Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 5. 2018,
18.42

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

9

Natisni članek

Donald Trump Emmanuel Macron Iran jedrsko orožje

Torek, 8. 5. 2018, 18.42

5 let, 11 mesecev

Trump sporočil, da se ZDA umikajo od iranskega jedrskega sporazuma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

9

donald trump, emmanuel macron | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je danes začel uresničevati predvolilno obljubo in kljub vsem nasvetom in pozivom zavezniških držav ter članov lastne vlade napovedal, da se bodo ZDA umaknile iz jedrskega sporazuma. Umik naj bi bil proces, ki bo trajal nekaj mesecev.

Trump je v svojem govoru nanizal, zakaj vse je iranski jedrski sporazum slab in omenil tudi nastop izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pred tednom dni, ko je ta prikazal več domnevnih dokazov, da je imel Iran pred pogajanji o sporazumu, sklenjenem leta 2015, jedrski program. To je bil tudi razlog za pogajanja o sporazumu, s katerim se je Iran odpovedal jedrskemu orožju v zameno za ukinitev sankcij.

S ponovno uvedbo sankcij ZDA kršijo jedrski sporazum, ki so ga podpisale skupaj z Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Rusijo in Kitajsko. Ostale podpisnice bi lahko sicer ignorirale Trumpa, vendar države, ki želijo še naprej normalno poslovati v ZDA, tega že zaradi bančnih sankcij ne bodo mogle.

Trump v govoru posvaril svet, naj z Iranom ne sodeluje

Trump je v govoru dejal, da bo ponovno uvedel najostrejše sankcije proti Iranu in posvaril svet, naj ne skuša sodelovati z iransko vlado. "ZDA ne izrekajo praznih groženj," je dejal in zatrdil, da je sporazum grozen, enostranski in temelji na laži. Če bi ostal v veljavi, bi menda sprožil jedrsko tekmo na Bližnjem vzhodu. Zatem je nanizal še, zakaj vse naj bi bil Iran slab.

Trump je dejal, da Iran izsiljuje ZDA z jedrskim orožjem in dodal, da je odločitev sprejel po posvetovanju z zavezniškimi državami. Razen Izraela, mu nobena od zavezniških držav ni svetovala umika iz sporazuma in tudi v Izraelu mnenje ni enotno, saj tamkajšnji generali v nasprotju s premierjem menijo, da je sporazum koristen.

Postopno uvajanje sankcij naj bi omogočilo dovolj časa za umik

Trumpove sankcije naj bi bile uvedene postopoma, da tistim, ki so po sprejetju sporazuma začeli normalno poslovati z Iranom, omogočijo dovolj časa za umik.

Trumpov državni sekretar Mike Pompeo, ki je bil skupaj s svetovalcem za nacionalno varnost Johnom Boltonom umiku zelo naklonjen, je v sporočilu za javnost razložil, da bodo pri umiku sodelovali z zavezniki pri iskanju prave, celovite in trajne rešitve iranske grožnje.

"Naša prizadevanja so širša od jedrske grožnje. Sodelovali bomo pri odpravi iranskega raketnega programa, zaustavitvi iranskih terorističnih dejavnosti po svetu ter blokadi grozilnih dejavnosti po Bližnjem vzhodu in širše. Med tem bodo sankcije polno veljale in bodo iranski režim spominjale na diplomatsko in ekonomsko osamitev, ki je posledica brezobzirnih in škodljivih dejavnosti," je razložil Pompeo.

Francija, Nemčija in Velika Britanija umik obžalujejo

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sporočil, da Francija, Nemčija in Velika Britanija obžalujejo odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o umiku ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma.

"Režim neširjenja jedrskega orožja je na kocki," je Macron zapisal na Twitterju.

Napovedal je, da si bodo skupaj prizadevali za širši okvir, ki bo zajemal jedrske aktivnosti, obdobje po letu 2025, ko se izteče jedrski sporazum, balistične aktivnosti in stabilnost na Bližnjem vzhodu, zlasti v Siriji, Jemnu in Iraku.

Netanjahu podprl Trumpov umik iz iranskega sporazuma

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes izrazil podporo odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa o umiku ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma, ki mu je tudi sam ves čas nasprotoval.

"Izrael polno podpira smelo odločitev predsednika Trumpa o zavrnitvi tega katastrofalnega dogovora," je dejal Netanjahu v televizijskem nagovoru.

EU je podporo iranskemu jedrskemu sporazumu potrdila

Predstavniki Evropske unije so se danes skupaj s predstavniki Francije, Nemčije in Velike Britanije v zadnjem trenutku v Bruslju sestali na pogovoru z namestnikom iranskega zunanjega ministra Abasom Aragčijem ter izkoristili priložnost, da ponovijo svojo podporo iranskemu jedrskemu sporazumu.

EU je pripravljena implementirati dogovor toliko časa, dokler se bo Iran držal svojih obvez, je dejal vir v nemškem zunanjem ministrstvu. "V prihodnjih dneh je pomembno ostati v stiku z vsemi stranmi, da se prepreči nenadzorovano zaostrovanje," je dodal.

EU odločena ohraniti iranski jedrski sporazum

Visoka zunanjepolitičnega predstavnica EU Federica Mogherini je danes po odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa o umiku ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma sporočila, da je Evropska unija odločena ohraniti zgodovinski sporazum iz leta 2015.

Po njenih besedah izpolnjuje svoj cilj, ki je zagotoviti, da Iran ne razvije jedrskega orožja. Dodala je, da je posebej zaskrbljena, ker je Trump napovedal nove sankcije proti Teheranu.

Ne spreglejte