SiolNET. Novice Svet
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump se vrača na nekatera družbena omrežja

0,29

termometer

Donald Trump | Na Facebooku bo imel dostop do 34 milijonov sledilcev.  | Foto: Guliverimage
Na Facebooku bo imel dostop do 34 milijonov sledilcev. Foto: Guliverimage

Facebookova matična družba Meta je v sredo sporočila, da bo v prihodnjih tednih obnovila osebni račun nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in tako končala dveletno izključitev, ki jo je uvedla po napadu njegovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja 2021. Trump se bo tako lahko vrnil na družbeni omrežji Facebook in Instagram.

Podjetje je sporočilo, da dodaja nove varovalke, s katerimi bo zagotovilo, da ne bo ponavljajočih se kršitev pravil, tudi če gre za politike ali svetovne voditelje. Vrnitev na Facebook so pred dnevi zahtevali Trumpovi odvetniki.

"Javnost mora imeti možnost slišati, kaj govorijo politiki – dobro, slabo in grdo, da se lahko na volitvah odločijo na podlagi informacij," je zapisal podpredsednik Mete za globalne zadeve Nick Clegg. Dodal je, da bo Meta posredovala, če bo obstajalo jasno tveganje za škodo.

Če bo kršil pravila, bo suspendiran 

"Če bo gospod Trump objavil vsebino, ki krši zakonodajo, bo vsebina odstranjena in bo suspendiran za obdobje od enega meseca do dveh let, odvisno od resnosti kršitve," je zapisal. Povedal je še, da Trumpu glede na njegove prejšnje kršitve grozijo višje kazni za morebitne ponovne kršitve. "Takšne kazni bodo v skladu z našim posodobljenim protokolom veljale tudi za druge javne osebnosti, katerih računi bodo znova vzpostavljeni po začasni ukinitvi," je še sporočil Clegg.

Trump je v odzivu na novico o vrnitvi na družbena omrežja obtožil Facebook, da je v obdobju, ko je bil njegov račun blokiran, izgubil več milijard dolarjev. "Kaj takega se brez odškodnine ne bi smelo nikoli več zgoditi predsedniku ali komurkoli drugemu," je zapisal.

Številne leve skupine odločitev obsojajo 

Številne leve skupine in organizacije so obsodile potezo Mete, češ da z vrnitvijo Trumpa na družbena omrežja daje potuho tistim, ki spodbujajo nasilje in sovraštvo.

Glavna organizacija za človekove pravice in državljanske svoboščine v ZDA ACLU je medtem menila, da je poteza pravilna. "Če nam je všeč ali nam ni, predsednik Trump je ena od vodilnih političnih osebnosti v državi in javnost ima velik interes, da sliši, kar želi povedati. Nekatere od Trumpovih najbolj žaljivih objav na družbenih omrežjih so se namreč na koncu znašle kot ključni dokazi v tožbah proti njemu in njegovi vladi," je dejal izvršni direktor ACLU Anthony Romero.

Facebook je Trumpa suspendiral 7. januarja 2021, ker je dan prej hvalil ljudi, ki so napadli kongres. Meta je sporočila, da bosta Trumpova računa na Facebooku in Instagramu obnovljena v prihodnjih tednih.

Trump, ki so mu zaradi spodbujanja nasilja ukinili ali blokirali račune na večini družbenih omrežij, je ustanovil svoje omrežje, Truth Social, ki pa ni zelo obiskano.

Trump bo imel zdaj dostop do 34 milijonov sledilcev na Facebooku, na svojem družbenem omrežju pa jih ima 4,8 milijona. Na Facebooku bo lahko tudi zbiral denar za kampanjo.

Na Twitterju ni objavil še ničesar 

Nedavno je novi lastnik Twitterja Elon Musk Trumpa vrnil na to družbeno omrežje, a nekdanji predsednik ZDA tam ni objavil še ničesar. Njegova vrnitev na Twitter bi verjetno pomenila dokončen propad medija Truth Social.

Ivana Trump Trendi Ivana Trump nekdanji varuški zapustila psa in drago stanovanje, Donaldu niti centa Solomon Pena Novice V ZDA zaradi strelskih napadov aretirali nekdanjega republikanskega kongresnega kandidata Donald Trump Novice Trumpovi organizaciji 1,6 milijona dolarjev kazni zaradi finančnega kriminala

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin