SiolNET. Novice Svet
0,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump naj bi davil agenta tajne službe

0,73

termometer

Donald Trump | Nekdanja izvršna asistentka nekdanjega vodje kabineta Bele hiše Cassidy Hutchinson je med drugim povedala, da je Donald Trump zgrabil za vrat agenta tajne službe, ki ga ni hotel peljati pred kongres. Menda je kričal, da je on "jebeni predsednik" in naj ga odpeljejo tja. Agenti so ga ignorirali in odpeljali v Belo hišo. | Foto: Reuters
Nekdanja izvršna asistentka nekdanjega vodje kabineta Bele hiše Cassidy Hutchinson je med drugim povedala, da je Donald Trump zgrabil za vrat agenta tajne službe, ki ga ni hotel peljati pred kongres. Menda je kričal, da je on "jebeni predsednik" in naj ga odpeljejo tja. Agenti so ga ignorirali in odpeljali v Belo hišo. Foto: Reuters

Javna zaslišanja pred odborom za preiskavo napada Trumpovih privržencev na ameriški kongres 6. januarja lani bi se morala prekiniti do 11. julija, vendar je v torek potekalo nenapovedano šesto zaslišanje. Pričala je tudi nekdanja uslužbenka v Beli hiši, ki je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump naj bi med drugim 6. januarja lani zgrabil za vrat agenta tajne službe, ki ga ni hotel peljati proti kongresu, medtem ko so ga napadali njegovi privrženci, leta 2020 pa naj bi ihtavo zagnal krožnik s hamburgerjem v steno, ker je pravosodni minister Bill Barr javno povedal, da ni dokazov o volilnih prevarah.

O teh dveh in drugih incidentih je v torek pričala Cassidy Hutchinson, danes komaj 25-letna nekdanja izvršna asistentka nekdanjega vodje kabineta Bele hiše Marka Meadowsa.

Prejšnje zaslišanje se je 23. junija osredotočilo na Trumpove pritiske na lastno pravosodno ministrstvo, da naj predsedniške volitve 2020, na katerih je izgubil proti demokratu Josephu Bidnu, preprosto razglasi za prevaro, potem pa naj bi Trump skupaj z nekaterimi republikanskimi kongresniki poskrbel za vse potrebno, da ostane na oblasti.

Trump si je po porazu izmislil prevare in pritiskal na državne uradnike

Ameriška javnost se je s pomočjo zaslišanj seznanila s tem, da si je Trump po porazu na volitvah izmislil prevare, pritiskal na državne uradnike, da samovoljno spremenijo izid volitev, in na podpredsednika ZDA Mika Pencea, da ob formalni potrditvi volilnih izidov po zveznih državah 6. januarja lani v zveznem kongresu izide samovoljno zavrne. Pence tega ni hotel storiti.

Skoraj vsi, ki so sodelovali pri naklepu, da Pence zavrne izide volitev in nato lažni elektorji svoje glasove oddajo Trumpu, so nekdanjega predsednika ZDA pred odhodom s položaja prosili za pomilostitev. Odbor trdi, da je jasno, da so se zavedali, da kršijo zakon.

Zgodba je prepričljiva za več kot 60 odstotkov Američanov. Odbor upa, da bo pravosodno ministrstvo ZDA sprožilo kazenski pregon Trumpa in sodelavcev in da se bo to poglavje ameriške zgodovine končalo s svarilom bodočim populističnim demagogom. Ministrstvo svoje karte za zdaj krčevito skriva.

Hutchinsonova: Trump je dejal, da bi bilo treba Pencea res obesiti

Hutchinsonova je sicer že na zaslišanjih za zaprtimi vrati opisala, kako so republikanski kongresniki prosili za preventivne pomilostitve in kako je Meadows v svoji pisarni v Beli hiši kuril dokumente z dokazi o različnih pogovorih.

Povedala je tudi, kako je Trump dejal, da bi bilo treba Pencea res obesiti, kot zahtevajo napadalci na kongres, kako je glavni pravnik Bele hiše Trumpu razložil, da je naklep o lažnih elektorjih nezakonit, in kako je Trump nehal navijati za razglasitev izrednih razmer, da bi ostal na oblasti, potem ko mu je več sodelavcev zagrozilo s kolektivnim odstopom.

Hutchinsonova je v torek med drugim povedala, da je Trump zgrabil za vrat agenta tajne službe, ki ga ni hotel peljati pred kongres. Menda je kričal, da je on "jebeni predsednik" in naj ga odpeljejo tja. Agenti so ga ignorirali in odpeljali v Belo hišo.

Ta zgodba, ki jo je Hutchinsonova slišala od agenta, se sicer ne ujema z Meadowsovo zgodbo, ki trdi, da Trump nikoli ni mislil resno, da bi šel s privrženci nad kongres.

Povedala je tudi, da ji je Meadows štiri dni pred napadom na kongres dejal nekaj v smislu, da bo "sranje", Trumpov odvetnik Rudy Giuliani pa, da bo to velik dan. Dejala je še, da je Trump besno preklinjal, ker na zborovanje pred napadom niso pustili njegovih oboroženih podpornikov.

Trump zanikal trditve Hutchinsonove

Trump se je na pričanje nemudoma odzval prek svojega družbenega medija Resnica in po svoji stari navadi zatrdil, da Hutchinsonove skoraj ne pozna.

Prav tako je zanikal njene trditve, da je leta 2020 po volitvah v Beli hiši zabrisal krožnik s kosilom - hamburgerjem - v steno, ko je slišal, da je Barr izjavil, da ni nobenih dokazov o volilnih prevarah.

Hutchinsonova je opisala tudi, kako je Trumpov kabinet razpravljal o uporabi 25. amandmaja k ustavi, ki omogoča odstranitev predsednika s položaja, med drugim, če ni pri zdravi pameti. Dejala je, da ji je šlo na bruhanje, ko je Trump s tvitanjem napadal Pencea. "To je bilo nedomoljubno, neameriško in kongres so omadeževali zaradi laži," je dejala.

Zaslišanje Hutchinsonove so premaknili na torek, ker skupaj z družino redno prejema grožnje Trumpovih privržencev oziroma privržencev kongresnikov, ki so Trumpa prosili za pomilostitev.

Odbor medtem še obdeluje posnetke britanskega filmarja Alexa Holderja, ki je dobil dostop do Trumpa, družine in sodelavcev pred napadom na kongres in po njem, pripravlja pa se tudi na morebitno zaslišanje žene vrhovnega sodnika Clarencea Thomasa Ginni Thomas, ki je sodelovala v pozivih za razveljavitev volitev.

Zadnji dve zaslišanji v juliju naj bi se nato osredotočili na vrh ledene gore - na to, kako je Trump povezan s skrajno desnimi skupinami, ki so organizirano vodile napad na kongres, in kaj je počel v času samega napada.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin