Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2018,
13.10

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Južna Koreja Severna Koreja ZDA Donald Trump

Petek, 22. 6. 2018, 13.10

5 let, 10 mesecev

Trump: Severna Koreja že začela denuklearizacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Srečanje Donalda Trumpa in Kim Jong-una v Singapurju | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek objavil, da je Severna Koreja že začela denuklearizacijo. Predstavniki obeh Korej se sicer danes srečujejo na pogovorih o združitvi družin, ki jih je ločila korejska vojna med letoma 1950 in 1953, poročajo tuje tiskovne agencije.

"So že razstrelili enega od svojih največjih sedežev za preizkuse. Dejansko, gre za štiri velike sedeže za preizkuse. Velika stvar je, da se bo končalo s popolno denuklearizacijo, ki se je že začela," je na srečanju ameriške administracije dejal Trump, potem ko so številni dvomili o rezultatih njegovega nedavnega zgodovinskega srečanja s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump in Kim sta se na srečanju 12. junija v Singapurju dogovorila tudi o vrnitvi posmrtnih ostankov ameriških vojakov, ki so padli med korejsko vojno. Predsednik ZDA je ob tem v četrtek dejal, da je Pjongjang "že vrnil ali je v procesu vrnitve posmrtnih ostankov".

ameriško veleposlaništvo ZDA
Novice Trump je izbral novo veleposlanico ZDA v Sloveniji #video

Prvo srečanje po letu 2015

V turistični gorski regiji Kumgang na jugovzhodu Severne Koreje so se danes začeli pogovori predstavnikov obeh Korej o združitvi družin, ki jih je ločila korejska vojna. Pogovori so rezultat dogovora na vrhu med Kimom in južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom.

Na čelu južnokorejske delegacije je vodja korejskega Rdečega križa Park Kjung Seo, severnokorejsko delegacijo pa vodi podpredsednik odbora za mirno združitev očetnjave Pak Jong Il.

Donald Trump
Novice Trump podpisal: Ne bomo več ločevali družin migrantov

Južna Koreja upa, da bodo današnji pogovori omogočili redne stike med ločenimi družinami. Delegacija iz Seula naj bi tudi predlagala vzpostavitev poštnih stikov in obiskov domačih krajev.

Gre za prvo tovrstno srečanje po letu 2015 in nadaljnji korak k diplomatskim prizadevanjem za otoplitev odnosov na Korejskem polotoku. Predstavniki obeh Korej so se na današnjem srečanju že strinjali, da bodo naslednje srečanje ločenih družin pripravili od 20. do 26. avgusta.

Kim Džong Un
Novice Kim Jong-un na obisku na Kitajskem

Severna in Južna Koreja sta po koncu korejske vojne tehnično še vedno v vojni, saj do zdaj še nista podpisali mirovnega sporazuma. Po vojni je ločenih ostalo na milijone sorodnikov.

Ne spreglejte