Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 3. 2018,
18.22

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

afera odstop odvetnik Donald Trump

Četrtek, 22. 3. 2018, 18.22

6 let, 1 mesec

Trumpa po plazu odstopov zapušča še njegov vodilni odvetnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vodilni odvetnik ekipe predsednika ZDA Donalda Trumpa za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve John Dowd je odstopil s položaja. Razlog za njegov odstop so spori znotraj odvetniške ekipe glede strategije do preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Odvetnik John Dowd je ameriškega predsednika Donalda Trumpa s kolegi več kot leto dni prepričeval, da bo preiskave kmalu konec, kar se ni zgodilo in se najverjetneje ne bo še najmanj do konca kongresnih volitev.

Dokler imajo republikanci v kongresu popolno oblast in so na strani predsednika ZDA, bodo ugotovitve posebnega tožilca Roberta Muellerja po mnenju poznavalcev sicer minile brez posledic ne glede na to, kaj bo odkril.

Dowd predsedniku svetoval, naj ne dovoli zasliševanja

Trump je Dowdu zaupal, ker je bil agresiven in odločen v javnih nastopih, vendar pa so se v zadnjem obdobju v njegovi odvetniški ekipi zgodile spremembe.

Odvetnikom se je pridružil komentator televizije Fox News Joe diGenova, ki zagovarja teorijo, da sta se pravosodno ministrstvo in FBI zarotila proti Trumpu in uvedla lažno preiskavo v iskanju zločinov, ki jih ni.

Dowd je doslej vodil pogajanja ekipe z Muellerjevimi preiskovalci o morebitnem zaslišanju predsednika ZDA o njegovi vpletenosti v zadeve, povezane z Rusijo. Predsedniku je odločno svetoval, naj ne dovoli zasliševanja, sploh ne pod prisego.

Odvetnik tvital v imenu ameriškega predsednika

Trump naj bi v zadnjem obdobju vse bolj zanemarjal Dowdove nasvete. Potem ko je pravosodni minister Jeff Sessions pretekli petek odpustil namestnika direktorja FBI Andrewa McCaba, je Dowd tvitnil, da bi moral Sessionsov namestnik Rod Rosenstein slediti pogumnemu dejanju ministra in končati Muellerjevo preiskavo.

Dowd je najprej dejal, da je tvitnil v imenu predsednika, kmalu pa se je umaknil in dejal, da je to storil v svojem imenu.

Dowd je bil v težavah zaradi tvitanja že lani, ko je prevzel avtorstvo Trumpovega tvita, da je predsednik odpustil svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, ker je lagal podpredsedniku ZDA in FBI.

Trump je do odpustitve trdil, da je Flynn dober človek, in zanikal, da bi bil obveščen o laganju.

Olsona ne bo v Trumpovi odvetniški ekipi

Dowd je poskušal razložiti, da je sam napisal sporni tvit, ki je sprožil vprašanja o laganju in oviranju pravosodja. Obenem je zatrdil, da podatki iz tvita niso resnični, ker do trenutka Flynnove odpustitve ni nihče vedel nič o njegovem laganju.

Poleg diGenove je Trumpova odvetniška ekipa poskušala v svoje vrste pritegniti tudi slavnega Theodorja Olsona, ki je uspešno zagovarjal Georgea Busha mlajšega v sporu, povezanem z volitvami, leta 2000 na Floridi pred vrhovnim sodiščem ZDA.

Olson jih je po poročanju ameriških medijev že zavrnil.

Ne spreglejte