SiolNET. Novice Svet
3,05

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 13:23

  IT: okuženih 12 tisoč sester

 • 12:32

  Rusija se počasi odpira

 • 12:25

  Nižje cene na Kitajskem

 • 11:59

  V Španiji obvezna karantena

 • 10:15

  HR: zamenjali identiteto umrle

 • 09:40

  V požaru umrlo pet ljudi

 • 09:38

  Ryanair vzpostavlja lete

 • 09:13

  V Franciji trpi gospodarstvo

 • 08:00

  V J. Koreji uvedli aplikacijo

 • 07:31

  Berlinski muzeji se odpirajo

 • 07:29

  Spodbudno glede cepiv

113-letna Španka prebolela covid-19

3,05

termometer

Madrid, 12. maja - Domnevno najstarejša Španka, 113-letna Maria Branyas, je kljub visoki starosti prebolela koronavirusno bolezen 19, ki je v njeni državi zahtevala skoraj 27.000 življenj. "Stara je 113 let. Prebolela je bolezen in se počuti zelo dobro," so sporočili iz doma za ostarele v katalonskem mestu Olot, kjer živi že okoli 20 let, poroča STA.

Maria Branyas je prebolela blažjo obliko bolezni brez značilnih simptomov. Imela je le vnetje sečil in malce povišano telesno temperaturo. Ko so v domu za ostarele, kjer se je več oskrbovancev okužilo z novim koronavirusom, pri njej opravili test, se je izkazalo, da je okužena tudi ona, povzema STA.

"Zdaj se dobro počuti. Prejšnji teden je bil test za novi koronavirus pri njej negativen," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala tiskovna predstavnica doma za ostarele.

Po poročanju regionalne televizije TV3 je bila 113-letnica več tednov lahko samo v svoji sobi, k njej pa je prihajala le ena zaposlena, oblečena v zaščitna oblačila. Njena hči Rosa Moret je ves ta čas ni smela obiskati, je pa z materjo ostala v stiku. Za televizijo je pojasnila, da se mati dobro počuti in se rada pogovarja.

Rekordna pomoč Norveške: namenili bodo skoraj 38 milijard evrov

Norveška Foto: Getty Images Norveška bo gospodarstvu, prizadetemu zaradi pandemije novega koronavirusa, na pomoč priskočila s 420 milijardami norveških kron (37,9 milijarde evrov) iz državnega naložbenega sklada. Gre za največje enkratno izplačilo iz sklada doslej, piše francoska tiskovna agencija AFP.Finančna injekcija predstavlja 5,1 odstotka norveškega BDP, a naj bi se gospodarstvo kljub temu letos skrčilo za štiri odstotke. Norveška ima epidemijo novega koronavirusa že nekaj tednov pod nadzorom, a so gospodarske posledice ne glede na to velike, poroča STA.

Sklad je od začetka letošnjega leta sicer izgubil več sto milijard kron premoženja, kar je posledica splošnega gospodarskega vpliva pandemije in precej nižjih cen nafte. Kljub temu je še vedno vreden več kot 10 tisoč milijard kron.

Nad norveškim naložbenim skladom, največjim državnim skladom na svetu, bdi centralna banka. Sklad je pogosto imenovan naftni sklad, uradno pa gre za Državni pokojninski sklad za globalne naložbe. Je eden največjih vlagateljev na svetu - lastništvo ima v več kot 9200 podjetjih.

Trump v besednem dvoboju z novinarko: To je bilo zelo podlo vprašanje #video

Vlada ameriškega predsednika Donalda Trumpa je šele v ponedeljek, dva meseca po izbruhu pandemije novega koronavirusa v ZDA, zveznim državam priporočila, naj v prihodnjih dveh tednih testirajo vse zaposlene in oskrbovance po 15 tisoč domovih za starejše. Trump je medtem na novinarski konferenci razglasil zmago glede testiranja, piše STA.

Pred vrsto ameriških zastav in velikim napisom "Amerika vodi svet s testiranji" je razglasil, da so se spopadli s krizo in zmagali. Šele po novinarskih vprašanjih je pojasnil, da so zmagali le v proizvodnji zadostnega števila testov za Američane, ne pa v vojni proti virusu, ki je do "razglasitve zmage" zahteval življenja več kot 80 tisoč Američanov.

Novinarsko konferenco komentatorji že primerjajo s podobno razglasitvijo zmage v iraški vojni predsednika Georgea Busha mlajšega leta 2003 pred veliko zastavo na letalonosilki, čeprav se je vojna takrat šele prav začela, piše STA.

Koronavirus, Covid-19, cepivo Digisvet Kdaj zares lahko pričakujemo cepivo proti covid-19?

Donald Trump Foto: Reuters

Do zdaj je v domovih za starejše v ZDA umrlo najmanj 27 tisoč ljudi in tam še vedno nimajo na voljo dovolj opreme za testiranje za uspešen boj proti virusu. Ameriško združenje za zdravstveno nego, ki zastopa domove za starejše, je sporočilo, da pozdravlja priporočilo zvezne vlade, vendar mora vlada tudi omogočiti, da bo to izvedljivo, piše STA.

Trumpova novinarska konferenca je prvič do zdaj potekala tako, da so imeli vsi pred njim maske, saj je novi koronavirus prišel tudi v Belo hišo. Okužba Trumpovega osebnega pomočnika in tiskovne predstavnice podpredsednika ZDA Mika Pencea je prinesla spremembo glede mask, a je Trump še vedno noče nositi. Nosil pa jo je zet Jared Kushner in drugi člani vlade, ki so sedeli na stolih za novinarje.

Trump novinarki: To vprašajte Kitajsko

Novinarska konferenca se je klavrno končala, saj se je Trump znesel nad vprašanjem dopisnice televizije CBS Weijie Jiang, ki je azijskega porekla. Vprašala ga je, zakaj naj bi bilo pomembno, da so ZDA veliko boljše od drugih držav glede testiranj, kot da gre za neko svetovno tekmovanje, medtem ko toliko Američanov še vedno umira.

Trump je dejal, da umirajo po vsem svetu, in novinarki priporočil, naj to raje vpraša Kitajsko. "Ne sprašujte mene, to vprašajte Kitajsko. V redu? Ko jih boste vprašali, boste morda dobili zelo nenavaden odgovor," je dejal predsednik ZDA in v zmedi dal besedo novinarki CNN.

 

Sunliving - nova generacija avtodomov iz Novega mesta Novice Izolo za vikend preplavili avtodomi
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 21:31 12.05.2020

  Indija z 266 milijardami dolarjev protikoronske pomoči gospodarstvu

  Indija bo za pomoč gospodarstvu v času krize zaradi koronavirusa namenila 20.000 milijard rupij (266 milijard dolarjev), je danes napovedal indijski premier Narendra Modi. Paket pomoči bo osrednji del kampanje, s katero želi zagotoviti samozadostnost Indije.

  Paket bo vreden okoli 20.000 milijard rupij oz. okoli 10 odstotkov indijskega bruto domačega proizvoda in bo glavni del kampanje Samozadostna Indija, s katero želi vlada krizo spremeniti v priložnost, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v televizijskem nagovoru dejal Modi. STA

  Preveri več
 • 21:12 12.05.2020

  Število smrtnih primerov covida-19 v ZDA preseglo 81 tisoč

  V ZDA je za covidom-19 doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa umrlo 81.571 oseb, s koronavirusom pa je okuženih 1,356 milijona ljudi. V najhuje prizadeti zvezni državi New York je okuženih 337 tisoč, umrlo pa jih je 27 tisoč V ponedeljek je v New Yorku umrlo 195 ljudi.

  Za New Yorkom je najbolj prizadeta zvezna država New Jersey, kjer se je doslej okužilo 141.000 ljudi, umrlo pa 9531. Nobena druga zvezna država ZDA ni dosegla 100.000 potrjenih okužb. Kljub temu se bo gospodarstvo v New Yorku v petek začelo postopoma odpirati, vendar le v podeželskih okrožjih, kjer imajo malo primerov. STA

  Preveri več
 • 19:13 12.05.2020

  Srbija določila nove pogoje za vstop v državo

  Srbski krizni štab je danes odločil, da bodo v državo lahko vstopili le tisti tuji državljani, ki bodo imeli največ 72 ur star negativen test na novi koronavirus in potrdilo pristojne srbske komisije. Vladi je priporočil, da 1. junija odpre meje za državljane Severne Makedonije, Albanije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore.

