilo ranjenih.

Po navedbah Filaškina je škoda, ki so jo povzročili ruski napadi, obsežna. Poleg stanovanjskih stavb naj bi bili napadeni tudi industrijski objekti v Kramatorsku in šola v sosednjem mestu Slovjansk. Prostovoljci preiskujejo območje, da bi ugotovili, ali je kdo pod ruševinami. | Foto: Reuters Po navedbah Filaškina je škoda, ki so jo povzročili ruski napadi, obsežna. Poleg stanovanjskih stavb naj bi bili napadeni tudi industrijski objekti v Kramatorsku in šola v sosednjem mestu Slovjansk. Prostovoljci preiskujejo območje, da bi ugotovili, ali je kdo pod ruševinami. Foto: Reuters

Po navedbah ukrajinskih sil je Rusija preteklo noč izvedla napade s šestimi protiletalskimi raketami S-300, ki so bile predelane za napad na kopenske cilje, ter tremi manevrirnimi raketami Ch-22 in raketo zrak-zemlja Ch-59. Ruska vojska naj bi prav tako uporabila 14 vojaških dronov šahed, od katerih je bilo 12 uničenih, preden bi dosegli cilj. Ukrajinske sile naj bi prav tako prestregle raketo zrak-zemlja in sestrelile rusko letalo.

8.59 Moskva: Ruske sile prevzele nadzor nad Avdijivko

Ruske sile so prevzele popoln nadzor nad mestom Avdijivka na vzhodu Ukrajine, je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ukrajinska vojska se je v soboto umaknila iz mesta, da bi preprečila obkolitev in obvarovala življenja svojih vojakov.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je o napredovanju obvestil predsednika Vladimirja Putina, so sporočili z obrambnega ministrstva v Moskvi. Putin je "čestital naši vojski in borcem za tako pomembno zmago", pa je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Izjave ruskih oblasti sledijo ukrajinskemu umiku iz mesta, pri čemer je novi vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski v soboto sporočil, se je za to odločil, da bi preprečil obkolitev in obvaroval življenja svojih vojakov.

Avdijivka, ki leži na frontni črti v neposredni bližini Donecka, je bila v primežu silovitih spopadov že več mesecev in skoraj popolnoma uničena.

Padec Avdijivke predstavlja največjo spremembo na več kot tisoč kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja lani zavzele Bahmut. | Foto: Guliverimage Padec Avdijivke predstavlja največjo spremembo na več kot tisoč kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja lani zavzele Bahmut. Foto: Guliverimage

Eden od namestnikov poveljnika ukrajinskih sil je v soboto poročal še o veliki prednosti ruske vojske v topniški oborožitvi. Ukrajinska vojska se namreč sooča s pomanjkanjem orožja in streliva, kar so v zadnjih dneh izpostavljali tudi v Beli hiši.

Tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson je na novinarski konferenci v soboto krivdo za neuspeh ukrajinskih sil na bojišču delno pripisala tudi kongresu ZDA, ki še ni potrdil zadnjega, 60 milijard dolarjev vrednega paketa pomoči za Ukrajino.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto kljub temu izrazil optimizem glede ameriške pomoči, potem ko je ob robu varnostne konference v Münchnu prejel zagotovila od podpredsednice Kamale Harris, v telefonskem pogovoru pa tudi od predsednika Joeja Bidna.

Nenehno rusko raketiranje je večji del Avdijivke spremenilo v ruševine.  | Foto: Guliverimage Nenehno rusko raketiranje je večji del Avdijivke spremenilo v ruševine. Foto: Guliverimage

"Hvaležen sem za podporo. Verjamem tudi, da bo ameriški kongres sprejel modro odločitev," je dejal Zelenski. "Govoril sem z Zelenskim in mu sporočil, da sem prepričan, da bomo ta denar dobili," pa je novinarjem v ameriški zvezni državi Delaware povedal Biden.

Zaplet pri potrjevanju paketa pomoči za Ukrajino v ameriškem kongresu sicer povzročajo zlasti politični spori med demokrati in republikanci. Senatu je pomoč uspelo potrditi, njena usoda v predstavniškem domu pa ni jasna.

Ne spreglejte