Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2023,
19.54

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

volitve ZDA Donald Trump Joe Biden

Torek, 1. 8. 2023, 19.54

8 mesecev, 4 tedne

Joe Biden in Donald Trump sta izenačena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Donald Trump, Joe Biden | Anketa med drugim kaže, da je večina od 14 odstotkov trenutno neopredeljenih volivcev zelo kritična do Trumpa, obenem pa večina ne kaže navdušenja nad Bidnom.  | Foto Shutterstock

Anketa med drugim kaže, da je večina od 14 odstotkov trenutno neopredeljenih volivcev zelo kritična do Trumpa, obenem pa večina ne kaže navdušenja nad Bidnom.

Foto: Shutterstock

Glavna kandidata za predsednika ZDA, trenutni predsednik Joe Biden in nekdanji Donald Trump, sta v anketi časnika New York Times in kolidža Siena povsem izenačena, saj bi za vsakega od njiju, če bi bile predsedniške volitve danes, volilo po 43 odstotkov registriranih volivcev. Okrog 14 odstotkov se jih še ne more opredeliti.

Gre za prvo anketo New York Times/Siena v volilnem ciklu pred predsedniškimi volitvami leta 2024. Čeprav je do volitev novembra 2024 še daleč, pa anketa spada med peščico najbolj relevantnih v ZDA, zato njeni izidi odmevajo.

Že v ponedeljek so bili objavljeni rezultati ankete o republikanskih strankarskih volitvah, ki so pokazali, da je 77-letni Trump za zdaj na zanesljivi poti do osvojitve predsedniške nominacije na strani republikancev s 54-odstotno podporo.

Margo Martin
Novice Dvojnica Melanie Trump, ki buri duhove

Osemdesetletni Biden na drugi strani nima omembe vredne konkurence in bo do nominacije demokratske stranke verjetno prišel brez večjih težav, če ga ne izda zdravje. Kljub temu pa je le 64-odstotna podpora med demokratskimi volivci za predsednika na položaju nenavadno nizka. Okrog 13 odstotkov demokratov bi medtem podprlo Roberta Kennedyja mlajšega, ki je sicer znan po širjenju teorij zarote.

V ZDA se trenutno na predsedniških volitvah novembra 2024 obeta ponovitev dvoboja iz leta 2020, čeprav si ga večina volivcev sploh ne želi. Trump ima v tem hipotetičnem dvoboju med republikanci 88-odstotno podporo, Biden pa med demokrati le 83-odstotno.

Donald Trump, Joe Biden | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Anketa New York Times/Siena kaže, da je večina od 14 odstotkov trenutno neopredeljenih volivcev zelo kritična do Trumpa, obenem pa večina ne kaže navdušenja nad Bidnom. Volilni štab trenutnega predsednika sicer upa, da se bo razočaranje nad Trumpom zaradi njegovih številnih težav na sodiščih povečalo, pomanjkanje navdušenja nad Bidnom pa bo oslabelo.

Anketa med drugim ugotavlja še, da med neopredeljenimi volivci prevladujejo tisti, ki so latinskoameriškega izvora. New York Times na podlagi tega napoveduje, da bo ta etnično-socialna kategorija ključna. Biden med latinskoameriškimi volivci, ki so bili doslej trdna baza demokratov, pred Trumpom vodi zgolj z 41 odstotki proti 38.

Ne spreglejte