  Potrdilo lahko tuji državljani pridobijo na diplomatskih predstavništvih Srbije v tujini, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

  Srbski državljani pa morajo za vstop v državo imeti največ 72 ur star negativen test na novi koronavirus, če ga nimajo, pa zanje velja po vstopu v državo 14-dnevna samoizolacija na domu.

  Vladi pa je krizni štab priporočil, da Srbija 1. junija odpre meje za državljane Severne Makedonije, Albanije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore. STA

  Preveri več
 • 18:57 12.05.2020

  V BiH suspendirali šefa civilne zaščite zaradi afere z ventilatorji

  Vlada Federacije Bosne in Hercegovine je na današnji seji suspendirala direktorja federalne uprave civilne zaščite (Fucz) Fahrudina Solaka zaradi domnevnih nepravilnostih pri nakupu ventilatorjev iz Kitajske. Solak je prejšnji teden predlagal vladi te entitete BiH, naj ga med preiskavo preventivno začasno suspendirajo.

  Ventilatorji Foto: STA

  Preiskavo v primeru, ki je znan kot afera ventilatorji, vodi agencija BiH za preiskave in zaščito (Sipa). Medtem so prišli na dan številni dokazi, ki so podlaga za upravičeni sum o najmanj treh kaznivih dejanjih. Zdaj je na potezi tožilstvo BiH, je danes poročal sarajevski novičarski portal klix.ba. STA

  Preveri več
 • 17:39 12.05.2020

  Preveri več
 • 17:39 12.05.2020

  Na Danskem ne pričakujejo drugega vala

  Epidemija novega koronavirusa na Danskem je pod nadzorom, ocenjuje tamkajšnja vlada, ki v prihodnje načrtuje okrepljeno testiranje in sledenje okužbam. Drugi val izbruha je glede na stanje po rahljanju ukrepov po oceni zdravstvenih strokovnjakov le malo verjeten.

  Kljub nadzoru nad širjenjem novega koronavirusa, nevarnost še ni minila, saj je virus še vedno prisoten in enako nalezljiv, je danes posvarila premierka Mette Frederiksen.

  Oblasti bodo močno okrepile testiranje na okužbo, vzpostavljajo pa tudi posebno telefonsko povezavo, prek katere bodo pristojni dajali navodila glede ravnanja ob sumu na okužbo in glede obveščanja vseh, s katerimi je bil okuženi v stiku. STA

  Preveri več
 • 13:23 12.05.2020

  IT: okuženih 12 tisoč sester

  Ob današnjem mednarodnem dnevu medicinskih sester, ki so ga pred leti razglasili v spomin na legendarno angleško medicinsko sestro Florence Nightingale, so v Italiji objavili, da se je v boju proti novemu koronavirusu v državi doslej okužilo 12.000 medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Umrlo jih je 38, piše STA.

  Skupno je v Italiji 450.000 medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Med njimi je 80 odstotkov žensk. Italijanska vlada se je odločila, da bo vsem medicinskim sestram in zdravstvenim tehnikom, ki so v prvih vrstah v boju proti novemu koronavirusu, namenila tisoč evrov dodatka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

  Visoko ceno v pandemiji novega koronavirusa plačujejo tudi italijanski zdravniki. Samo v ponedeljek je zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo pet zdravnikov. Skupno je od začetka epidemije v Italiji 20. februarja zaradi covida-19 umrlo 160 italijanskih zdravnikov. Covid-19 pa je v Italiji zahteval več kot 30.000 smrtnih žrtev, zaradi česar Italija sodi med države, ki jih je pandemija najbolj prizadela.

  12. maja leta 1820 se je rodila prva medicinska sestra na svetu, humanistka in ustanoviteljica sodobnih medicinskih sester Florence Nightingale. Mednarodni dan medinskih sester se obeležuje od leta 1965, še piše STA.

  Preveri več
 • 12:32 12.05.2020

  Rusija se počasi odpira

  V Rusiji danes poročajo o 10.899 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, skupno 232.243. Kljub nadaljnjemu širjenju okužb so po državi danes začeli previdno rahljati ukrepe. Končalo se je tudi obdobje dela prostih dni, ki je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa veljalo od 30. marca, piše STA.

  Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je uvedel ta ukrep, je v ponedeljek sporočil, da je obdobja dela prostih dni z današnjim dnem konec, čeprav število okuženih z novim koronavirusom še naprej narašča.

  Regionalnim oblastem je naročil, naj sprejmejo odločitev, ali bodo z današnjim dnem podaljšale omejitvene ukrepe na lokalni ravni ali jih bodo postopno rahljale. Regije se tako lahko odločijo, ali bodo z današnjim dnem odprle frizerske salone, parke in druge javne prostore glede na epidemiološke razmere v regiji, število postelj v bolnišnicah in ventilatorjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  V Moskvi in njeni okolici, ki ju je epidemija najbolj prizadela, so sicer oblasti že podaljšale omejitvene ukrepe do konca meseca, piše STA.

  V prestolnici tako še naprej veljajo omejitve gibanja na javnih krajih. V javnem prometu in trgovinah pa so od danes obvezne zaščitne maske in rokavice, potem ko so z današnjim dnem okoli pol milijona delavcem znova dovolili na delo v industriji in gradbeništvu.

  Zaščitne maske in rokavice v javnem prometu in trgovinah so obvezne tudi v drugem največjem ruskem mestu Sankt Peterburg.

  Rusija, ki je po številu okužb na tretjem mestu na svetu, beleži sicer v odnosu do drugih evropskih držav manjše število smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah je umrlo še 107 bolnikov, skupno 2116.

  Kritiki menijo, da je število višje in da oblasti ne upoštevajo vseh smrtnih žrtev, saj naj bi vzrok smrti pripisovali drugim razlogom, še piše STA.

  Preveri več
 • 12:25 12.05.2020

  Nižje cene na Kitajskem

  Pandemija novega koronavirusa je znižala tudi cene industrijskih proizvodov pri kitajskih proizvajalcih. Indeks cen industrijskih proizvodov pri proizvajalcih (PPI) se je aprila na letni ravni znižal za 3,1 odstotka, na mesečni pa za 1,3 odstotka, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil kitajski statistični urad.

  Mesečni padec je največji po svetovni finančni krizi leta 2008, je komentiral Julian Evans-Pritchard iz analitske hiše Capital Economics. "Padec indeksa je dokaz, da povpraševanje okreva počasneje od proizvodnje," je dodal.

  Indeks cen življenjskih potrebščin (CPI), s katerim merijo inflacijo, se je medtem aprila okrepil za 3,3 odstotka, kar pa je manj od napovedi analitikov, piše STA.

  Preveri več
 • 11:59 12.05.2020

  V Španiji obvezna karantena

  Vsi, ki bodo prišli v Španijo iz tujine, bodo morali od petka v obvezno 14-dnevno karanteno v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je danes sporočila španska vlada. Ukrep bo veljal do izteka izrednih razmer 24. maja ali še kasneje v primeru, da bodo izredne razmere zaradi pandemije covida-19 podaljšali, piše STA.

  V danes objavljeni uredbi je španska vlada izpostavila, da gre za previdnostni ukrep glede na globalno razširjenost koronavirusa. Ocenjujejo, da je je ukrep sorazmeren s težo razmer in v skladu s ponovno vzpostavitvijo nadzora na notranjih mejah Evropske unije v številnih članicah povezave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Potrebo po okrepitvi nadzora pri vstopu v državo so utemeljili tudi z ugodnim razvojem epidemije v državi in začetkom rahljanja ukrepov.

  Ljudje bodo karanteno lahko zapustili samo za nakup nujnih dobrin in nujne zdravstvene storitve. Ko bodo na prostem, pa bodo morali ves čas nositi zaščitno masko, piše STA.

  Ukrep ne bo veljal za čezmejne delavce, za tiste, ki prevažajo blago, osebje letalskih družb ter zdravstvene delavce, če niso bili v stiku z okuženo osebo, se je še odločila vlada.

  Zdravstvene oblasti pa bodo lahko preverjale, ali ljudje spoštujejo karanteno, so še dodali.

