Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 8. 2023,
17.58

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

Donald Trump

Ponedeljek, 14. 8. 2023, 17.58

8 mesecev, 2 tedna

Trumpa morda že jutri čaka nova kazenska ovadba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
Donald Trump | Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump bi se v primeru zmage na volitvah in osvojitve drugega mandata lahko sam pomilostil v primeru zveznih kazenskih pregonov. Na morebitni obsodbi v New Yorku in Georgii pa ne bi mogel vplivati, kar bi ZDA postavilo v veliko ustavno zagato. | Foto Reuters

Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump bi se v primeru zmage na volitvah in osvojitve drugega mandata lahko sam pomilostil v primeru zveznih kazenskih pregonov. Na morebitni obsodbi v New Yorku in Georgii pa ne bi mogel vplivati, kar bi ZDA postavilo v veliko ustavno zagato.

Foto: Reuters

Državna tožilka okrožja Fulton Fani Willis naj bi že danes začela veliki poroti predstavljati dokaze proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in drugim, ki jih je zbrala po dveh letih in pol preiskave o spodnašanju predsedniških volitev leta 2020 v Georgii, poročajo ameriški mediji. Trumpa tako morda že v torek čaka četrta kazenska ovadba.

Zvezni tožilci bivšega predsednika Donalda Trumpa preganjajo zaradi neprimernega ravnanja z zaupnimi dokumenti na Floridi in spodnašanja izida volitev v Washingtonu, državni tožilec Manhattna pa v New Yorku zaradi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih s plačilom pornografski igralki za molk o spolnem razmerju.

Donald Trump
Novice Trump obtožen poskusa sprevračanja izida predsedniških volitev 2020

"Gora doslej javno objavljenih dokazov napoveduje kazensko ovadbo Trumpa in sodelavcev. Tako kot pri vremenski napovedi dežja ni nobenih jamstev. Vendar, če pogledaš skozi okno in vidiš temne oblake, potem veš, da bo kmalu deževalo," je za ameriško televizijo ABC povedal nekdanji pravnik pravosodnega odbora predstavniškega doma ameriškega kongresa, veleposlanik Norman Eisen z inštituta Brookings.

Porota v osmih mesecih zaslišala 75 prič

Državna tožilka okrožja Fulton Fani Willis je preiskavo začela februarja 2021 zaradi telefonskega klica Trumpa državnemu sekretarju Georgie Bradu Raffenspergerju z zahtevo, naj mu nekje najde 11.780 glasov, kolikor jih potrebuje za volilno zmago proti demokratu Joeju Bidnu v Georgii. Trump trdi, da s tem klicem ni bilo nič narobe.

Willis je najprej sklicala posebno veliko poroto, ki je v osmih mesecih dela zaslišala 75 prič in julija podala priporočila. Veliko podrobnosti ni znanih razen tega, da je priporočila tožilstvu, naj sproži kazenske preiskave prič, ki so ji domnevno lagale. Posebna velika porota tudi ni našla nobenih dokazov o razširjenih volilnih prevarah leta 2020, ki bi lahko spremenile izid volitev.

Donald Trump
Novice Preobrat v sojenju Trumpu, ostal je brez imunitete

Šele nato je Willis maja lani sklicala sedanjo veliko poroto, ki ji bo predstavila dokaze, in prosila za ovadbe.

Med zaslišanimi pričami so bili Trumpova odvetnika Rudy Giuliani in John Eastman ter republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham. Slednji se je pozivu upiral, dokler ga ni potrdilo zvezno vrhovno sodišče ZDA.

Willis je zaslišala še Raffenspergerja in republikanskega guvernerja Georgie Briana Kempa, ki sta se upirala Trumpovim pozivom za spremembo izida volitev. Preiskava poteka tudi proti 16 elektorjem, ki so potrdili Trumpovo zmago v Georgii. Polovica jih sodeluje s tožilstvom v zameno za imuniteto pred pregonom.

Melania Trump
Novice Poplave v Sloveniji: oglasila se je Melania Trump

Eisen je dejal, da so možne kazenske ovadbe zaradi spodbujanja k volilnim prevaram, zaradi kriminalnega združevanja in zaradi zarote.

Vodilni republikanski predsedniški kandidat Trump bi se v primeru zmage na volitvah in osvojitve drugega mandata lahko sam pomilostil v primeru zveznih kazenskih pregonov. Na morebitni obsodbi v New Yorku in Georgii pa ne bi mogel vplivati, kar bi ZDA postavilo v veliko ustavno zagato.

Donald Trump, Joe Biden
Novice Joe Biden in Donald Trump sta izenačena
Margo Martin
Novice Dvojnica Melanie Trump, ki buri duhove
Ne spreglejte