Torek,
12. 5. 2020,
7.22

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

8

Natisni članek

Donald Trump Koronavirus ZDA

Torek, 12. 5. 2020, 7.22

3 leta, 11 mesecev

113-letna Španka prebolela covid-19

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

8

Madrid, 12. maja - Domnevno najstarejša Španka, 113-letna Maria Branyas, je kljub visoki starosti prebolela koronavirusno bolezen 19, ki je v njeni državi zahtevala skoraj 27.000 življenj. "Stara je 113 let. Prebolela je bolezen in se počuti zelo dobro," so sporočili iz doma za ostarele v katalonskem mestu Olot, kjer živi že okoli 20 let, poroča STA.

Maria Branyas je prebolela blažjo obliko bolezni brez značilnih simptomov. Imela je le vnetje sečil in malce povišano telesno temperaturo. Ko so v domu za ostarele, kjer se je več oskrbovancev okužilo z novim koronavirusom, pri njej opravili test, se je izkazalo, da je okužena tudi ona, povzema STA.

"Zdaj se dobro počuti. Prejšnji teden je bil test za novi koronavirus pri njej negativen," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala tiskovna predstavnica doma za ostarele.

Po poročanju regionalne televizije TV3 je bila 113-letnica več tednov lahko samo v svoji sobi, k njej pa je prihajala le ena zaposlena, oblečena v zaščitna oblačila. Njena hči Rosa Moret je ves ta čas ni smela obiskati, je pa z materjo ostala v stiku. Za televizijo je pojasnila, da se mati dobro počuti in se rada pogovarja.

Rekordna pomoč Norveške: namenili bodo skoraj 38 milijard evrov

Norveška | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Norveška bo gospodarstvu, prizadetemu zaradi pandemije novega koronavirusa, na pomoč priskočila s 420 milijardami norveških kron (37,9 milijarde evrov) iz državnega naložbenega sklada. Gre za največje enkratno izplačilo iz sklada doslej, piše francoska tiskovna agencija AFP.Finančna injekcija predstavlja 5,1 odstotka norveškega BDP, a naj bi se gospodarstvo kljub temu letos skrčilo za štiri odstotke. Norveška ima epidemijo novega koronavirusa že nekaj tednov pod nadzorom, a so gospodarske posledice ne glede na to velike, poroča STA.

Sklad je od začetka letošnjega leta sicer izgubil več sto milijard kron premoženja, kar je posledica splošnega gospodarskega vpliva pandemije in precej nižjih cen nafte. Kljub temu je še vedno vreden več kot 10 tisoč milijard kron.

Nad norveškim naložbenim skladom, največjim državnim skladom na svetu, bdi centralna banka. Sklad je pogosto imenovan naftni sklad, uradno pa gre za Državni pokojninski sklad za globalne naložbe. Je eden največjih vlagateljev na svetu - lastništvo ima v več kot 9200 podjetjih.

Trump v besednem dvoboju z novinarko: To je bilo zelo podlo vprašanje #video

Vlada ameriškega predsednika Donalda Trumpa je šele v ponedeljek, dva meseca po izbruhu pandemije novega koronavirusa v ZDA, zveznim državam priporočila, naj v prihodnjih dveh tednih testirajo vse zaposlene in oskrbovance po 15 tisoč domovih za starejše. Trump je medtem na novinarski konferenci razglasil zmago glede testiranja, piše STA.

Pred vrsto ameriških zastav in velikim napisom "Amerika vodi svet s testiranji" je razglasil, da so se spopadli s krizo in zmagali. Šele po novinarskih vprašanjih je pojasnil, da so zmagali le v proizvodnji zadostnega števila testov za Američane, ne pa v vojni proti virusu, ki je do "razglasitve zmage" zahteval življenja več kot 80 tisoč Američanov.

Novinarsko konferenco komentatorji že primerjajo s podobno razglasitvijo zmage v iraški vojni predsednika Georgea Busha mlajšega leta 2003 pred veliko zastavo na letalonosilki, čeprav se je vojna takrat šele prav začela, piše STA.

Koronavirus, Covid-19, cepivo
Novice Kdaj zares lahko pričakujemo cepivo proti covid-19?

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Do zdaj je v domovih za starejše v ZDA umrlo najmanj 27 tisoč ljudi in tam še vedno nimajo na voljo dovolj opreme za testiranje za uspešen boj proti virusu. Ameriško združenje za zdravstveno nego, ki zastopa domove za starejše, je sporočilo, da pozdravlja priporočilo zvezne vlade, vendar mora vlada tudi omogočiti, da bo to izvedljivo, piše STA.

Trumpova novinarska konferenca je prvič do zdaj potekala tako, da so imeli vsi pred njim maske, saj je novi koronavirus prišel tudi v Belo hišo. Okužba Trumpovega osebnega pomočnika in tiskovne predstavnice podpredsednika ZDA Mika Pencea je prinesla spremembo glede mask, a je Trump še vedno noče nositi. Nosil pa jo je zet Jared Kushner in drugi člani vlade, ki so sedeli na stolih za novinarje.

Trump novinarki: To vprašajte Kitajsko

Novinarska konferenca se je klavrno končala, saj se je Trump znesel nad vprašanjem dopisnice televizije CBS Weijie Jiang, ki je azijskega porekla. Vprašala ga je, zakaj naj bi bilo pomembno, da so ZDA veliko boljše od drugih držav glede testiranj, kot da gre za neko svetovno tekmovanje, medtem ko toliko Američanov še vedno umira.

Trump je dejal, da umirajo po vsem svetu, in novinarki priporočil, naj to raje vpraša Kitajsko. "Ne sprašujte mene, to vprašajte Kitajsko. V redu? Ko jih boste vprašali, boste morda dobili zelo nenavaden odgovor," je dejal predsednik ZDA in v zmedi dal besedo novinarki CNN.

 

Sunliving - nova generacija avtodomov iz Novega mesta
Novice Izolo za vikend preplavili avtodomi