  V Španiji, eni najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa, je covid-19 doslej zahteval skoraj 27.000 življenj. Svoje kopenske meje je država zaprla ob uvedbi izrednih razmer sredi marca, še piše STA.

  Preveri več
 • 10:15 12.05.2020

  HR: zamenjali identiteto umrle

  Direktor splitskega kliničnega centra Julije Meštrović je v ponedeljek zvečer ponudil odstop, ker so v bolnišnici zamenjali identiteto dveh starejših in dementnih bolnic, od katerih je ena umrla. Ženski so aprila pripeljali v bolnišnico iz dveh različnih domov za starejše. Napako so ugotovili, ko so je eno od njiju v ponedeljek vrnila v dom, piše STA.

  Do zamenjave identitet ženskih, ki sta bili rojeni v letih 1931 in 1939, je očitno prišlo, ko so ju 10. aprila sprejeli v splitsko bolnišnico ob približno istem času. Nobena ni bila zmožna komunicirati z medicinskim osebjem, odzivali se tudi nista na svoje ime, poroča danes Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani.

  Njuno zdravljenje je tudi potekalo pod napačnimi imeni. Ena izmed žensk je umrla 16. aprila. Na pogrebu je bil njen nečak, a krste zaradi epidemije novega koronavirusa niso odpirali, zato moški, sicer zagrebški odvetnik, ni ugotovil, da umrla ni njegova teta, še navaja splitski časnik.

  Druga ženska, ki je zbolela za koronavirusho boleznijo 19, je okrevala in se je ponedeljek vrnila v dom za starejše. Tam pa so zaposleni v domu ugotovili, da gre za drugo osebo in ne za njihovo varovanko.

  Ravnatelj splitskega KBC Meštrović je nemudoma zatem v ponedeljek zvečer hrvaškem ministru za zdravstvo Viliju Berošu ponudil odstop. Skupaj sta se tudi opravičila družini ženske, ki je dejansko umrla. Sprožili so tudi preiskavo, kako je prišlo do zamenjave identitete. O odstopu Meštrovića bo danes odločal upravni svet splitske bolnišnice, na koncu bo svoje stališče sporočil tudi minister.

  Zamenjava identitet v splitski bolnišnici ni bila prva, za katero je javnost zvedela. 2. maja se je tako zgodilo, da so zdravo žensko, ki je bila varovanka doma za starejše v Splitu, zadržali v bolnišnici, medtem ko so bolnico s covidom-19 vrnili v dom za starejše, še piše STA.

  Preveri več
 • 09:40 12.05.2020

  V požaru umrlo pet ljudi

  V bolnišnici v Sankt Peterburgu, kjer zdravijo tudi obolele s covidom-19, je danes izbruhnil požar, v katerem je po podatkih tamkajšnjih oblasti umrlo pet ljudi. 150 ljudi so zaradi požara evakuirali, poročajo tuje tiskovne agencije.

  Požar je izbruhnil na oddelku za intenzivno nego in se razširil na okoli deset kvadratnih metrih. Umrlo je pet bolnikov, ki so bili priključeni na ventilatorje, 150 ljudi so zaradi požara evakuirali, piše STA.

  Po prvih ugotovitvah bi lahko zagorelo na enem od ventilatorjev, na katerem je prišlo do kratkega stika.

  Oblasti so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass že odprle preiskavo v zvezi s povzročitvijo smrti iz malomarnosti.

  V bolnišnici v zadnjih tednih zdravijo obolele s koronavirusno boleznijo 19.

  V soboto je zagorelo že v eni od bolnišnic v Moskvi, kjer je prav tako prišlo do kratkega stika na enem od ventilatorjev. V požaru je umrla starejša ženska, 295 ljudi so evakuirali, še piše STA.

  Preveri več
 • 09:38 12.05.2020

  Ryanair vzpostavlja lete

  Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair bo z julijem ponovno vzpostavil 40 odstotkov letov, kar pomeni okoli 1000 letov dnevno, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili iz družbe. Vzpostavili bodo 90 odstotkov vseh linij, na katerih so leteli pred izbruhom novega koronavirusa, piše STA.

  Kot so pojasnili v družbi, bodo morali vsi člani posadke in potniki nositi zaščitne maske, pred vstopom na letalo pa jim bodo izmerili telesno temperaturo. Vse bodo tudi "spodbujali" k zagotavljanju čim večje medsebojne razdalje.

  "Za naše stranke in zaposlene je pomembno, da se kljub vsem težavam z julijem vrnemo k čim bolj normalnemu poslovanju," je dejal generalni direktor družbe Eddie Wilson. Napovedal je tesno sodelovanje s pristojnimi na področju javnega zdravja, da bi v čim večji meri upoštevali ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, piše STA.

  V družbi so po Wilsonovih besedah prepričani, da lahko s ponovno vzpostavitvijo letalskih povezav pomagajo tudi pri okrevanju turističnega sektorja.

  Ryanair in mnoge druge letalske družbe po vsem svetu so se zaradi koronavirusne krize znašle v nezavidljivem položaju, saj je povpraševanje po potniškem letalskem prometu skoraj izginilo, sledile pa so še uradne omejitve letalskega prometa po vsem svetu.

  V začetku maja je Ryanair sporočil, da bo zaradi koronavirusne krize odpustil okoli 3000 ljudi oz. 15 odstotkov osebja, predvsem pilote in kabinsko osebje, še piše STA.

  Preveri več
 • 09:13 12.05.2020

  V Franciji trpi gospodarstvo

  Francoska gospodarska aktivnost se je po danes objavljenih podatkih centralne banke aprila znižala za 27 odstotkov glede na napovedi pred izbruhom novega koronavirusa. Je pa rezultat nekoliko boljši kot marca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  "Zaradi splošne zaustavitve gospodarstva v aprilu se je gospodarska aktivnost močno znižala," so navedli v centralni banki. Kljub temu je bil rezultat boljši kot v drugi polovici marca, ko so omejitveni ukrepi začeli veljati. Takrat je bila gospodarska aktivnost nižja za 32 odstotkov, piše STA.

  Izkoristek industrijskih zmogljivosti, ki se je marca s februarskih 77 odstotkov zmanjšal na 56 odstotkov, je aprila upadel na 46 odstotkov, kar je najslabši rezultat, ki ga je doslej zabeležila francoska centralna banka.

  Za maj njeni analitiki pričakujejo okrevanje, a so poudarili, da je do polne nadomestitve marčevskih in aprilskih izgub še dolga pot.

  Guverner centralna banke Francois Villeroy de Galhau je v ločeni izjavi opozoril, da je dvomesečni zastoj dejavnosti v državi njen BDP oklestil za skoraj šest odstotnih točk. "Izguba v celem letu pa bo še večja," je dodal.

  Francoski BDP se je v prvem letošnjem četrtletju skrčil za 5,8 odstotka, s čimer je Francija uradno zašla v recesijo. Padec je največji, odkar Francija beleži četrtletno gibanje gospodarske rasti, še piše STA.

  Preveri več
 • 08:00 12.05.2020

  V J. Koreji uvedli aplikacijo

  Južnokorejske oblasti so danes sporočile, da uporabljajo mobilno aplikacijo, s katero želijo izslediti obiskovalce nočnega kluba v Seulu, ki je postal novo žarišče okužb z novim koronavirusom v državi. Ob tem so pristojne oblasti obljubile anonimnost vsem, ki jih bodo testirali na okužbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Seulske mestne oblasti so že prek podatkov, ki so jih posredovali mobilni operaterji, pridobile seznam 10.905 obiskovalcev seulske četrti Itaewon, v kateri je tudi več klubov za istospolne osebe. Vsem so poslali tekstovno sporočilo, naj se gredo testirat na okužbo z novim koronavirusom, piše STA.

  Po navedbah korejskega štaba za odziv na krize je nedosegljivih skoraj 2000 oseb, za katere menijo, da so bile med obiskovalci klubov. Ob tem so napovedali, da jih bo poskušala izslediti policija.

  Za številne obiskovalce menijo, da se ne bodo želeli izpostaviti, saj je v konservativni Južni Koreji homoseksualnost stigmatizirana. Homoseksualnost v državi ni prepovedana, a organizacije za človekove pravice opozarjajo na očitno diskriminacijo, piše STA.

  Južna Koreja je doslej veljala za globalni vzorčni model, kako zajeziti okužbe z novim koronavirusom. Zaradi novega žarišča okužb v seulski četrti Itaewon pa so sedaj v Seulu, sosednji provinci Gyeonggi ter mestoma Incheon in Daegu odredili zaprtje vseh klubov in barov. V državi so tudi preložili za ta teden napovedno odprtje šol.

  V Južni Koreji z 52 milijoni prebivalci so v ponedeljek zabeležili 27 novih okužb z novim koronavirusom, skupno doslej 10.936 okužb. Po navedbah seulskega župana Park Woon-soona so do danes zjutraj potrdili, da je 101 primer okužbe povezan z žariščem v Itaewonu.

  Skupno so doslej testirali več kot 7000 ljudi, ki so Itaewon obiskali v zadnjih dveh tednih. Hkrati je župan v ponedeljek sporočil, da vse, ki se bodo izognili testiranju, čaka globa v višini dveh milijonov južnokorejskih wonov (1509 evrov), še piše STA.

  Preveri več
 • 07:31 12.05.2020

  Berlinski muzeji se odpirajo

  Dva meseca po zaprtju bodo v sklopu rahljanja ukrepov, sprejetih za zajezitev širjenja novega koronaviusa, vrata za javnost danes ponovno odprli v nekaterih berlinskih muzejih. Med njimi so Stari muzej, Stara nacionalna galerija, Pergamonska panorama in Slikarska galerija, piše STA.

  Preveri več
 • 07:29 12.05.2020

  Spodbudno glede cepiv

  Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je v videosporočilu Ekonomskemu in socialnemu svetu ZN (Ecosoc) dejal, da je na svetu trenutno več kot 100 kandidatov za razvoj cepiva proti novemu koronavirusu. Od tega pa jih je sedem ali osem vrhunskih, njihovo delo pa je pospešeno.

  "Imamo dobre kandidate. Na vrhu jih je sedem ali osem. Imamo jih skupaj več kot 100. Posvečamo se nekaj kandidatom, ki lahko zagotovijo boljše rezultate, in pospešujemo delo tistih z boljšim potencialom," je dejal direktor WHO in dodal, da bo potrebno malce več denarja. Ni pa povedal, kdo so vodilni kandidati, piše STA.

  WHO je uvodoma omenila, da bo za razvoj cepiva potrebnih od 12 do 18 mesecev. Ghebreyesus ni želel povedati, da bo cepivo razvito hitreje, ampak je diplomatsko dejal, da poteka pospešeno prizadevanje, ki mu pomaga zaveza o 7,4 milijarde evrov, ki jo je pred tednom dni izrazilo 40 držav in organizacij. Med njimi sicer ni ZDA.

  Ghebreyesus je zagotovil, da WHO od začetka leta dela z več tisoč raziskovalci po vsem svetu in da obstaja konzorcij več kot 400 znanstvenikov, ki so vpeti v razvoj cepiva. Več denarja bo potrebnega potem za proizvodnjo, da se zagotovi, da bo cepivo prišlo do vseh ljudi na svetu. Po njegovih besedah se pandemija umirja v zahodni Evropi, vendar pa raste po vzhodni Evropi, Afriki, jugovzhodni Aziji in vzhodnem Sredozemlju.

  Pandemija kaže, kako pomembno je imeti trdne nacionalne in regionalne zdravstvene sisteme, česar po zdajšnjem trendu še vedno ne bo imelo več kot pet milijard ljudi do leta 2030. Svet sicer za zdravstvo na leto porabi 7500 milijard dolarjev ali deset odstotkov vsega svetovnega bruto domačega proizvoda.

  Generalni direktor Mednarodne organizacije dela (ILO) Guy Ryder pa je na zasedanju Ecosoca dejal, da bo v drugem četrtletju letošnjega leta svet izgubil 305 milijonov rednih delovnih mest. Za primerjavo je v enakem obdobju na vrhuncu zadnje finančne krize šlo v nič 22 milijonov delovnih mest. Poleg tega je kar 60 odstotkov od skupaj 3,3 milijarde zaposlenih na svetu tako imenovanih "neformalnih delovnih mest", ki jih večinoma zasedajo ženske, še piše STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin