Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 5. 2020,
6.05

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

4

Natisni članek

letalski promet letalo Koronavirus

Torek, 12. 5. 2020, 6.05

3 leta, 11 mesecev

Izolo za vikend preplavili avtodomi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

4

Sunliving - nova generacija avtodomov iz Novega mesta | Slika je simbolična | Foto Jure Gregorčič

Slika je simbolična

Foto: Jure Gregorčič

Ob trenutno zaprtih mejah so številni Slovenci minuli konec tedna izkoristili za obisk slovenske obale. Predvsem v Izoli so zaznali večje število avtodomov, po nekaterih podatkih okoli 300, ki so parkirali tudi izven označenih mest. Občinski redarji so že v petek začeli opozarjati tako na prometno signalizacijo kot na prepoved gibanja in zbiranja, piše STA.

10:11

Znova dovoljen letalski promet

08:51

Aktivirali 2.639 ljudi

06:12

Težave medicinskih sester

  • 10:11

    Znova dovoljen letalski promet

    Vlada se je v ponedeljek odločila, da ne bo podaljšala prepovedi opravljanja mednarodnega rednega in čarterskega prevoza potnikov, piše STA.

    Kot so pojasnili v njenem uradu za komuniciranje, so bili v času od sprejemanja omejitvenih ukrepov sprejeti številni ukrepi, ki jih morajo izpolnjevati tako upravljavci letališč kot letalski prevozniki, poleg tega so organi za javno zdravje posameznih držav sprejeli ukrepe za osebe po povratku iz tujine in za tujce, ki pridejo v državo.

    Ker ti ukrepi vplivajo na letalski potniški promet in se prevozniki še ne odločajo za opravljanje prevozov, saj ni povpraševanja, prepoved opravljanja mednarodnih zračnih prevozov tako iz območja EU kot iz tretjih držav ni več potrebna in smiselna, so navedli v vladi.

    Na lokalna letališča leti niso dovoljeni

    Od danes so dovoljeni leti na mednarodna letališča v Sloveniji – Ljubljana, Maribor in Portorož –, ne pa tudi na lokalna letališča, kjer prepoved mednarodnega potniškega prometa ostaja v veljavi do 12. junija, piše STA.

    Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so v torek pozdravili sprostitev omejitve letalskega potniškega prometa, saj bodo lahko letalski prevozniki zdaj načrtovali letenje. Večina letalskih prevoznikov je lete odpovedala do konca maja, so pa na letališču v zadnjih dneh že sprejeli vse ukrepe za varen zagon potniškega prometa, so povedali za STA.

    Merjenje telesne temperature bo najverjetneje obvezno

    Potniki bodo morali tako ohranjati razdaljo 1,5 metra, razkuževanje rok bo obvezno za potnike in zaposlene pred vsakim vstopom v potniški terminal, potniki bodo morali uporabljati masko ali drugo vrsto zaščite ustno-nosnega predela. Zagotovljena bo tudi zaščita za letališko osebje. Število potnikov v terminalu in na avtobusih bo približno prepolovljeno, obiskovalci in spremljevalci v terminal ne bodo smeli. Merjenje telesne temperature bo najverjetneje obvezno vsaj za del potnikov, morajo pa to uskladiti še z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, so povedali, piše STA.

  • 08:51

    Aktivirali 2.639 ljudi

    Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V ponedeljek je bilo na vseh ravneh angažiranih 2639 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

    Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji umirja, zato so začeli postopno sproščati sistemske ukrepe za zamejitev širjenja virusa.

    Regijskim štabom civilne zaščite in izpostavam Uprav RS za zaščito in reševanje so bila posredovana priporočila NIJZ glede javnega avtobusnega prevoza, javnega železniškega prevoza, za srednje šole in dijaške domove, za osnovne šole in za vrtce. Prav tako je bil posredovan seznam veljavnih predpisov, sprejetih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

    Pripravljen je razdelilnik za delitev zaščitnih sredstev Slovenski vojski, Karitas, posameznim ministrstvom, upravljalcem kritične infrastrukture, romski skupnosti in zasebnemu varovanju. V pripravi je tudi razdelilnik delitev sredstev za vzgojno-izobraževalne ustanove in zobozdravstvene ordinacij, piše STA.

  • 06:12

    Težave medicinskih sester

    Medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege so največja poklicna skupina v zdravstvu. Tudi med epidemijo, ko obremenitve in pričakovanja še bolj presegajo fizične in kadrovske zmožnosti, zdravstveni sistem ohranjajo na vzdržni ravni, opozarjajo v sindikatu delavcev v zdravstveni negi. Ob tem sporočajo, da se bodo borili za pošteno plačilo.

    Kot so ob letošnjemu dnevu medicinskih sester v sindikatu zapisali v sporočilu za javnost, verjamejo, da bo minister za zdravje Tomaž Gantar prepoznal njihov prispevek pri obvladovanju in ohranjanju delovanja zdravstvenega sistema ter čim prej našel čas za delovni sestanek. Na njem želijo ministra opozoriti na težave, s katerimi se spopadajo, in predlagati mogoče rešitve, ki jih ima sindikat že pripravljene, piše STA.

    Pri svojem delu namreč vsi zaposleni v zdravstveni negi tvegajo lastno varnost in zdravje ter zdravje svojih bližnjih, a svoje delo opravljajo s srcem in veliko moralno odgovornostjo. Prav tako so pokazali, da skupaj zmorejo stvari, ki so se še pred meseci zdele nepredstavljive, so zapisali v sindikatu.

    Podobno opozarjajo tudi v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza). "Ta tragična epidemija razkriva, kako nenadomestljivi smo, in dokazuje, da smo temelj zdravstvenega sistema," je povedala predsednica Zbornice – Zveze Monika Ažman. V sporočilu ob dnevu medicinskih sester zato Zbornica – Zveza poziva, da bi morale medicinske sestre zaradi te edinstvene vloge v zdravstvenih sistemih postati odmeven glas tudi v zdravstveni politiki.

    Opozorila prihajajo tudi iz Mednarodnega sveta medicinskih sester (ICN). Ta poudarja, da se je ogroženost zdravja, predvsem duševnega, pri zaposlenih v zdravstveni negi v času pandemije močno povečala. Predvsem se povečujejo posttravmatski stresni sindrom in druge motnje, povezane z visokim stresom, še piše STA.

    V nekaterih okoljih se medicinske sestre spopadajo celo z agresivnimi verbalnimi in fizičnimi napadi, kar še dodatno povečuje stres in njihovo ogroženost. ICN je zato vlade po vsem svetu pozval k dejavnemu preprečevanju napadov na zaposlene v zdravstveni negi, še posebej v tem času, ko je zaradi naporov, potrebnih za boj s pandemijo covid-19, ogroženo njihovo zdravje ter posledično celotno javno zdravje.

    Mednarodni dan medicinskih sester obeležujemo vsako leto 12. maja v spomin na rojstvo Florence Nightingale, ki velja za utemeljiteljico sodobne zdravstvene nege, saj je vpeljala formalno izobraževanje za medicinske sestre. Leto 2020, ko mineva 200 let od njenega rojstva, je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic, še piše STA.

Na izolski občini so za STA potrdili, da so v minulem vikendu dejansko zaznali večje avtodomov, po nekaterih podatkih kar okoli 300.

V petek popoldne so bila tako vsa parkirna mesta, namenjena avtodomom, zasedena, v soboto pa se je obisk avtodomov še povečal. "Vozniki so avtodome parkirali, kjerkoli so našli prosto mesto, bodisi na parkirna mesta, namenjena osebnim vozilom, avtobusom, ali izven označenih parkirnih mest," so navedli na občini.

Občinski redarji so že v petek pričeli opozarjati voznike avtodomov, naj svoja vozila parkirajo skladno s prometno signalizacijo ter naj upoštevajo odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah. Opozarjanje se je nadaljevalo tudi v soboto dopoldne in popoldne.

Opozorila so upoštevali

Večina voznikov je predhodna opozorila občinskih redarjev upoštevala in vozila parkirala na parkirna mesta, namenjena avtodomom, ugotavljajo na občini. V soboto popoldne so sicer občinski redarji ponovno opravili nadzor in voznikom avtodomov, ki so kljub večkratnim opozorilom imeli svoje vozilo parkirano v prekršku, izdali globe.

Ob tem so na občini povzeli besede župana Danila Markočiča, da so obiskovalci ob upoštevanju vladnega odloka, cestnoprometnih predpisov ter drugih varnostnih priporočil za zajezitev širjenja covida-19 seveda dobrodošli.

Od danes je znova dovoljen mednarodni letalski potniški promet v Slovenijo, ki je v okviru ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa obstal 17. marca. Prevozi potnikov so na mednarodna letališča v Sloveniji dovoljeni tako iz EU kot iz drugih držav, še piše STA.

javni potniški promet
Novice Nova sprostitev vlade: od jutri znova dovoljen letalski potniški promet
Avianca
Novice Koronavirus na kolena spravil tudi velikega južnoameriškega letalskega prevoznika
Ne spreglejte