Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 8. 2023,
7.14

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

predsedniške volitve Donald Trump

Sreda, 2. 8. 2023, 7.14

8 mesecev, 4 tedne

Trump obtožen poskusa sprevračanja izida predsedniških volitev 2020

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
Donald Trump | Nekdanjega predsednika na sodišču v Washingtonu pričakujejo v četrtek, vendar je eden od njegovih odvetnikov že omenil možnost, da bi se lahko Donald Trump zaslišanja udeležil virtualno. | Foto Reuters

Nekdanjega predsednika na sodišču v Washingtonu pričakujejo v četrtek, vendar je eden od njegovih odvetnikov že omenil možnost, da bi se lahko Donald Trump zaslišanja udeležil virtualno.

Foto: Reuters

Bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa so v torek obtožili še prizadevanj za razveljavitev izida predsedniških volitev leta 2020. Obtožnica ga v treh točkah obtožuje zarote, v eni točki pa oviranja pravosodja. To je že tretja obtožba zoper 77-letnega Trumpa od marca letos.

Posebni tožilec Jack Smith je v Washingtonu dobil potrditev velike porote. V obtožnici je tožilec na 45 straneh opisal široko zaroto za razveljavitev predsedniških volitev leta 2020, ki jih je zaznamoval nasilen napad na Kapitol 6. januarja 2021, poročajo tuje tiskovne agencije.

Smith je nekdanjega predsednika obtožil sodelovanja v zaroti za prevaro ZDA, zarote oviranja uradnega postopka, oviranja in poskus oviranja uradnega postopka ter zarote proti pravici volivcev.

"Kmalu po volitvah 3. novembra 2020 je obtoženi začel izvajati svoj kriminalni načrt," je navedeno v obtožnici. V njej tudi piše, da je bil namen zarote razveljaviti zakonite rezultate predsedniških volitev leta 2020 z uporabo zavestno lažnih trditev o volilnih prevarah.

"Napad na naš državni Kapitol 6. januarja 2021 je bil napad brez primere na sedež ameriške demokracije," je poudaril Smith. Ob tem pa je spomnil, da so ta dogodek omogočile in spodbudile laži, ki jih je širil Trump.

Opozoril je še, da preiskava še poteka, kar pomeni, da bi lahko sledilo še več obtožnic. Napovedal je, da si bo prizadeval za hiter sodni proces.

Trump tožilca označil za norca

Nekdanjega predsednika na sodišču v Washingtonu pričakujejo v četrtek, vendar je eden od njegovih odvetnikov že omenil možnost, da bi se lahko Trump zaslišanja udeležil virtualno.

Trump je v prvem odzivu tožilca označil za norca ter mu očital, da je izdal še eno lažno obtožnico in se s tem vmešal v predsedniške volitve, ki bodo prihodnje leto. Trump je preiskavo že v preteklosti večkrat napadel kot politični lov na čarovnice, ki ga izvaja pravosodno ministrstvo sedanjega predsednika Joeja Bidna.

Obtožnica sicer omenja še šest sostorilcev, vendar razen glavnega obtoženca Trumpa nobenega poimensko. Revija Rolling Stone, ki se je sklicevala na neimenovane vire blizu Trumpu, je pred objavo obtožnice v torek poročala, da namerava Trump v sodnem procesu zaradi prizadevanj za razveljavitev izida volitev krivdo zvaliti na svoje odvetnike in svetovalce, kot sta Rudy Giuliani in John Eastman.

Revija je po objavi obtožnice poročala, da je med neimenovanimi šestimi sozarotniki Trumpa tudi Giuliani. Ta je nedavno v zasebni tožbi priznal, da je lagal, ko je v Georgii volilne uradnike obtoževal prevar. Analitiki predvidevajo, da bodo Giuliani in drugi pričali proti Trumpu v zameno za nižjo kazen.

Domnevna prizadevanja Trumpa za razveljavitev izida volitev je podrobno dokumentirala že preiskava napada v ameriškem kongresu. V njej so ugotovili, da je Trump naščuval svoje podpornike k napadu, da bi sam ostal na oblasti, potem, ko njegov podpredsednik ZDA Mike Pence ni hotel sodelovati v zaroti za razveljavitev izidov volitev po posameznih zveznih državah.

Trump se je zapisal v zgodovino kot edini ameriški predsednik z dvema ustavnima obtožbama in kot edini bivši predsednik s kazensko ovadbo oziroma sedaj že s tremi kazenskimi ovadbami. Kmalu ga čaka še obtožnica zaradi spodkopavanja izidov predsedniških volitev v zvezni državi Georgia. Ne glede na vse pa njegova podpora med republikanskimi volivci trenutno ostaja trdna in zanesljivo vodi v anketah med kandidati za osvojitev republikanske predsedniške nominacije.

Donald Trump, Joe Biden
Novice Joe Biden in Donald Trump sta izenačena
Margo Martin
Novice Dvojnica Melanie Trump, ki buri duhove
Donald Trump
Novice Trumpu v primeru zaupnih dokumentov dopolnili obtožnico

 

 

 

Ne spreglejte