Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 10. 2015,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija Sirija Turčija

Torek, 6. 10. 2015, 10.25

8 let

Turški predsednik Rusijo opozoril, da lahko izgubi prijatelja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes, potem ko sta dve ruski lovski letali konec tedna kršili turški zračni prostor, Rusijo posvaril pred izgubo prijateljstva Ankare.

"Če bo Rusija izgubila prijatelja, kot je Turčija, s katero veliko sodeluje, bo izgubila veliko stvari. To mora vedeti," je ob srečanju z belgijskim premierjem Charlesom Michelom v Bruslju poudaril turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je na račun Rusije izbral najostrejše besede doslej, saj je Moskvo in njenega zaveznika Teheran tudi obsodil, da si prizadevata ohraniti državni teror sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Neidentificirano vojaško letalo sledilo turškemu Turška vojaška letala F-16 je v ponedeljek ob meji s Sirijo nadlegovalo in jim z radarjem sledilo neidentificirano vojaško letalo tipa mig-29, je sporočila turška vojska. Gre za nov incident, potem ko sta ruska lovca konec tedna kršila turški zračni prostor. Tako bi lahko neidentificirano letalo z radarsko vodenimi izstrelki turške lovce tudi sestrelilo.

Po navedbah turške vojske so bili isti turški lovci danes štiri minute in 15 sekund tudi tarča nadlegovanja raketnega sistema, nameščenega v Siriji. Podrobnosti v zvezi s tem turška vojska ni podala.

Rusi zadeli deset ciljev IS Rusko obrambno ministrstvo se je pohvalilo, da so s svojimi letali suhoj v ponedeljek zadeli deset ciljev IS v več regijah v Siriji in pri tem uničili 20 tankov in tri raketomete v Homsu. Poleg tega so v Alepu uničili sedež poveljstva IS. Na videoposnetku, ki so ga objavili na spletu, je viden napad na skladišče orožja IS v Homsu.

Rusija zanika napad na sirsko Palmiro Rusko obrambno ministrstvo pa je zanikalo napad na sirsko Palmiro in informacije označilo za "popolne laži". Kot je povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva, ruska letala "v Siriji ne napadajo naseljenih območij, še posebej ne tamkajšnjih arhitekturnih spomenikov". Sirska televizija je namreč poročala, da so ruska vojaška letala bombardirala tarče v in okoli sirskega mesta Palmira, kjer naj bi uničili tri skladišča orožja in 20 oklepnih vozil upornikov.

Uporniki bežijo v Jordanijo Iz krogov ruske vojske je prišla tudi informacija, da je v Jordanijo pobegnilo okoli tri tisoč borcev IS ter upornikov iz drugih skupin, ki se borijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Sirski minister za informacije Omran Al Zoubi je potrdil, da gre za najmanj tri tisoč borcev iz IS, Al Nusre in Jaisha Al Yarmouka.

Rusija je vojaško operacijo proti sirskim upornikom začela 30. septembra na prošnjo Al Asada. Hkrati je ruski predsednik Vladimir Putin izrazil zaskrbljenost zaradi števila ruskih ekstremistov, ki se borijo v Siriji. ZDA in njene zaveznice v Siriji ciljajo le IS, medtem ko podpirajo druge uporniške skupine, saj za razliko od Rusije menijo, da Al Asad ne sme več voditi Sirije.

Medtem je generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg dejal, da ruska dejanja "ne prispevajo k varnosti in stabilnosti v regiji". Rusija je namreč priznala, da je med bombardiranjem ciljev v Siriji v soboto in nedeljo kršila turški zračni prostor.

Stoltenberg Rusiji ne verjame Stoltenberg je Rusijo pozval, naj konča svoje napade na sirsko opozicijo in civiliste. Dodal je, da se ruska kršitev turškega zračnega prostora ne zdi kot nesreča in da Rusija ni ponudila nobenega pravega pojasnila za kršitvi, ki ju je označil za nesprejemljivi

Omenil je občutno kopičenje ruskega orožja in vojaške prisotnosti v Siriji, kar je označil za "zelo zaskrbljujoče". Moskvo je pozval, naj se izogiba prihodnjemu zaostrovanju odnosov z Natom.

"Turška letala imajo jasna navodila" Zunanji minister ZDA John Kerry je bil še bolj oster, ko je dejal, da bi imela Turčija pravico sestreliti ruska letala. "Turška vojaška letala imajo jasna navodila. Tudi če gre za ptiča, ga bomo prestregli," pa je dejal turški premier Ahmet Davutoglu in hkrati zavrnil možnost turško-ruske krize, češ da so komunikacijske linije med državama odprte.

Turčija je ponovno pozvala ruskega ambasadorja na zagovor zaradi kršenja svojega zračnega prostora. Rusija se je odzvala, da je bila prva kršitev kratkotrajna, in sicer zaradi slabega vremena, ter da preiskuje trditve o drugi kršitvi.

Ne spreglejte