SiolNET. Novice Svet
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump: Imam vse pravice, da se pomilostim

0,23

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je danes na Twitterju zapisal, da ima vse pravice, da se v primeru ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve in svojega domnevnega oviranja preiskave pomilosti. Ob tem je znova zatrdil, da je nedolžen, kar je že dejal med preiskavo posebnega tožilca Roberta Muellerja.

"Kot so dejali že številni pravni strokovnjaki, imam vsakršno pravico, da se pomilostim. Ampak zakaj bi to storil, če nisem ničesar zagrešil?" je na družbenem omrežju Twitter zapisal Donald Trump.

Tožilec Robert Mueller preiskuje vpletanje Rusije v ameriške volitve leta 2016 na Trumpovi strani in predsednikovo oviranje te preiskave. V oči bodeta odpustitev direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je vodil preiskavo pred Muellerjem, in Trumpova izjava, da ga je odpustil zaradi ruske preiskave.

Donald Trump Novice Trump zahteva preiskavo domnevnega vohuna FBI v njegovi kampanji

Trump se je na preiskavo odzval tako, da je Muellerjevo imenovanje za posebnega tožilca, imenoval ga je namestnik vrhovnega tožilca Rod Rosenstein maja lani, označil za kršitev ameriške ustave.

Nekdanji newyorški župan in Trumpov odvetnik Rudy Guiliani trdi, da se predsedniku ni potrebno odzvati na sodni poziv ter da ne more biti obtožen. "Ne vem, kako bi ga lahko obtožili, medtem ko opravlja funkcijo predsednika. Ne glede na razlog," je dejal Guiliani, ki je prepričan, da zoper njegovega klienta lahko sprožijo le postopek razrešitve s funkcije. Nekdanji newyorški župan in Trumpov odvetnik Rudy Guiliani trdi, da se predsedniku ni potrebno odzvati na sodni poziv ter da ne more biti obtožen. "Ne vem, kako bi ga lahko obtožili, medtem ko opravlja funkcijo predsednika. Ne glede na razlog," je dejal Guiliani, ki je prepričan, da zoper njegovega klienta lahko sprožijo le postopek razrešitve s funkcije. Foto: Reuters Razpravo o pomilostitvi samega sebe je sprožilo 20 strani dolgo pismo Jayja Sekulowa in Johna Dowda, ki ga je v soboto objavil New York Times. Dowd je med drugim vodil Trumpovo odvetniško ekipo do aprila letos, ko ga je zamenjal nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani.

Sekulow in Dowd sta trdila, da predsednik ZDA ne more ovirati preiskave, ker ima kot predsednik popoln nadzor nad vsemi zveznimi preiskavami, ki jih lahko kadarkoli iz kateregakoli razloga ustavi.

Guiliani prepričan, da zoper Trumpa lahko sprožijo le postopek razrešitve

Guiliani pa trdi, da se predsedniku ni treba odzvati na sodni poziv ter da ne more biti obtožen. "Ne vem, kako bi ga lahko obtožili, medtem ko opravlja funkcijo predsednika. Ne glede na razlog," je dejal Guiliani, ki je prepričan, da zoper njegovo stranko lahko sprožijo le postopek razrešitve s funkcije.

zdravila Novice Trump podpisal zakon o uporabi poskusnih zdravil na neozdravljivih bolnikih

 

Donald Trump Novice Trump ne sme več blokirati svojih sledilcev na Twitterju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin