Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 8. 2018,
17.06

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

ZDA John McCain Donald Trump

Ponedeljek, 27. 8. 2018, 17.06

5 let, 8 mesecev

Trump zavrnil izjavo, s katero bi se poklonil McCainu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Donald Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump je po poročanju časnika Washington Post zavrnil izjavo, ki so jo ob smrti ameriškega senatorja Johna McCaina pripravili njegovi sodelavci. Namesto te izjave, s katero bi se poklonil McCainu, se je odločil za tvit, v katerem je izrazil sožalje.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, vodja Trumpovega kabineta John Kelly in drugi sodelavci so pripravili izjavo, v kateri so McCaina označili za heroja, so za Washington Post povedali neimenovani uslužbenci Bele hiše.

Izjavo so predstavili predsedniku, da bi jo odobril, vendar jo je zavrnil in dejal, da bi sožalje raje izrazil prek Twitterja. "Moje najgloblje sožalje in spoštovanje družini senatorja Johna McCaina. Naša srca in molitve so z vami," je zapisal Trump.

To, da Bela hiša ni objavila uradne izjave ob smrti republikanskega senatorja, je v javnosti vzbudilo začudenje. So pa podpredsednik Mike Pence, večina ministrov in tudi Sandersova objavili ločene izjave.

John McCain
Novice Umrl ameriški senator John McCain #foto #video

McCain pred smrtjo dejal, da si ga ne želi na pogrebu

Senator ni nikoli maral Trumpa in je tudi povedal, da ga ne želi na svojem pogrebu. Takšen odnos izhaja še iz časa predsedniške kampanje, ko je Trump dejal, da so številni priseljenci iz Mehike kriminalci in "posiljevalci". McCain je tedaj Trumpa obsodil, da s tem "podžiga norce", Trump pa ga je označil za "neumneža", ki je komaj diplomiral na mornariški akademiji v Annapolisu.

Eden najvplivnejših republikanskih senatorjev, ki se je od lani bojeval s tumorjem na možganih, je umrl v soboto. Star je bil 81 let.

"Predsednik se, kolikor vemo, ne bo udeležil pogreba"

Sedanji predsednik Donald Trump se žalnih slovesnosti ne bo udeležil, je potrdil tiskovni predstavnik pokojnega senatorja. "Predsednik se, kolikor vemo, ne bo udeležil pogreba. To je preprosto dejstvo," je dejal Rick Davis. Takšna je bila tudi želja pokojnika, sicer enega redkih ostrih Trumpovih kritikov v vrstah republikancev. Nasprotoval mu je glede ustrežljivega odnosa do Rusije, priseljevanja in zdravstva, pa tudi mučenja terorističnih osumljencev.

John McCain
Novice Življenje McCaina: več let vojni ujetnik in dvakrat v Sloveniji #foto
Ne spreglejte