Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 6. 2018,
17.18

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Rudy Giuliani Rusija ZDA Donald Trump

Ponedeljek, 4. 6. 2018, 17.18

5 let, 10 mesecev

Trump: Imam vse pravice, da se pomilostim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je danes na Twitterju zapisal, da ima vse pravice, da se v primeru ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve in svojega domnevnega oviranja preiskave pomilosti. Ob tem je znova zatrdil, da je nedolžen, kar je že dejal med preiskavo posebnega tožilca Roberta Muellerja.

"Kot so dejali že številni pravni strokovnjaki, imam vsakršno pravico, da se pomilostim. Ampak zakaj bi to storil, če nisem ničesar zagrešil?" je na družbenem omrežju Twitter zapisal Donald Trump.

Tožilec Robert Mueller preiskuje vpletanje Rusije v ameriške volitve leta 2016 na Trumpovi strani in predsednikovo oviranje te preiskave. V oči bodeta odpustitev direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je vodil preiskavo pred Muellerjem, in Trumpova izjava, da ga je odpustil zaradi ruske preiskave.

Donald Trump
Novice Trump zahteva preiskavo domnevnega vohuna FBI v njegovi kampanji

Trump se je na preiskavo odzval tako, da je Muellerjevo imenovanje za posebnega tožilca, imenoval ga je namestnik vrhovnega tožilca Rod Rosenstein maja lani, označil za kršitev ameriške ustave.

Nekdanji newyorški župan in Trumpov odvetnik Rudy Guiliani trdi, da se predsedniku ni potrebno odzvati na sodni poziv ter da ne more biti obtožen. "Ne vem, kako bi ga lahko obtožili, medtem ko opravlja funkcijo predsednika. Ne glede na razlog," je dejal Guiliani, ki je prepričan, da zoper njegovega klienta lahko sprožijo le postopek razrešitve s funkcije. | Foto: Reuters Nekdanji newyorški župan in Trumpov odvetnik Rudy Guiliani trdi, da se predsedniku ni potrebno odzvati na sodni poziv ter da ne more biti obtožen. "Ne vem, kako bi ga lahko obtožili, medtem ko opravlja funkcijo predsednika. Ne glede na razlog," je dejal Guiliani, ki je prepričan, da zoper njegovega klienta lahko sprožijo le postopek razrešitve s funkcije. Foto: Reuters Razpravo o pomilostitvi samega sebe je sprožilo 20 strani dolgo pismo Jayja Sekulowa in Johna Dowda, ki ga je v soboto objavil New York Times. Dowd je med drugim vodil Trumpovo odvetniško ekipo do aprila letos, ko ga je zamenjal nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani.

Sekulow in Dowd sta trdila, da predsednik ZDA ne more ovirati preiskave, ker ima kot predsednik popoln nadzor nad vsemi zveznimi preiskavami, ki jih lahko kadarkoli iz kateregakoli razloga ustavi.

Guiliani prepričan, da zoper Trumpa lahko sprožijo le postopek razrešitve

Guiliani pa trdi, da se predsedniku ni treba odzvati na sodni poziv ter da ne more biti obtožen. "Ne vem, kako bi ga lahko obtožili, medtem ko opravlja funkcijo predsednika. Ne glede na razlog," je dejal Guiliani, ki je prepričan, da zoper njegovo stranko lahko sprožijo le postopek razrešitve s funkcije.

zdravila
Novice Trump podpisal zakon o uporabi poskusnih zdravil na neozdravljivih bolnikih

 

Donald Trump
Novice Trump ne sme več blokirati svojih sledilcev na Twitterju
Ne spreglejte