Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2013,
6.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Turčija protesti

Torek, 4. 6. 2013, 6.44

8 let

Turki kljub opravičilu vlade znova na ulicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Več tisoč turških protestnikov se je znova zgrnilo na carigrajski trg Taksim in s tem kljubovalo pozivom vlade h končanju protivladnih protestov, ki so izbruhnili v zadnjih nekaj dnevih.

Taksim je tako preplavilo več tisoč ljudi, čeprav je podpredsednik turške vlade Bülent Arinc poskušal pomiriti protestnike z izjavo, da se je "vlada naučila lekcije" in da obžaluje uporabo varnostnih sil proti državljanom z "legitimnimi zahtevami".

Turška glasba in petje je zajelo Taksim, na katerem je množica plesala in ploskala v bolj prazničnem vzdušju kot v zadnjih dnevih, ki so jih zaznamovali nasilni protesti. Med protestniki prevladujejo večinoma levičarski aktivisti, pridružili pa so se jim nogometni navijači.

Tudi v Ankari zahtevali Erdoganov odstop Tudi v Ankari so se zbrali protestniki in zahtevali, da turški premier Recep Tayyip Erdogan odstopi. Vlada se je danes sicer opravičila protestnikom, ranjenim med spopadi, ki so izbruhnili prejšnji teden in so bili največji upor proti Erdoganu, odkar je pred desetletjem zasedel oblast. Protestniki kljubujejo pozivom, naj odnehajo, in ponavljajo očitke, da skuša Erdogan pretežno muslimanski, a ustavno sekularni Turčiji, vsiliti konservativne islamske reforme.

Levičarska zveza sindikatov Kesk, ki zastopa 240.000 delavcev, vlado obtožuje "državnega nasilja", na protestih, ki so se v ponedeljek spet zavlekli pozno v noč, pa je umrla že druga oseba. Šlo naj bi za 22-letnega Abdulaha Comerta, člana podmladka opozicijske stranke, ki je umrl zaradi strelov "neznane osebe".

Pred njim je v nedeljo 20-letnega Mehmeta Ayvalitasa povozil avtomobil, ki je zapeljal v množico protestnikov v Istanbulu.

Stavka javnih uslužbencev bo prizadela predvsem šole in univerze, pa tudi vladne pisarne. Sindikat Kesk je v izjavi za javnost zapisal, da država izvaja nasilje nad povsem mirnimi protesti, s čimer ogroža življenja svojih državljanov. Zveza, ki združuje 11 sindikatov, vladi očita, da s tem škodi demokraciji.

Premier Recep Tayyip Erdogan, ki je kljub protestom odpotoval na uradni obisk v Maroko, vztraja, da se razmere izboljšujejo, glasno pa je zanikal, da bi protesti lahko oznanjali turško pomlad. Na tiskovni konferenci je tako dejal, da so njegove nedolžne državljane na ulice poslali člani opozicijske stranke CHP.

Na stotine protestnikov se je zbralo tudi v torek zjutraj v Ankari, kjer pa jih je policija pričakala z vodnim topom in solzivcem.

Nemiri so negativno vplivali na finančne trge, saj se je turški borzni indeks zmanjšal za 10,47 odstotka, cena turškega dolga pa je narasla na najvišjo vrednost v zadnjih dveh mesecih.

Protesti so se začeli 28. maja ob naznanitvi načrtov za preureditev parka Gezi v Istanbulu, kmalu pa so se razširili po vsej državi in dobili politični naboj, saj protestniki premierju Erdoganu očitajo naraščajočo avtoritarnost in prikrito islamizacijo.

V demonstracijah so aretirali 1.700 ljudi v 67 mestih, večina pa je bila že izpuščena.

Podpredsednik turške vlade Bulent Arinc je izjavil, da vlada spoštuje življenjski slog vseh državljanov. "Največje bogastvo Turčije je raznolikost. Naša vlada spoštuje in je občutljiva za različne življenjske sloge," je dejal Arinc v izjavi za televizijo.

Ob tem se je opravičil vsem, ki so bili med protesti žrtve nasilja, krivdo za izbruh spopadov pa je pripisal solzivcu, ki ga je med protestnike izstrelila policija.

Ne spreglejte