SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump ukinil Nasin program za spremljanje toplogrednih plinov

0,08

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Ameriška vesoljska agencija Nasa je ukinila program spremljanja ključnih toplogrednih plinov ogljika in metana, za katerega je na leto porabila deset milijonov dolarjev. Program je identificiral vire spuščanja ogljika v ozračje in njegovo gibanje okrog planeta.

Znanstvena revija Science poroča, da gre za nov napad na podnebno znanost v nizu, ki prihajajo od vlade predsednika Donalda Trumpa. Nasa, ki je že pod novim vodstvom Trumpovega upravitelja, je ukinitev programa utemeljila s pomanjkanjem proračunskih sredstev.

Trump je kongresu predlagal, naj Nasa omenjeni program ukine skupaj s štirimi znanstvenimi projekti o Zemlji. Ti so zdaj ostali, spremljanje ogljika pa so ukinili.

Nasino nadziranje ogljika ni prikrajšano

Ukrep ni presenetljiv glede na to, da Trump sprejema prepričanje konservativnih politikov, da podnebne spremembe ne obstajajo, če pa že, pa so nekaj povsem normalnega in človeške dejavnosti z njimi nimajo opravka.

Lani je izstopil iz pariškega podnebnega sporazuma, ki omogoča prostovoljne cilje za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Nasa sicer trdi, da njene sposobnosti nadziranja ogljika in učinka na podnebne spremembe niso prikrajšane, ker ohranja druge programe, ki se s tem ukvarjajo. Poleti pa bodo proti Mednarodni vesoljski postaji izstrelili nov sistem spremljanja podnebnih sprememb GEDI.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin