Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2011,
12.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tunizija ustava

Nedelja, 11. 12. 2011, 12.33

8 let

Tunizijska ustavodajna skupščina sprejela začasno ustavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tunizijska ustavodajna skupščina je sprejela začasno ustavo, ki pomeni prvi korak k imenovanju novih začasnih predsednikov države in vlade.

Ta bosta državo vodila do izvedbe splošnih volitev in sprejema nove ustave. 26 členov začasne ustave ureja delitev oblasti in delovanje državnih organov.

"Začetek nove Tunizije" Do glasovanja o začasni ustavi je prišlo po petih dneh intenzivnih pogajanj, predlagani dokument pa je podprlo 141 članov 217-članske skupščine, medtem ko jih je 37 glasovalo proti.

Gre za "zgodovinski trenutek" in "začetek nove Tunizije", je sprejem začasne ustave pozdravil predsednik ustavodajne skupščine Mustapha Ben Jaafar, sicer vodja koalicijske stranke Ettakatol.

Prehodno obdobje naj bi trajalo eno leto Dokument določa pogoje in postopke delovanja izvršilne in zakonodajne oblasti ter sodstva, ki bodo veljali do splošnih volitev in sprejema dokončne ustave. Prehodno obdobje, v katerem bo veljala začasna ustava, bo predvidoma trajalo eno leto, čeprav sprejeta začasna ustava ne določa nobenih konkretnih rokov, kar je sicer na pogajanjih predlagala opozicija.

Opozicija je glasovanje bojkotirala Opozicija je glasovanje o začasni ustavi sicer bojkotirala, saj med drugim ni zadovoljna z delitvijo oblasti, ki jo določa dokument. Po mnenju opozicije je preveč pooblastil v rokah premiera, ki med drugim skupaj s predsednikom soodloča tako o zunanji politiki države kot o imenovanju in odstavljanju vojaških poveljnikov.

Kljub nezadovoljstvu opozicije, ki je današnje glasovanje označila za "tiranijo večine", pa sprejem začasne ustave omogoča izvolitev novega začasnega predsednika države, o čemer bo ustavodajna skupščina odločala v ponedeljek.

Novi predsednik bo predvidoma postal Moncef Marzouki V skladu s koalicijskim dogovorom med zmagovalno stranko oktobrskih volitev, zmerno islamistično Ennahdo in njenima koalicijskima partnerkama, levim Ettakatolom in Kongresom za republiko bo novi predsednik predvidoma postal vodja Kongresa za republiko Moncef Marzouki. Po določilih danes sprejete ustave mora biti predsednik države sicer "Tunizijec muslimanske vere, potomec tunizijskih staršev in star najmanj 35 let".

Če se bodo dogodki odvijali v skladu s koalicijskih dogovorom in bo predsednik postal Marzouki, bo ta nato za predsednika vlade predvidoma imenoval generalnega sekretarja Ennahde Hamadija Jebalija.

Ne spreglejte