Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sobota,
11. 11. 2017,
8.06

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Natisni članek

Mike Flynn Donald Trump Turčija preiskava Fethullah Gulen Recep Tayyip Erdogan državni udar

Sobota, 11. 11. 2017, 8.06

6 let, 5 mesecev

Trumpovega svetovalca naj bi snubili za ugrabitev

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Mike Flynn | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Turčija naj bi Miku Flynnu, nekdanjemu svetovalcu predsednika ZDA Donalda Trumpa, in njegovemu sinu ponujala 15 milijonov dolarjev za pomoč pri ugrabitvi turškega klerika.

NBC News in Wall Street Journal (WSJ) poročata, da sta Flynn in njegov sin govorila o domnevni zaroti o nasilni odstranitvi klerika Fethullaha Gulena iz ZDA in njegovi predaji Turčiji s turškimi prestavniki. Turki naj bi jima za to ponudili 15 milijonov dolarjev. Stvar je prišla na dan v okviru preiskave pravosodnega ministrstva o domnevnem vpletanju Rusije v ameriške predsedniške volitve, ki so se pred letom dni končale s presenetljivo Trumpovo zmago.

Flynn je odstopil po samo 23 dneh na položaju, ker je zavajal Belo hišo v zvezi s srečanjem z ruskim veleposlanikom, na katerem sta govorila o umiku ameriških sankcij proti Moskvi. Flynn se prav tako ni prijavil v register lobistov, čeprav je njegovo podjetje lani prejelo 530 tisoč dolarjev zaradi lobiranja za turško vlado. Njegov odvetnik je trdil, da se Flynnu ni bilo treba registrirati, ker je lobiral za turškega poslovneža, ne za predstavnika turške vlade.

Erdoganov največji tekmec

Domnevno zaroto o odstranitvi Gulena je prvi razkril nekdanji direktor ameriške Osrednje obveščevalne agencije (Cia) James Woolsey marca letos. Dokazov, da se je dogovor zgodil, po poročanju WSJ ni.

Turška vlada Gulena, ki živi v Pennsylvaniji, obtožuje, da je bil v ozadnju lanskega neuspešnega poskusa državnega udara v Turčiji. Gulen velja za glavnega političnega tekmeca turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je ZDA večkrat pozval k njegovi izročitvi Turčiji.

Z zasebnim letalom v zapor

Wall Street Journal poroča, da se je posebni preiskovalec Robert Mueller, ki preiskuje domnevno rusko vpletanje, osredotočil na srečanje sredi decembra lani med Flynnom in turškimi predstavniki v New Yorku. Pogovarjali naj bi se o tem, da bi Gulena z zasebnim letalom prepeljali v turški zapor na otoku Imrali. Flynnov odvetnik je zgodbo WSJ v celoti zanikal.

V času sestanka je bil Flynn del Trumpove prehodne ekipe, mesec pozneje pa se je pridružil predsednikovi administraciji kot svetovalec za nacionalno varnost.

Zvezni preiskovalci poskušajo zdaj ugotoviti, ali si je Flynn prizadeval vplivati na odločitev, da bi Gulena vrnili Turčiji v obdobju, ko je bil del administracije.

Ne spreglejte