Trumpu bolj kot impeachment grozi 25. amandma

Nekdanji politični strateg Bele hiše Steve Bannon je sodelavcem zasebno zaupal, da ima ameriški predsednik Donald Trump le kakih 30 odstotkov možnosti za dokončanje svojega štiriletnega predsedniškega mandata.

Foto: Reuters

Nekdanji politični strateg Bele hiše Steve Bannon je po poročanju revije Vanity Fair predsedniku Donaldu Trumpu dejal, da se mu ni treba bati postopka odstavitve v kongresu oziroma impeachmenta, ampak prej 25. amandmaja k ustavi, ki omogoča prenos oblasti na podpredsednika ZDA.

Sprejeli so ga februarja 1967 zaradi atentata na predsednika Johna Kennedyja, da dorečejo, v katerih primerih lahko vlada sama zamenja predsednika. Amandma pravi, da lahko predsednika zamenja večina članov vlade, če menijo, da ni sposoben opravljati svojega dela.

Bannon naj bi po poročanju revije Vanity Fair Trumpu to pred nekaj meseci povedal, predsednik pa ga je vprašal, kaj je 25. amandma. V ZDA je zadnje čase predvsem zaradi predsednikovega tvitanja ter prepirov s kongresom in znotraj vlade vse več ugibanj, ali bi ga lahko njegova vlada odstavila.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano