SiolNET. Novice Svet
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trumpov predlog preložitve volitev naletel na neodobravanje v kongresu

0,51

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Predlog ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi preložili za 3. november predvidene predsedniške volitve v ZDA, je v ameriškem kongresu naletel na neodobravanje. Republikanci izpostavljajo, da predsedniških volitev niso še nikoli preložili, demokrati pa so spomnili, da je za morebitno preložitev z ustavo določenega datuma pristojen kongres.

Donald Trump Novice Trump bi preložil predsedniške volitve

"V zgodovini te dežele, niti v vojnah, depresijah ter državljanski vojni, se ni zgodilo, da volitve ne bi potekale ob predvidenem datumu. Našli bomo način, da jih izvedemo 3. novembra," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell za lokalni radio v Kentuckyju WNKY. Podobno je izpostavil vodja republikancev v kongresu Kevin McCarthy, piše STA.

Preložitev volitev "ni dobra ideja"

Tudi senator Lindsey Graham, ki velja za zvestega Trumpovega zaveznika, je po poročanju britanskega BBC ocenil, da preložitev volitev "ni dobra ideja". Predlog o preložitvi volitev, ki ga je Trump v četrtek dal prek Twitterja, so zavrnili tudi demokrati. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je v tvitu namignila na ameriško ustavo, po kateri je za datum volitev pristojen kongres. Demokratski senator Tom Udall pa je na Twitterju izpostavil, da ni možnosti, da bi Trump preložil volitve. Po njegovem mnenju predsednik želi s tem predlogom zgolj odvrniti pozornost od svoje nesposobnosti ukrepanja v pandemiji covid-19.

Trump je preložitev volitev predlagal, ker bi okrepljeno glasovanje po pošti zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 po njegovem mnenju lahko prineslo volilne prevare in netočne rezultate. Na Twitterju se je vprašal, ali ne bi prestavili volitev, dokler ljudje ne bodo mogli voliti ustrezno in varno.

Trump je v preteklosti vztrajal, da nima težav z izvedbo volitev, na katerih se bo pomeril z demokratskim izzivalcem Joejem Bidnom. Trump je v preteklosti vztrajal, da nima težav z izvedbo volitev, na katerih se bo pomeril z demokratskim izzivalcem Joejem Bidnom. Foto: Getty Images

Ameriške zvezne države na letošnjih volitvah zaradi zaskrbljenosti pred širjenjem koronavirusa želijo čim več ljudem omogočiti glasovanje po pošti. Številne med njimi tovrsten način glasovanja omogočajo že več let in niso poročale o večjih težavah.

ZDA niso še nikoli preložile predsedniških volitev. Datum volitev, ki v skladu z zakonodajo potekajo na prvi torek po 1. novembru, namreč lahko spremeni le kongres, v predstavniškem domu pa imajo večino demokrati. Republikanec Trump je v preteklosti vztrajal, da nima težav z izvedbo volitev, na katerih se bo pomeril z demokratskim izzivalcem Joejem Bidnom. Ta ima trenutno v javnomnenjskih raziskavah prednost pred Trumpom, poroča STA.

ZDA, Koronavirus, New York Posel danes ZDA z največjim padcem gospodarske rasti v zgodovini

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin