Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
6.17

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

2

Natisni članek

vrhovno sodišče ZDA ZDA Donald Trump

Torek, 10. 7. 2018, 6.17

5 let, 9 mesecev

Trump za vrhovnega sodnika imenoval republikanca Bretta Kavanaugha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

2

Bret Kavanaugh, Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je Američanom v živo iz Bele hiše sporočil, da je za naslednika Anthnoyja Kennedyja na vrhovnem sodišču ZDA določil konservativnega prizivnega sodnika, 53-letnega Bretta Kavanaugha. Tega mora potrditi še senat.

V Washingtonu rojenega Kavanaugha je na položaj zveznega prizivnega sodnika v Washingtonu imenoval republikanski predsednik George Bush mlajši, na položaju vrhovnega sodnika pa bo v primeru senatne potrditve zamenjal 81-letnega Kennedyja, ki se je odločil za upokojitev.

Ameriško vrhovno sodišče ima devet članov, Kennedy pa je bil včasih jeziček na tehtnici in prestopal k liberalni manjšini sodišča. Od Kavanaugha tega ni pričakovati.

Trumpova odločitev bo za desetletja spremenila vrhovno sodišče in vplivala na številna temeljna vprašanja, od splava do orožja in imigracij, pišejo ameriški mediji.

Za zaščito predsednika pred pregonom in tožbami

Za Trumpa je morda najpomembnejši Kavanaughov pogled na predsedniška pooblastila. Čeprav je pred 20 leti skupaj s posebnim tožilcem Kenom Starrom preganjal predsednika Billa Clintona, je kasneje spremenil stališče in zdaj meni, da bi moral biti predsednik ZDA bolj zaščiten pred pregonom in tožbami.

Leta 2009 je v reviji Law Review napisal, da so ga izkušnje z delom v Bushevi Beli hiši naučile, da je delo predsednika ZDA veliko težje kot katerokoli drugo civilno delo v vladi, zaradi česar bi moral biti predsednik zaščiten pred civilnimi tožbami in kazenskimi preiskavami, dokler je na položaju.

Erdogan
Novice Erdogan je prisegel kot predsednik Turčije

Trumpu se spoprijema tako s civilnimi tožbami kakor tudi kazensko preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016. V primeru sporov lahko zdaj računa na zanesljivo podporo konservativne peterice vrhovnih sodnikov. To so predsednik sodišča John Roberts, Clarence Thomas, Samuel Alito, Neil Gorsuch in v primeru senatne potrditve še Kavanaugh.

Danes se izteče rok, do katerega bi ameriška vlada morala vrniti okrog 2000 otrok, ki jih je aprila odvzela migrantom, prosilcem za azil in nezakonitim prebežnikom. Odvetnica ameriške vlade Sarah Fabian priznala, da jim bo uspelo vrniti le 54 na meji odvzetih otrok. Ostali bodo morali še počakati, ker so jim starše že izgnali iz ZDA ali pa so v zaporu. STA

Ne spreglejte